Burgeroorlog, economische crisis, politieke instabiliteit en de pandemie hebben de bevolking van het Midden-Oosten geteisterd. Velen zien geen toekomstperspectief meer en honderdduizenden zijn naar het buitenland gevlucht of leiden een miserabel leven als binnenlandse ontheemden. De regio blijft een prioriteit voor Kerk in Nood. Het primaire doel van onze hulp is om de Christenen er hoop te geven en hen te steunen om in hun thuisland te blijven, de bakermat van het christendom.
Veel Christenen in het Midden-Oosten lijden nog steeds onder de gevolgen van oorlog en IS-terreur. Ook de economische en politieke situatie boezemt de mensen angst in, zodat velen een betere toekomst in het buitenland blijven overwegen. Regelmatig ontvangen we berichten over aanslagen, intimidatie door milities en verhalen over de misère die het gevolg is van een mengeling van sancties, verwoesting en corruptie.
Een documentaire over de jarenlange genocide op Christenen in Irak en hun dilemma: blijven in wat eens de bakermat van het Christendom was… of vertrekken. Vanwege internationale filmrechten is deze film van CRTN, onderdeel van Kerk in Nood, alleen met een wachtwoord te zien. Meld u aan en krijg gratis toegang.
Een lichtpuntje voor de christenen in het Midden-Oosten was de reis van de paus naar Irak in maart 2021. Het bezoek bemoedigde de gelovigen en bood hen nieuw zelfvertrouwen – niet alleen in Irak zelf, maar in het hele Midden-Oosten. Christenen nieuwe hoop geven is ook ons doel in de regio. Zo konden we in 2021 voor meer dan 10,8 miljoen euro projecthulp verlenen in de prioritaire landen Syrië en Libanon. Dit omvatte noodhulp voor voedsel en medicijnen, steun voor senioren en studenten, materiële hulp voor zusters, Misintenties voor priesters en fondsen voor de wederopbouw van pastorale structuren, alsmede noodhulp voor kerkelijke scholen en ziekenhuizen.
In Egypte is gisteren de Koptisch-katholieke bisschop Kyrillos William Samaan overleden. Bisschop Kyrillos had 31 jaar lang de leiding over het grootste koptisch-katholieke bisdom in Egypte, Assiut. Hij stond bekend om zijn inspanningen om de geest van samenwerking tussen alle Egyptenaren te versterken.
Hij was een goede vriend van Kerk in Nood (ACN) en een frequente gast op de nationale kantoren, waar hij de situatie van christenen in zijn land toelichtte aan media, politici en beleidsbepalers. Bisschop Kyrillos heeft zeer turbulente tijden meegemaakt, waaronder de jaren van het pan-Arabisme van Nasser en de spanningen met Israël. Hij was in Rome voor zijn theologische studies tijdens de Zesdaagse Oorlog, maar door de daaruit voortvloeiende spanningen werd hij gedwongen vijf jaar militaire dienst te vervullen toen hij naar huis terugkeerde. Uiteindelijk werd hij op 10 juni 1974 tot priester gewijd.
Meer recent hielp hij zijn gemeenschap door de moeilijke jaren van de “Arabische lente” te leiden. De opkomst van de moslim broederschap resulteerde in wijdverspreide aanvallen op christenen in Egypte, die tot zijn verdriet veelal als tweederangsburgers werden gezien. “Ondanks de aanvallen op hun gebedsplaatsen zijn Egyptische christenen niet bang, de kerken zitten vol. We hebben een missie te volbrengen: getuigen zijn van Gods liefde te midden van een wereld vol geweld”, zei hij tegen een publiek van Kerk in Nood (ACN) tijdens een van zijn vele evenementen met de organisatie.
Kyrillos William Samaan werd in 1946 nabij Assiut geboren in een groot koptisch-katholiek gezin waar de liefde voor de Kerk werd aangemoedigd. Vier van zijn broers en zussen volgden ook het religieuze leven. Volgens informatie van de familie aan Kerk in Nood (ACN) stierf hij gisteren, in de vroege uren van 11 mei 2023 in een ziekenhuis in Caïro. Hij werd 76 jaar oud.
Christenen maken tussen 10 en 20% van de bevolking van Egypte uit. Zij zijn afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners, vóór de Arabische invallen van de 7e eeuw. De meeste christenen behoren tot de Koptisch-orthodoxe Kerk, maar een kleine minderheid behoort tot de Koptisch-katholieke Kerk, die in gemeenschap staat met Rome. Als toegewijd oecumenicus is het passend dat bisschop Kyrillos tot de Vader is opgevaren op een moment dat het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, Tawadros II, afgelopen woensdag in Rome op bezoek was bij paus Franciscus. Die nam de ongekende stap om hem uit te nodigen voor de traditionele algemene audiëntie.
Bisschop Kyrillos zal zeer gemist worden door zijn gelovigen en door de bredere Kerk in Nood (ACN)-familie, maar we twijfelen er niet aan dat hij voorbede zal blijven doen voor Christenen in nood over de hele wereld. De pauselijke stichting betuigt dan ook haar diepste medeleven met het bisdom Assiut bij het overlijden van de bisschop.
Kerk in Nood (ACN) steunt de vorming van seminaristen over de hele wereld. In Libanon gaat het om meer dan alleen het opleiden van mannen tot goede priesters. Zij garanderen een vreedzame toekomst voor het land en een stabiele omgeving waarin christenen kunnen gedijen.
Het Patriarchaal seminarie in Ghazir is het belangrijkste seminarie voor de Maronitische Kerk in Libanon en in de wereld. De economische en politieke crisis, die Libanon de afgelopen jaren zo zwaar heeft getroffen, heeft als gevolg een algemene verarming van de samenleving. Doordat Libanezen steeds moeilijker zelf het seminarie in stand kunnen houden, loopt de vorming van tientallen kandidaten voor het priesterschap gevaar.
“Op het seminarie ontdekken we onze sterke en zwakke punten, en leren we een persoonlijke relatie met God te ontwikkelen, wat cruciaal is voor het leven van een gewijd persoon. Maar de omstandigheden maken het moeilijk om ons te concentreren op onze vorming, dus bid alstublieft voor ons”, zegt de 25-jarige Joseph Loutfi. Zijn vriend Chadi Chata (26) is het met hem eens. “We worden geconfronteerd met een zeer moeilijke situatie, en het kan nog erger worden. Maar toch heeft God ervoor gekozen om tientallen jonge mannen te sturen om in zijn veld te dienen!”
Getuigen van Christus
Libanon heeft 18 officieel erkende religieuze gemeenschappen, waaronder een verscheidenheid aan christelijke en islamitische denominaties. Na 30 jaar vrede vrezen sommigen dat de economische crisis de verdeeldheid in Libanon opnieuw zou kunnen aanwakkeren. “In deze context zijn christenen een broodnodige aanwezigheid in een land dat de voetsporen van Jezus draagt, wat dit een heilig land maakt”, legt Johnny Estephan, 24 jaar oud. Volgens het evangelie bezocht Jezus de gebieden die nu Libanon vormen, waaronder de zuidelijke steden Tyr en Sidon. “In de gebieden waar christenen en moslims naast elkaar leven, zijn wij getuigen van Jezus Christus voor moslims, en een brug tussen het Oosten en het Westen.”
In een tijd waarin het christendom zich in het Midden-Oosten lijkt terug te trekken door vervolging en economische migratie, laten deze seminaristen juist het licht van het Evangelie schijnen voor iedereen in Libanon. “Wij spreken de taal van de Koran. Wij kunnen onze moslimbroeders de waarheid van God tonen en een verschil maken in hun leven. Bidt alstublieft dat wij echte, sterke priesters mogen worden.”
Veel bekeringen onder moslims
Raymond Elia (41) heeft zijn theologieboeken nog op tafel liggen. “Het is belangrijk om te studeren”, zegt hij, “Maar studeren is niet genoeg. We kunnen alle theologieboeken lezen en de Bijbel van kaft tot kaft, en toch niets weten over Jezus Christus. We moeten Hem hierbinnen leren kennen”, voegt hij eraan toe, wijzend op zijn hart. Raymond is lid van een charismatische beweging en in zijn eigen parochie was hij verantwoordelijk voor het ontvangen en voorbereiden van moslims die zich tot het Christendom wilden bekeren. Anders dan in veel andere landen in het Midden-Oosten is bekering in Libanon legaal, hoewel het maatschappelijk nog steeds wordt afgekeurd. Toch had hij zijn handen vol. “Veel moslims willen meer leren over Jezus Christus. Er zijn veel bekeringen”, bevestigt hij.
Een taal die ze allemaal moeten leren is het Syrisch, de liturgische taal van de Maronitische Kerk. Op verzoek van de rector van het seminarie staat de 25-jarige Roy Zeidan op en zet de toon voor een verbluffende collectieve vertolking van het Weesgegroet in wat de dichtstbijzijnde levende taal is van het Aramees dat door Jezus werd gesproken.
Ondanks de vrijheid van godsdienst en meningsuiting die in Libanon bestaat, klaagt Johnny Estephan over “gemaskeerde discriminatie.” Hij benadrukt het belang van de christelijke aanwezigheid bij het bewaken van de interreligieuze harmonie. “Er wonen christenen in dorpen met moslims of druzen, maar er zijn geen twee verschillende takken van de Islam die vreedzaam naast elkaar leven. Wij zijn een goed voorbeeld voor anderen.”
De economische crisis heeft veel Libanezen ertoe gebracht een beter leven te zoeken buiten hun thuisland. Naar verhouding vertrekken vooral veel christenen. Zij zijn over het algemeen hoger opgeleid, voelen thuis in de westerse cultuur en hebben steeds meer moeite met de groeiende militaire en politieke invloed van Hezbollah. In enkele decennia is hun aandeel van een meerderheid van de bevolking naar minder dan 30 procent van de bevolking teruggelopen. “Zonder christenen zal er nog steeds een Libanon zijn, maar geen vreedzaam en harmonieus Libanon”, waarschuwt John.
Hoewel de druk om te emigreren toeneemt, vormt de Kerk voor velen een houvast én motivatie om in Libanon te blijven. “Het religieuze leven en de religieuze praktijk zijn cruciaal voor Libanezen van alle religies. Het bestaan van een sterk parochieleven is een anker dat veel christenen ervan weerhoudt hun land te verlaten. Dit is alleen mogelijk met goede, goed opgeleide priesters, zoals de tientallen jonge mannen aan het Patriarchaal Seminarie die zich blijven ontwikkelen in hun studie en in het nastreven van hun roeping. We zijn daarom dankbaar voor het gebed en de gulle steun van zoveel weldoeners van Kerk in Nood uit de hele wereld.”
Ondanks een staakt-het-vuren gaan de gewelddadige confrontaties tussen de semi-officiële Snelle bijstandstroepen en het Soedanese leger door, waarbij meer dan 400 burgers zijn omgekomen. Priesters in het door oorlog verscheurde Soedan blijven echter bij hun kuddes.
In gesprek met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) benadrukte een missionaris, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, dat hij ondanks de toegenomen gevechten zo lang mogelijk in het land blijft om de slachtoffers van het geweld te helpen. “Ik wil tot de laatste minuut blijven, ik wil de mensen hier niet alleen laten. Veel van onze katholieken zijn [naar de kerk] gekomen. Weet je, hier is de Kerk hun hoop. Maar wij kampen met dezelfde problemen als de rest van de mensen.”
De kerken hebben hun deuren geopend om onderdak en opvang te bieden, maar projectpartners vertelden Kerk in Nood (ACN) dat een van hun grootste uitdagingen het tekort aan water is. Dat is essentieel nu de temperaturen in Khartoem boven de 40 graden Celcius uitkomen. Mensen zouden water halen uit de Blauwe Nijl, die door de hoofdstad stroomt, ondanks dat het gevaarlijk is om door de stad te reizen. Zelfs als mensen erin slagen rivierwater te krijgen, is het vuil en moet het worden gezuiverd. Volgens de projectpartners zijn de markten leeg en is voedsel schaars. Ook wordt er vaak gevochten in de lange rijen bij benzinestations om de weinige brandstof die beschikbaar is.
Ondanks het stijgende aantal burgerdoden, zijn er nog geen kerkelijke medewerkers gedood tijdens de gevechten. Wel hebben kerken, evenals andere openbare gebouwen, waaronder ziekenhuizen, schade opgelopen. Zo heeft Kerk in Nood (ACN) vernomen dat de kerk in Bahri, in het noorden van Khartoem, door een bom is getroffen. Mensen ter plaatse wisten het vuur te doven dat het dak had bereikt. Gewapende strijders drongen ook de kathedraal in Khartoem binnen. Daarnaast werd een kapel van een religieuze congregatie gebombardeerd.
De projectpartner van Kerk in Nood (ACN) hoopt op een snelle beëindiging van de gevechten : “Zal het conflict binnenkort ophouden? Dat is ons gebed. Maar in werkelijkheid is geen van beide partijen er klaar voor. Internationaal wordt aangedrongen op een dialoog, maar er wordt nog steeds geschoten.”
Ik zou willen dat u zuster Marie Makhlouf kon ontmoeten. U zou haar begrijpen, hoewel zij een ander leven in een ander land heeft.
U zou haar zorgen begrijpen. De zorgen die zij heeft omdat ze een kind niet de hulp kan geven die het verdient. Zonder medicijnen krijgen sommige kinderen in haar ziekenhuis ernstige gedragsproblemen.
Zo begint een jongen zich ineens in zijn eigen arm te bijten, tot bloedens toe, wanhopig. Gelukkig liep het dit keer goed af voor het kind en onze zuster.
Het treurige is dat dit had kunnen worden voorkomen. Heel eenvoudig eigenlijk: door het kind medicijnen te geven met uw donatie. En daarom kom ik bij u.
Iedere dag hopen de zusters van het El-Saleeb ziekenhuis in Beiroet dat u die persoon voor ‘hun’ kinderen wilt zijn. Kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap die hen beperkt en verdrietig of onhandelbaar maakt. Deze kinderen hebben vaak niemand meer. Behalve de zusters in het ziekenhuis. Zusters die de kinderen alle liefde en aandacht geven die ze in zich hebben.
Als u in het ziekenhuis kon zijn, zou u met eigen ogen zien hoe de kinderen opbloeien en hoe dankbaar ze zijn. Maar al die liefde kan helaas niet voorkomen dat de kinderen in El-Saleeb lijden door een tekort aan medicijnen. Dat heeft alles te maken met de crisis in Libanon.
De mensen in Libanon voelen de economische crisis elke dag. Er was die vreselijke explosie in de haven van Beiroet die u zich misschien nog herinnert. De werkloosheid is enorm. Banktegoeden zijn bevroren. Salarissen zijn niet eens voldoende om naar het werk te reizen of om de huur te betalen. Ontelbaar veel mensen lijden honger. In het bijzonder de gehandicapte kinderen.
Voor deze kinderen voeren de zusters in El-Saleeb een dagelijkse strijd om het bestaan. Een strijd om de kinderen die zij onder hun hoede hebben eten en drinken te geven. Én om hen van hun dagelijkse medicijnen te voorzien. Kinderen met epilepsie die elk moment een aanval kunnen krijgen. Hyperactieve tieners, afhankelijk van hun tabletten omdat ze anders niet eens in slaap vallen. De zusters zien deze arme kinderen lijden, dag in dag uit. Ze voelen zich machteloos. Want geld voor medicijnen – dat hebben ze niet.
Daarom vragen de zusters om steun. En daarom richt ik mij vandaag tot u, in de verwachting dat ik bij u aan het goede adres ben.
Wilt u deze kinderen met hun beperkingen helpen door vandaag een doos met levensreddende medicijnen te kopen? Een doos kost € 19,45. Daarmee verzacht u hun pijn, geeft u ze rust, laat u ze weer lachen, doet u ze hun ellende vergeten. Daarnaast verlicht u met uw gift de zorgen van de zusters. U helpt ze de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen. Meer mag natuurlijk ook!
Weet in elk geval dat de zusters en de gehandicapte kinderen in El-Saleeb u onbeschrijfelijk dankbaar zijn voor uw steun en dat u om hen geeft. U bent echt hun reddende engel.
Aanvallen op kerken, scholen en begraafplaatsen door fundamentalistische moslims, joden en zelfs overheidsinstanties baren de christenen in het Heilige Land zorgen. In hun Paasboodschap waarschuwen de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem voor een toename van antichristelijke incidenten
In de gezamenlijke verklaring van de patriarchen en hoofden van de kerken, die door Kerk in Nood (ACN) is verkregen, wensen de christelijke leiders een gezegend Pasen. Wel betreuren zij de “tegenslagen” die het leven van de gelovigen in deze tumultueuze tijden beïnvloeden. “Zoals we de afgelopen maanden allemaal hebben kunnen zien, wordt het Heilig Land in toenemende mate overspoeld door geweld. Vooral lokale christenen hebben steeds meer te lijden.”
“In het afgelopen jaar zijn sommige van onze kerken, begrafenisstoeten en plaatsen van samenkomst doelwit geworden van aanvallen; sommige van onze heilige plaatsen en begraafplaatsen zijn ontheiligd. Sommige van onze oude liturgieën, zoals de processie met Palmpasen en de Heilig Vuur-ceremonie, zijn niet toegankelijk voor duizenden gelovigen. Dit ondanks onze afspraken om met de autoriteiten samen te werken en alle redelijke verzoeken van de autoriteiten in te willigen”, aldus de patriarchen en hoofden van kerken.
Volgens het rapport Vervolgd en Vergeten 2022 van Kerk in Nood (ACN) leefden er in 2021 zo’n 182.000 christenen in Israël. De meesten van hen (ongeveer 60%) behoren tot de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk. Hoewel de totale christelijke bevolking van Israël groeit – met 1,4 procent in 2021 – blijven de historische christelijke gemeenschappen in de Palestijnse gebieden afnemen. Voordat de staat Israël in 1948 werd opgericht, vormden Christenen 18% van de bevolking van de Westelijke Jordaanoever. Hun aandeel is nu minder dan 1%. Er zijn verschillende redenen voor emigratie, waaronder bezorgdheid over discriminatie op de arbeidsmarkt, militante groeperingen en bewegingsbeperkingen als gevolg van de afsluiting van de Westelijke Jordaanoever, die tot grote economische problemen leidt.
Ondanks de moeilijkheden die de christelijke kerken de laatste tijd doorstaan, eindigt de gezamenlijke verklaring van de patriarchen en hoofden van de kerken in Jeruzalem met een hoopvolle noot. “Terwijl we te goeder trouw zullen volharden in deze inspanningen, vragen we de toezichthoudende ambtenaren om met ons samen te werken. Ondertussen roepen we de internationale gemeenschap en lokale inwoners van goede wil op om namens ons te pleiten voor hulp bij de veiligheid, toegang en godsdienstvrijheid van de lokale christelijke gemeenschap en de miljoenen christelijke pelgrims die jaarlijks het Heilige Land bezoeken.”
“Door deze steun te verwelkomen, plaatsen wij onze uiteindelijke hoop niet in de handen van een menselijke bron. Wij vestigen onze uiteindelijke hoop alleen op God. Want door de opstanding van Christus hebben wij de gezegende zekerheid van de genadige voorzienigheid van de Almachtige door de Heilige Geest, een bron van goddelijke kracht die ons vandaag kan ondersteunen, net zoals het de eerste christenen van Jeruzalem vele eeuwen geleden ondersteunde”, aldus de patriarchen en hoofden van Kerken in hun verklaring.
Twintig jaar na de val van het regime onder leiding van Saddam Hoessein blijven Christenen in Irak vechten voor hun recht om als gelijkwaardige burgers te worden behandeld en hun geloof vrij van vervolging te beleven. Het bezoek van paus Franciscus was een mijlpaal van hoop in dit streven.
Christenen leefden onder Saddam Hoessein in vrede en veiligheid in Irak, hoewel die rust ten koste ging van persoonlijke vrijheden en de onderdrukking van stemmen die zich tegen Hoessein durfden uit te spreken. De door de VS geleide invasie van 2003 bracht zijn regime ten val. Maar in plaats van een nieuw tijdperk van vrijheid en democratie in te luiden, leidde het tot bijna twee decennia van instabiliteit, waarbij soennieten tegen sjiieten in het land werden opgezet en christenen vaak midden in de chaos terechtkwamen.
Fractie van bevolking
De opkomst van Islamitische Staat (IS) in 2014 betekende het hoogtepunt van de vervolging, toen honderdduizenden Christenen werden gedwongen hun voorouderlijke land te ontvluchten naar de veiligheid van Iraaks Koerdistan of naar westerse landen. De nederlaag van de islamitische organisatie betekende dat velen naar huis konden terugkeren. Veel meer bleven echter in Koerdistan of trokken weg, waardoor de christelijke gemeenschap nu een fractie is van wat ze was rond de eeuwwisseling.
Gelijke rechten
Aartsbisschop Nathanael Nizar van de Syrisch-Katholieke Kerk in Iraaks Koerdistan staat echter liever niet stil bij het verleden. Met zijn blik gericht op de toekomst verheft hij zijn stem voor gelijke rechten. “Wij willen goede betrekkingen met de Iraakse regering en de regering van Iraaks Koerdistan, gebaseerd op respect voor de mens. We vragen als Christenen niets speciaals, we willen gewoon als Iraakse burgers behandeld worden, gelijk aan ieder ander, niet meer en niet minder. We willen dat onze menselijke waardigheid wordt gerespecteerd als alle andere Irakezen.”
“Wat wij vragen is een grondwet die gebaseerd is op menselijkheid, niet op religie of iets anders, maar op menselijkheid. Als je een grondwet hebt die gebaseerd is op religie, betekent dat dat je volgens die religie behandeld kunt worden. Maar dat willen we niet. Wij willen waardig worden behandeld als Iraakse burgers, want wij zijn mensen van dit land”, zei hij in een interview met Kerk in Nood (ACN).
“Denk aan ons. Wij hebben u nodig”
De pontificale stichting investeert al lang in het bieden van voorwaarden aan christenen om hun leven in Irak voort te zetten. Toen Islamitische Staat in 2014 Mosul overnam, gaf Kerk in Nood (ACN) noodhulp om vluchtelingen in Koerdistan te vestigen. Later organiseerde het een campagne om huizen in christelijke gemeenschappen te herbouwen, zodat ze naar huis konden terugkeren. Alleen al in 2022 zette Kerk in Nood (ACN) een beurzenprogramma op voor de katholieke universiteit in Erbil, voltooide het de restauratie van de kerk en een klooster in Batnaya, hielp het bij de heropening van een school en een kerk in de christelijke stad Qaraqosh en financierde het een bijeenkomst van christelijke jongeren in Ankawa.
“Zonder Kerk in Nood zou onze situatie er nu anders uitzien. Kerk in Nood heeft een cruciale rol gespeeld door te helpen christenen een goede levensstandaard te behouden, door huizen, kerken en kloosters te herstellen en andere soorten activiteiten te steunen die christenen kunnen helpen in Irak te blijven. Het heeft echt geweldig werk verricht, en ik weet zeker dat het dat ook in de toekomst zal blijven doen”, aldus aartsbisschop Nizar.
Aartsbisschop Nizar bedankt alle weldoeners die dit mogelijk maken en vraagt dat christenen overal ter wereld hun Iraakse broeders en zusters blijven gedenken. “We willen dat Kerk in Nood zijn werk in Irak voortzet omdat er nog steeds hulp nodig is. Irak is nog steeds niet volledig hersteld, de christelijke gemeenschappen zijn nog steeds niet volledig hersteld. Onthoud alstublieft, ongeacht hoeveel van ons hier zijn, dat er christenen in Irak zijn en dat zij u nodig hebben, en met uw hulp kunnen zij hun leven weer opbouwen en blijven proberen in dit gebied veilig te leven.”
Zaden van hoop
Een belangrijke mijlpaal in deze voortdurende inspanning om de christelijke aanwezigheid in Irak te behouden was het bezoek van paus Franciscus aan het land in maart 2021. Aartsbisschop Nizar, die afkomstig is uit Qaraqosh, zegt dat de effecten van de pauselijke reis blijven doorklinken.
“Hij verliet ons, maar plantte hoop in onze harten. Het bezoek van onze Heilige Vader gaf ons ten eerste het gevoel dat we niet worden vergeten door de katholieke Kerk, en in het bijzonder door paus Franciscus, en gaf ons ten tweede hoop. Het was een teken van vreugde en hoop voor de hele gemeenschap. Die hoop zit nog steeds in ons hart en we leven ermee voor de toekomst.”
Ik zou willen dat u zuster Marie Makhlouf kon ontmoeten. U zou haar begrijpen, hoewel zij een ander leven in een ander land heeft.
U zou haar zorgen begrijpen. De zorgen die zij heeft omdat ze een kind niet de hulp kan geven die het verdient. Zonder medicijnen krijgen sommige kinderen in haar ziekenhuis ernstige gedragsproblemen.
Zo begint een jongen zich ineens in zijn eigen arm te bijten, tot bloedens toe, wanhopig. Gelukkig liep het dit keer goed af voor het kind en onze zuster.
Het treurige is dat dit had kunnen worden voorkomen. Heel eenvoudig eigenlijk: door het kind medicijnen te geven met uw donatie. En daarom kom ik bij u.
Iedere dag hopen de zusters van het El-Saleeb ziekenhuis in Beiroet dat u die persoon voor ‘hun’ kinderen wilt zijn. Kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap die hen beperkt en verdrietig of onhandelbaar maakt. Deze kinderen hebben vaak niemand meer. Behalve de zusters in het ziekenhuis. Zusters die de kinderen alle liefde en aandacht geven die ze in zich hebben.
Als u in het ziekenhuis kon zijn, zou u met eigen ogen zien hoe de kinderen opbloeien en hoe dankbaar ze zijn. Maar al die liefde kan helaas niet voorkomen dat de kinderen in El-Saleeb lijden door een tekort aan medicijnen. Dat heeft alles te maken met de crisis in Libanon.
De mensen in Libanon voelen de economische crisis elke dag. Er was die vreselijke explosie in de haven van Beiroet die u zich misschien nog herinnert. De werkloosheid is enorm. Banktegoeden zijn bevroren. Salarissen zijn niet eens voldoende om naar het werk te reizen of om de huur te betalen. Ontelbaar veel mensen lijden honger. In het bijzonder de gehandicapte kinderen.
Voor deze kinderen voeren de zusters in El-Saleeb een dagelijkse strijd om het bestaan. Een strijd om de kinderen die zij onder hun hoede hebben eten en drinken te geven. Én om hen van hun dagelijkse medicijnen te voorzien. Kinderen met epilepsie die elk moment een aanval kunnen krijgen. Hyperactieve tieners, afhankelijk van hun tabletten omdat ze anders niet eens in slaap vallen. De zusters zien deze arme kinderen lijden, dag in dag uit. Ze voelen zich machteloos. Want geld voor medicijnen – dat hebben ze niet.
Daarom vragen de zusters om steun. En daarom richt ik mij vandaag tot u, in de verwachting dat ik bij u aan het goede adres ben.
Wilt u deze kinderen met hun beperkingen helpen door vandaag een doos met levensreddende medicijnen te kopen? Een doos kost € 19,45. Daarmee verzacht u hun pijn, geeft u ze rust, laat u ze weer lachen, doet u ze hun ellende vergeten. Daarnaast verlicht u met uw gift de zorgen van de zusters. U helpt ze de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen. Meer mag natuurlijk ook!
Weet in elk geval dat de zusters en de gehandicapte kinderen in El-Saleeb u onbeschrijfelijk dankbaar zijn voor uw steun en dat u om hen geeft. U bent echt hun reddende engel.
Libanon telt 327 katholieke scholen. Door de verschrikkelijke economische crisis die Libanon doormaakt, kunnen veel ouders het schoolgeld voor hun kinderen niet meer betalen. Ook semi-openbare scholen hebben het zwaar. Hoewel ze recht hebben op overheidssubsidies, heeft de Libanese staat de afgelopen vier jaar de kosten niet gedekt.
Veel scholen zijn bijna failliet, kunnen de leraren niet betalen en worstelen om de middelen te vinden om overeind te blijven. Het grote risico is dat katholieke scholen gedwongen worden te sluiten. Het zou op langere termijn een ramp zou zijn voor de coëxistentie tussen religies. Katholieke scholen spelen een vitale rol in de betrekkingen tussen christenen en moslims in Libanon. Ze zijn een voorbeeld van coëxistentie voor het hele Midden-Oosten.
Een ander groot probleem voor veel scholen is de elektriciteitsvoorziening. Die functioneert al decennialang notoir slecht. Scholen zijn bij uitval afhankelijk van particuliere generatoren. Vóór de financiële crisis was dat al een enorme kostenpost. Het is een nachtmerrie voor de toekomst van de scholen.
Vindt u ook dat Libanese kinderen naar school moeten kunnen gaan? Wilt u hun een zorgeloze toekomst geven? Maakt u hun dromen waar, zodat de kunnen helpen het land op te bouwen? Voor € 41,00 kan een Libanese scholier een maand naar school. Of geef de helft (€ 20,50) dan is er vast wel een andere weldoener die de andere helft geeft. Met € 145,00 helpt u een docent met een extra toelage de dure decembermaand te overbruggen. Laat uw hart spreken en geef hoop aan de scholieren van Libanon.
Er zijn altijd arme mensen geweest in Libanon, maar nu is plots drie kwart van de bevolking arm. De Libanezen hebben echt honger. Maar de mensen hongeren ook en ten diepste naar geestelijk voedsel: naar hoop, vertrouwen en geloof.
Zuster Marie Makhlouf en haar 180 medezusters helpen onbeperkt de armen en hulpbehoevenden op twintig plekken in Libanon
De huizen van de zusters zijn oases van liefde en bijzondere aandacht. Maar sinds de crisis is er elke dag nood. “We hebben snel voedsel nodig; we hebben grote behoefte aan medicijnen. We hebben dringend uw zegenrijke hulp nodig,” laat zuster Marie weten.
Vooral aan medicijnen is een groot gebrek. De zusters zijn een inzamelingsactie begonnen. In totaal zijn er komend half jaar 4.109 dozen medicijnen nodig. Schenkt u met uw gift van € 19,45 hun één doos medicijnen?
Zuster Marie: “Deze parels van God worden buitengesloten door de maatschappij. Dankzij uw naastenliefde kunnen we ervoor zorgen dat zij in deze crisis niet het kind van de rekening worden. U bent onze reddende engel. Dank u wel. Schenk ons uw gebed en stuur ons uw hoop. We hebben het hier zo hard nodig.”
“Kolay gelsin”, letterlijk “moge het gemakkelijk komen”, is een veelgehoorde groet in de straten van Turkije. Het wordt gezegd tegen mensen die zwaar of moeilijk werk verrichten om de wens uit te drukken dat zij hun lasten met meer gemak mogen dragen en van hun gewicht verlost mogen worden. Pater Simon Härting, een in Duitsland geboren Salesiaan, beschouwt het als een diep christelijke groet die ook treffend zijn werk in Istanbul beschrijft, waar hij sinds drie jaar werkt.
Tijdens zijn bezoek aan Kerk in Nood (ACN) sprak hij over Bomonti, van oudsher een christelijke wijk van de stad die vandaag de dag wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van grote aantallen gezinnen van immigranten uit verschillende culturen. De Salesianen van Don Bosco zijn er betrokken bij een verscheidenheid van activiteiten in het Apostolisch Vicariaat van Istanbul. Ze geven echter vooral pastorale zorg en onderwijs aan emigranten en vluchtelingen in de Christelijk wijk Bormonti.
De meeste van deze mensen beschouwen Turkije slechts als een tussenstop, omdat zij willen emigreren naar landen als Australië of Canada. “Er wordt veel gesproken over de vluchtelingen uit Irak of Syrië, maar er komen ook veel anderen, bijvoorbeeld uit Pakistan, Nigeria, Burkina Faso, Mali of Ivoorkust, om maar een paar landen te noemen. Zij blijven hier jarenlang. Sommigen van hen moeten zes of zeven jaar wachten op een visum”, legt pater Simon uit. Als gevolg daarvan hebben de Salesianen zich toegelegd op het onderwijs van de kinderen van deze gezinnen. Zij leiden een school voor meer dan 400 kinderen en een klein jeugdcentrum voor 40 pubers op de Evrim Campus in Bomonti.
Een ander zwaartepunt van hun werk is het verlenen van pastorale zorg in de Turkse taal. Bomonti lag ooit aan de rand van de stad, maar is nu het hart van Istanbul. De plaatselijke kerk van de wijk, “Notre Dame de Lourdes”, is de enige kerk in Istanbul die uitsluitend gewijd is aan de Turks sprekende katholieke gemeenschap. In andere parochies overheersen Grieks en Frans in plaats van Turks, omdat Istanbul een multiculturele en meertalige stad is. De bevolking is er de laatste 50 jaar vertienvoudigd en de stad heeft een van de grootste jongerenpopulaties van alle Europese steden.
In de parochie van “Notre Dame de Lourdes” bereiden Turks sprekende kinderen, jongeren en volwassenen zich voor op hun eerste heilige communie, op het vormsel of op het sacrament van het huwelijk. “In het vicariaat Istanbul hebben we ongeveer 100 catechumenen die afkomstig zijn uit veel verschillende landen, waaronder Turken en Iraniërs. Christen worden is hier niet verboden. De mate van sociale acceptatie varieert van geval tot geval. Sommigen worden door hun familie verstoten, anderen hebben geen problemen, en het komt ook voor dat hele families besluiten Christen te worden”, aldus pater Simon. De parochie heeft dringend behoefte aan adequate faciliteiten om pastorale zorg te kunnen verlenen. Daarom willen de Salesianen met de hulp van de weldoeners van Kerk in Nood een nieuw parochie- en sociaal centrum bouwen op het terrein van de Evrim Campus. Het nieuwe centrum moet iedereen ten goede komen, zowel buurtbewoners als immigranten, en een interculturele uitwisseling tussen jongeren die in het stadsdeel wonen vergemakkelijken.
Velen die bij de Salesianen om hulp komen vragen, hebben moeilijke, traumatische ervaringen gehad en zoeken troost. Of zij leven binnen zeer fragiele sociale structuren. Hun situatie wordt echter vaak dramatisch wanneer de migranten besluiten Turkije te verlaten en niet langer het geduld hebben om op een visum te wachten. “Het geeft me een akelig gevoel als ze na de Zondagsmis naar me toe komen en me vragen hun reis te zegenen. Ik weet waar ze heen gaan en dat het niet altijd goed afloopt”, zegt pater Simon.
De lasten die veel van de vluchtelingen dragen zijn zo zwaar dat ze nauwelijks te dragen zijn. “Het nieuwe centrum is bedoeld om ‘Kolay gelsin’ te zijn, een bron van verlichting, een zegen voor hen,” legt pater Simon uit. Daarom voelen de Salesianen zich geïnspireerd door de groet: “Kolay gelsin” – Moge het gemakkelijk komen. Moge God verlichting schenken. “Het is onze roeping om elkaars lasten te verlichten en voor ons allen verlossing in de wereld te brengen. Het geschenk van lichtheid en verlossing, dat is wat wij willen geven met de oprichting van het nieuwe centrum op de Evrim Campus.”
Helpt u mee zodat de Kerk op meer plaatsen in Turkije pastorale steun kan verlenen? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van Turkije. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.
© Foto: Don Bosco Instanboel
Christelijke families in Syrië die door extremisten uit de stad Al Husn werden verdreven, vierden donderdag hun terugkeer met een ceremonie die de wederopbouw van hun huizen markeerde.
Het dorp aan de voet van het beroemde Krak des Chevaliers, een kasteel van de kruisvaarders uit de elfde eeuw, werd twee jaar lang bezet gehouden door Islamitische Staat en is in die tijd voor een groot deel verwoest. Het christelijke deel van het dorp kwam in 2012 onder vuur te liggen toen extremisten, waaronder moslims uit de regio en stad zelf, hen aanspoorden het nabijgelegen middeleeuwse kasteel van de kruisvaarders in te nemen vanwege de symbolische waarden en het strategische belang voor de macht over de regio.
Jezus is mijn rots
Tijdens de ceremonie ontvingen de parochianen in de H. Mariakerk gedenkstenen met de tekst ‘Jezus is mijn rots’ en flessen met heilig water om te gedenken dat de reparaties aan hun huizen na maanden van hard werken zijn voltooid. De Grieks-katholieke Melkitische aartsbisschop Nicolas Sawaf van Lattakia bedankte Kerk in Nood, dat het programma voor de reparatie van 55 huizen financierde hartelijk. "Gegeven hoe de mensen hebben geleden, het geweld en de haat, wie had gedacht dat deze huizen zouden worden gebouwd?”
Buren betrokken bij aanval
De aartsbisschop reflecteerde ook op hoe buren betrokken waren bij de aanvallen op de christelijke huizen: "We moeten ons herinneren dat Christenen in Syrië een speciale missie hebben van liefde, mededogen en verzoening. We moeten onze vijanden niet haten, we moeten hen vergeven." Pater Andrzej Halemba, projectcoördinator van Kerk in Nood in het Midden-Oosten, presenteerde de ‘Jezus is mijn Rots’-gedenkstenen aan ieder gezin: "Deze stenen zullen u eraan herinneren dat u niet alleen bent, dat God altijd bij u is en dat de vrienden en weldoeners van Kerk in Nood voor u bidden en u altijd tot steun zijn."
Pijn en hoop
Onder degenen die een tablet ontvingen, was Hasan Marmari, 60, die een paar weken geleden naar zijn huis terugkeerde nadat Kerk in Nood de reparatie had voltooid. Zijn zoon George raakte vijf jaar geleden vermist tijdens militaire dienst: "Natuurlijk is er nog veel pijn en lijden voor velen van ons, maar het is een enorme stap voorwaarts en een belangrijk teken van hoop om eindelijk thuis te zijn en weer in staat te zijn om opnieuw te beginnen ons leven."
Kerk in Nood heeft bijgedragen aan de restauratie van zowel de huizen als de H. Mariakerk, die 900 jaar oud is en tijdens het conflict werd aangevallen en ontwijd. Sinds het begin van het conflict in 2011 heeft Kerk in Nood bijna 750 projecten in Syrië voltooid, waaronder noodhulp voor de ontheemde christelijke gezinnen uit het dorp Krak des Chevaliers.
Ooit woonde en werkte mgr. Selvanos in Nederland. Nu werkt hij hard aan de wederopbouw van de christelijke aanwezigheid in het Syrische Homs.
Namens de kinderen van de stad Homs schreven de katholieke en orthodoxe bisschoppen Abdo Arbach en Selvanos een brief aan paus Franciscus. In deze brief danken de kinderen de Paus voor zijn inspanningen voor vrede in Syrië en vragen om zijn gebed "om hen te redden van de maalstroom van haat, van de kolossen van toorn en van degenen die handelen in menselijke organen“, omdat zij, de kinderen "de eerste slachtoffers van deze misdaden zijn." Ze schreven ook, "we zouden graag zien dat ons land opnieuw het land van geluk en liefde wordt zoals het vroeger was, waar we olijfbomen planten en tarwe zaaien, en waar er geen verbrande aarde is waarop de mortieren en raketwerpers van haat staan."
De bisschoppen sluiten hun brief af met een bijzonder gebed: Goede God, Uw Woord ademt wijsheid en goedheid en het schenkt ons leven. Wij bidden U voor onze medechristenen in Syrië, die lijden onder zoveel geweld. Wees hen en vooral de jonge kinderen steeds nabij met Uw liefde. Bescherm hen tegen gevaar en geweld en geef dat zij stand houden in hun geloof in Uw Zoon, die mens werd om hun lot te delen en hun uitzicht te bieden op verlossing. Dit vragen wij U op voorspraak van de heiligen Jacobus en Johannes van Syrië, door Christus onze Heer.
In Homs wordt inmiddels hard gewerkt aan de wederopbouw van huizen… en een veilige speelplaats voor de kinderen. Helpt u mee? Maak dan uw gift via deze website of over onder vermelding van Wederopbouw Syrië. Uw gift komt ten goede aan de wederopbouw in Homs of in de regio.
"Ik nodig u uit om samen met Kerk in Nood overal in de wereld werken van barmhartigheid te realiseren."
Kerk in Nood
Peperstraat 11-13
5211 KM 's Hertogenbosch
info@kerkinnood.nl
(073) 613 08 20
NL27 ABNA 0503 0402 31
RSIN/ANBI 2865841; KVK 41080169
Contactformulier
Projectaanvragen
Privacybeleid
Stichting Kerk in Nood/Voorheen Oostpriesterhulp Nederland
COPYRIGHT © 2023 ACN NEDERLAND - KERK IN NOOD