fbpx

Zes religieuze zusters ontvoerd in Haïti

maandag, 22 januari 2024
Nieuws
Kerk in Nood (ACN) sluit zich aan bij de oproep van de paus om de religieuze zusters van de Congregatie van Sint Anna onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en een einde te maken aan het geweld dat Haïti teistert.
ACN Trip to Haiti 2010 - Rafael D'Aqui, Marco Mencaglia and Regina Lynch

Zes religieuze zusters werden afgelopen vrijdag 19 januari in Haïti ontvoerd door gewapende criminelen. De misdaad vond plaats op klaarlichte dag in de hoofdstad Port-au-Prince. De zes zusters, die niet bij naam genoemd zijn, waren op weg naar een universiteit toen hun bus werd tegengehouden door gewapende bandieten. Volgens internationale media werden de zes samen met twee andere inzittenden van het voertuig, een jonge vrouw en de chauffeur, vervolgens door de criminelen meegenomen naar een niet nader genoemde locatie.

De zusters behoren tot de Congregatie van Sint Anna, en hun ontvoering is bevestigd en betreurd door zowel het lokale aartsbisdom als de Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen, die religieuze ordes in het land vertegenwoordigt.

Haïti heeft de afgelopen jaren een periode van chaos en criminaliteit doorgemaakt, waarbij gewapende bendes hele sectoren van Port-au-Prince hebben overgenomen. De Kerk is ook getroffen door de onveiligheid. In 2022 werd een Italiaanse missionaris, zuster Luísa Del’Orto, vermoord en werden vijf priesters ontvoerd, en in 2023 werden twee priesters ontvoerd. Alle zeven priesters werden uiteindelijk vrijgelaten.

Kerk in Nood sluit zich aan bij de vele stemmen, zowel in Haïti als daarbuiten, die hebben opgeroepen tot de vrijlating van de zes zusters en hun twee begeleiders. Paus Franciscus noemde het incident tijdens het Angelusgebed op zondag en zei: “Met verdriet heb ik kennis genomen van de ontvoering in Haïti van een groep mensen, waaronder zes religieuze zusters: in mijn hartelijke smeekbede voor hun vrijlating, bid ik voor sociale eensgezindheid in het land, en nodig ik iedereen uit om een einde te maken aan het geweld, dat veel leed veroorzaakt onder die dierbare bevolking.”

Haïti was één van de landen die door Kerk in Nood genoemd werden in het artikel “Tien landen die gebed voor vrede nodig hebben”, dat eind december gepubliceerd werd. In het gedeelte dat aan het land gewijd was, sprak de aartsbisschop van Port-au-Prince, Max Leroys Mesidor, zijn hoop uit dat de situatie in het nieuwe jaar zou verbeteren.

“In Haïti zullen we Kerstmis vieren in een context van groot lijden, vooral veroorzaakt door de helse overheersing van gewapende groepen en de onverschilligheid van politieke actoren. Maar onze hoop is sterk. Laten we bidden dat het feest van Emmanuel een gelegenheid mag zijn om de broederlijke eenheid te vergroten en om bevrijding te vinden van onze lange nachten van angst, wantrouwen en geweld. We hopen op de steun van de internationale gemeenschap voor ontwapening en het herstel van ons land.”

De ontvoering van zes religieuze zusters is een onheilspellend begin van 2024 in Haïti. Het is ook de grootste massale ontvoering van zusters in de afgelopen jaren. In 2023 werden er wereldwijd in totaal vier religieuze zusters ontvoerd, drie in Nigeria en één in Ethiopië, volgens informatie verzameld door Kerk in Nood. In 2022 werden wereldwijd negen zusters ontvoerd, die uiteindelijk allemaal werden vrijgelaten.