Burgeroorlog, economische crisis, politieke instabiliteit en de pandemie hebben de bevolking van het Midden-Oosten geteisterd. Velen zien geen toekomstperspectief meer en honderdduizenden zijn naar het buitenland gevlucht of leiden een miserabel leven als binnenlandse ontheemden. De regio blijft een prioriteit voor Kerk in Nood. Het primaire doel van onze hulp is om de Christenen er hoop te geven en hen te steunen om in hun thuisland te blijven, de bakermat van het christendom.

ACTUEEL

Veel Christenen in het Midden-Oosten lijden nog steeds onder de gevolgen van oorlog en IS-terreur. Ook de economische en politieke situatie boezemt de mensen angst in, zodat velen een betere toekomst in het buitenland blijven overwegen. Regelmatig ontvangen we berichten over aanslagen, intimidatie door milities en verhalen over de misère die het gevolg is van een mengeling van sancties, verwoesting en corruptie.

Exodus

Een documentaire over de jarenlange genocide op Christenen in Irak en hun dilemma: blijven in wat eens de bakermat van het Christendom was… of vertrekken. Vanwege internationale filmrechten is deze film van CRTN, onderdeel van Kerk in Nood, alleen met een wachtwoord te zien. Meld u aan en krijg gratis toegang.

Actuele projecten uit Midden-Oosten

Een lichtpuntje voor de christenen in het Midden-Oosten was de reis van de paus naar Irak in maart 2021. Het bezoek bemoedigde de gelovigen en bood hen nieuw zelfvertrouwen – niet alleen in Irak zelf, maar in het hele Midden-Oosten. Christenen nieuwe hoop geven is ook ons doel in de regio. Zo konden we in 2021 voor meer dan 10,8 miljoen euro projecthulp verlenen in de prioritaire landen Syrië en Libanon. Dit omvatte noodhulp voor voedsel en medicijnen, steun voor senioren en studenten, materiële hulp voor zusters, Misintenties voor priesters en fondsen voor de wederopbouw van pastorale structuren, alsmede noodhulp voor kerkelijke scholen en ziekenhuizen.

banner_libanon

Medicijncrisis in Libanon

Zo begint een jongen zich ineens in zijn eigen arm te bijten, tot bloedens toe,[...]
scholen-libanon2-1

Vrede, vreugde en waardigheid voor kinderen in Libanon

Want helaas is de economische situatie in Libanon zo slecht dat leraren door de overheid[...]
banner-wjd-libanon

Katholieke jongeren in Syrië en Libanon hebben u nodig

Maar de bisschoppen zitten niet bij de pakken neer. De bisschoppen willen in beide landen[...]
scholen-libanon

Katholieke scholen Libanon wanhopig op zoek naar hulp

Veel scholen zijn bijna failliet, kunnen de leraren niet betalen en worstelen om de middelen[...]
libanon_banner

Libanon gaat door een vreselijke crisis: direct medicijnen nodig

Zuster Marie Makhlouf en haar 180 medezusters helpen onbeperkt de armen en hulpbehoevenden op twintig[...]