fbpx

Seminarist op brute wijze vermoord en een andere ontvoerd in Nigeria

zaterdag, 09 september 2023
Nieuws
Bij de meest recente aanval op de katholieke kerk in het bisdom Kafanchan in Nigeria vond een seminarist door brand de dood. Een andere seminarist in het zuiden van Kaduna werd ontvoerd.
ACN-20230908-152824-Naaman-Danlami,

Het verschrikkelijke incident vond op donderdag 7 sepember plaats, rond 20.00 uur, toen een grote groep Fulani-bandieten de pastorie van de St. Raphael parochie, Fadan Kamantan, in het bisdom Kafanchan, in de staat Kaduna aanviel en in brand stak.

Volgens informatie uit verschillende bronnen die werd bevestigd door de bisschop van Kafanchan, in de staat Kaduna en door de bisschop van Kafanchan, Mgr. Julius Kundi – konden de pastoor van de parochie, Fr. Emmanuel Okolo en de assistent-priester ontsnappen aan de brand, maar een seminarist, Na’aman Danlami, 25, kwam om bij de aanval.

Bisschop Kundi zei telefonisch: “De aanvallers wilden de pastoor ontvoeren. Toen hun poging om het huis van de priester binnen te dringen mislukte, staken ze het in brand. De twee priesters konden ontsnappen, maar vreselijk genoeg verbrandde de seminarist in het pand.”

“De aanval duurde meer dan een uur, maar er was geen reactie of steun van de strijdkrachten. Een kilometer verderop is een controlepost, maar er werd totaal niet gereageerd”, voegde de bisschop eraan toe.

“Nigeriaanse burgers zijn onbeschermd. We profiteren nauwelijks van de veiligheidstroepen.”

Kerk in Nood betreurt deze laatste in een lange reeks aanvallen op gelovigen en op kerkelijke eigendommen in Nigeria. Een vergelijkbaar incident vond plaats in januari 2022, toen de katholieke priester Isaac Achi werd vermoord en verbrand in zijn pastorie. Zijn assistent, pater Colins Omeh, liep schotwonden op.

“Het is een verschrikkelijk verlies. We hebben het lichaam van Na’aman Danlami gevonden en naar het mortuarium gebracht. Deze seminarist is de tweede van het bisdom die we hebben verloren door terroristische aanvallen van Fulani-bandieten. Vorig jaar werd Father John Mark Cheitnum, directeur communicatie van het bisdom Kafanchan, ontvoerd en op brute wijze vermoord”, zei bisschop Kundi.

Het nieuws van deze laatste aanval in Nigeria komt op dezelfde dag dat Kerk in Nood werd geïnformeerd over de ontvoering van een andere seminarist, Ezequiel Nuhu, die donderdag samen met zijn vader werd meegenomen in Kaduna. Nuhu is een seminarist in Abuja, maar was naar het zuiden van Kaduna gegaan om vakantie te vieren met zijn familie.

Nigeria is de laatste jaren een bijzonder gevaarlijk land voor katholieke geestelijken. In 2022 werden in het land vier priesters vermoord en 28 ontvoerd. In 2023 is het aantal slachtoffers van ontvoeringen onder geestelijken al opgelopen tot veertien.

Kerk in Nood vraagt om gebeden voor de zielerust van Na’aman Danlami en om troost voor zijn familie en zijn gemeenschap. Ook wordt gebed gevraagd voor de veiligheid en snelle vrijlating van Ezechiël Nuhu.