Patriarch Heilig Land: “Hoop op einde Gaza-oorlog“

woensdag, 11 december 2024
Nieuws
De Latijnse patriarch van Jeruzalem, kardinaal Pierbattista Pizzaballa, gelooft dat het einde van de oorlog in Gaza in zicht is. Wel waarschuwt hij tijdens een persconferentie georganiseerd door de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) dat de opschorting van militaire operaties niet gelijk staat aan vrede.
ACN-20241206-177539 kardinaal Pizzaballa over Heilig Land

“Ik denk dat het hoogtepunt van de oorlog in Gaza achter ons ligt. Het staakt-het-vuren met Hezbollah heeft ook invloed op Gaza en Hamas. Mijn indruk is dat we in de komende weken of maanden tot een compromis zullen komen,” aldus patriarch Pizzaballa.

Zorgen om haat
“Maar het einde van de militaire vijandigheid is niet het einde van het conflict. Als de militaire operatie eindigt, hoe zal het leven er dan uitzien in Gaza? Wie zal er zijn? Het zal jaren duren om weer op te bouwen, en ik weet zeker dat de grens met Israël gesloten zal blijven, dus wat is de toekomst voor deze mensen?”

De patriarch, die het internationale kantoor van Kerk in Nood (ACN) bezocht, hekelde de huidige sfeer van wantrouwen in het Heilige Land. “Wat mij zorgen baart is de hoeveelheid haat. De haatzaaiende taal, de taal van minachting, de ontkenning van de ander, is zeer problematisch.”

Nieuwe ‘Shoah’ en ‘Nakba’
“We hebben andere oorlogen gehad, maar er is een voor en een na 7 oktober, omdat het soort geweld dat plaatsvond en de emotionele impact op de respectieve bevolkingen enorm zijn geweest. Terwijl de gebeurtenissen een soort ‘Shoah’ [red. Holocaust] waren voor de Israëli’s, is wat er daarna gebeurde voor de Palestijnen een nieuwe ‘Nakba’ [verdrijving van Palestijns land], die hen van hun land probeert te verdrijven. Als de oorlog in Gaza eindelijk voorbij is, kunnen we de infrastructuur weer opbouwen, maar hoe kunnen we de relaties weer opbouwen?”

De patriarch gelooft dat christenen, die 1,5 procent van de bevolking van het Heilige Land uitmaken, zich in een bevoorrechte positie bevinden om hieraan bij te dragen. “Omdat we zo klein en politiek irrelevant zijn, hebben we de vrijheid om ons met iedereen te verbinden. Waar er zoveel wonden en verdeeldheid zijn, is het opnieuw kunnen verbinden een van de belangrijkste missies voor de toekomst.”

Worstelen om verenigd te blijven
Hoewel het aantal christenen in het Heilige Land klein mag zijn en het aantal katholieken van de Latijnse ritus nog kleiner, is er aan verscheidenheid geen gebrek. De Arabisch sprekende christenen vormen de meerderheid, maar er is ook een kleine gemeenschap van Hebreeuws sprekende katholieken en een andere van vluchtelingen en asielzoekers.

“Het is soms moeilijk om deze gemeenschappen bij elkaar te houden”, gaf Pierbattista Pizzaballa toe tijdens de conferentie van ACN. “Terwijl in deze oorlog iedereen worstelt om zich te verdelen, worstelen wij om verenigd te blijven. Het was niet gemakkelijk, vooral aan het begin van de oorlog. We hebben één geloof, maar mensen hebben verschillende visies en ideeën. Nu is het veel beter. Maar na de oorlog moeten we praten over onze verschillen en over wat eenheid is. Dit is ook iets heel gezonds voor ons christenen, het helpt ons om een stap vooruit te zetten. We moeten groeien in onze relaties, om een diepere, serieuzere relatie tussen ons te hebben.”

De oorlog in het Heilige Land heeft ernstige economische gevolgen voor de christelijke bevolking. Van bijna alle christenen op de Westelijke Jordaanoever die in Israël werkten zijn de vergunningen ingetrokken sinds het begin van het conflict, en degenen die afhankelijk waren van pelgrims zijn geconfronteerd met de verlamming van de toeristische sector.

“Er is nog hoop”
De patriarch benadrukt dat het essentieel is dat christenen blijven om “de herinnering aan Jezus levend te houden in het land van Jezus.” Hij drong aan op een verhaal van hoop dat echter niet verward mag worden met een geloof in een politieke oplossing voor de crisis op korte termijn. “Als je de hoop voor de toekomst vereenzelvigt met een politieke oplossing, dan is er geen hoop. Want er is geen korte termijn oplossing. Ik hoop dat ik het mis heb. Maar ik ben bang van niet.”

“Hoop is echter een levenshouding, een manier om de realiteit van je leven met geloof te zien. Geloof is geloven in de aanwezigheid van God, die ons aardse leven overstijgt. Als je met geloof kunt zien, ben je in staat om iets te zien dat de duistere werkelijkheid waarin we ons bevinden overstijgt, overstijgt. Alleen met geloof kun je dit doen. En dit is nog steeds mogelijk!” riep de patriarch uit.

Prachtige mensen
“Veel mensen denken dat dit alleen maar mooie woorden zijn, maar het is echt. Overal, van Gaza tot de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Israël, zie ik prachtige mensen die bereid zijn zich in te zetten om iets voor anderen te doen. Waar deze daden van onbaatzuchtige liefde zijn, is er hoop, het betekent dat het mogelijk is om iets te veranderen. Misschien kunnen we de macro-politieke situatie niet veranderen, maar we kunnen iets veranderen waar we zijn, en dat is wat me troost.”

“Ik voel me soms ook machteloos, omdat ik overal problemen zie. Maar als ik al die prachtige dingen zie die nog steeds gedaan worden in alle delen van onze Kerk, dan zie ik dat er nog steeds hoop is,” zei patriarch Pierbattista Pizzaballa.

Dank aan weldoeners Kerk in Nood
Tijdens de conferentie bedankte kardinaal Pizzaballa Kerk in Nood (ACN), dat al vele jaren projecten steunt in het Heilige Land en sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 haar steun heeft opgevoerd. Uitvoerend president Regina Lynch, die de patriarch op de conferentie verwelkomde: “We hebben dankzij onze weldoeners meer dan 1,2 miljoen euro noodhulp kunnen bieden aan de christenen, specifiek als antwoord op de acute crisis. De ondersteunde projecten omvatten noodvoedsel, water, medicijnen en het creëren van banen en stagemogelijkheden.”

“Maar de missie van Kerk in Nood is niet alleen om materiële steun te bieden aan de christenen in het Heilige Land, maar ook om voor hen te bidden en hen een stem te geven. We hebben ook de plicht om verzoening en vrede tussen religieuze en etnische groepen te bevorderen, hoe onmogelijk dit soms ook lijkt,” besloot Regina Lynch.