fbpx

Missie

Kerk in Nood ondersteunt christenen over de hele wereld waar zij worden vervolgd of onderdrukt of waar zij in pastorale nood zijn. Dit doet Kerk in Nood door informatie, gebed en actie.

Kerk in Nood is een internationale katholieke hulporganisatie met kantoren in 23 landen. Kerk in Nood is in 1947 opgericht door de Nederlandse ‘spekpater’ Werenfried van Straaten en geeft jaarlijks steun aan 5.000 projecten wereldwijd:

  • Vorming van seminaristen
  • Drukken en verspreiden van bijbels en andere religieuze literatuur
  • Steun aan priesters en geestelijken in moeilijke omstandigheden
  • Hulp aan vluchtelingen, drugsverslaafden en andere noodlijdenden
  • Bouw en herbouw van kerken en kapellen
  • Productie en uitzending van radio- en televisieprogramma’s.

Pater Werenfried van Straaten begon zijn activiteiten in 1947, toen West-Europa overstroomd werd door honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden. Hij begon met het inzamelen van kleding en van voedsel; spoedig bleek de geestelijke nood onder de vluchtelingen veel groter te zijn dan de materiële problemen. Vanaf dat moment richtte de hulp zich op de ondersteuning van de pastorale activiteiten onder de vluchtelingen.

Aanvankelijk beperkte de hulp zich tot de kampen in het latere West-Duitsland. Vanaf 1956 (de Hongaarse Opstand) werd de steun uitgebreid naar de Kerken in Midden- en Oost-Europa. Vanaf 1964 werd er op verzoek van de toenmalige paus ook op grote schaal steun verleend aan de Kerken in de Derde Wereld.

Kerk in Nood is een erkende ANBI instelling (link naar beschikking) en door de bisschop van ‘s-Hertogenbosch erkend als ‘katholieke burgerlijke rechtspersoon’. In 2011 is Kerk in Nood internationaal een Pauselijke Stichting geworden, met als hoofdzetel het Vaticaan. Het internationale hoofdkantoor van Kerk in Nood blijft in Königstein, (Duitsland).

KvK Nummer:   41080169
RSIN Nummer: 0028.65.841
IBAN-nummer: NL64 FVLB 0227 1754 84
BIC-nummer:   FVLB NL22

Actuele informatie over de bestuurlijke samenstelling, activiteiten van Kerk in Nood en de resultaten van ons werk vindt u in het jaarverslag.

Kerk in Nood / Aid to the Church in Need (ACN) ziet het als haar christelijke opdracht om kwetsbare mensen te helpen. Daarom heeft Kerk in Nood de bescherming van kinderen en andere kwetsbare mensen tegen misbruik een vast onderdeel gemaakt van het proces rondom projectaanvragen en -begeleiding. Kerk in Nood ondersteunt ter plaatse ook trainingen en het opzetten van preventieprogramma’s. In Nederland moeten de medewerkers en vaste (kantoor)vrijwilligers beschikken over een VOG (Verklaring van Goed Gedrag).

Webwinkel aanbieding

Eindelijk vrij –…

De definitieve autobiografie van Asia Bibi

17,99

Doneer

Kerk in Nood steunt wereldwijd mensen via de Kerk. Maak een online gift over en steun ons.

Ontvang de nieuwsbrief