Pijnlijk gemis kerstcadeaus met uw hulp opgelost

vrijdag, 22 december 2023
Nieuws
Voor Farha en Nidaa, twee weduwen uit het Libanese dorp Qaa aan de Syrische grens, zijn de kerstcadeaus die donateurs van Kerk in Nood geven aan hun kinderen bijzonder belangrijk. In 2016 verloren beide vrouwen hun man bij een zelfmoordaanslag van Islamitische Staat. De kleding voor hun kinderen is voor beide vrouwen een godsgeschenk.
Christmas gifts for 10,000 children - 2022

Farha moet sinds de aanslag voor drie kinderen zorgen en Nidaa voor haar vier kleintjes. Beide mannen waren de kostwinners van het gezin. Hun weduwen ontvangen nu slechts 100 dollar per maand van het leger – een fractie van wat ze nodig hebben voor hun dagelijks leven, om nog maar te zwijgen van de psychologische hulp voor hun getraumatiseerde kinderen.

Te midden van de verwoeste economie van Libanon is de strijd om dagelijks brood al lang normaal geworden. Voor veel ouders betekent dit dat ze afzien van alles wat niet absoluut noodzakelijk is. Veel dingen vallen weg, waaronder gezonde voeding, maar ook cadeautjes, wat vooral met Kerstmis pijnlijk is.

Zuster Raymonda’s ogen glinsteren. Vorig jaar kon de zuster met de hulp van meer dan 100 vrijwilligers en de financiële steun van donateurs van Kerk in Nood (ACN) de wens van veel kinderen om kerstcadeaus koppelen aan hun dringende behoefte aan winterkleding. Het team verzamelde de verzoeken van meer dan 10.000 kinderen uit het hele land, liet de kledingstukken in Libanon maken en verdeelde ze.

“We voelden dat dit project een oproep van God was,” zegt de non van de Congregatie van de Zusters van Sint-Jozef van Lyon. “Het was hier net een bijenkorf. Overal zwermden helpers rond. Ook moeders zelf, die niet veel tijd hebben, kwamen om ‘een uurtje’ te besteden aan het inpakken van cadeautjes. Ze waren vastbesloten om hun steentje bij te dragen om kinderen vreugde te geven met Kerstmis.”

In Qaa, het dorp van Farha en Nidaa, kan de temperatuur zelfs in de herfst en lente dalen naar zo’n twee graden Celsius. De nieuwe winterkleding voor hun kinderen is daarom een echte uitkomst. Na de dood van haar man voelde Nidaa zich bovendien door iedereen in de steek gelaten. Acties zoals het kerstinitiatief van Kerk in Nood laten zien dat ze niet vergeten wordt.

“We willen achter behoeftige gezinnen staan, vooral achter kinderen,” zegt Zuster Raymonda. Zelfs in Zuid-Libanon zullen, ondanks de oorlog en de moeilijke situatie, zo’n 500 kinderen cadeautjes krijgen. Vergeleken met hun dagelijkse behoeften lijkt een nieuw kledingstuk misschien maar iets kleins, maar het betekent veel voor hen. “Met eenvoudige middelen kunnen we vreugde en hoop geven, getuigen van de Menswording van Emmanuel, de aanwezigheid van God onder ons, en een nieuwe wereld vormgeven.”