fbpx

Paus benoemt bekeerling tot bisschop in Anatolië

maandag, 04 september 2023
Nieuws
Antuan Ilgit groeide in Duitsland op in een islamitische familie maar bekeerde zich in 1997 tot het christendom.
AntiuanIlgit

Paus Franciscus heeft jezuïet Antuan Ilgit benoemd tot nieuwe hulpbisschop van Anatolië, in Turkije. De benoeming is erg opvallend. Ilgit werd in 1972 in een islamitische familie geboren in het Duitse Hersbruck. Enkele jaren later keerden zijn ouders vanuit Duitsland terug naar Turkije. Antuan ging er economie studeren. In 1997 bekeerde hij zich tot het christendom.

Jongeren- en roepingenwerk
Hij werkte een tijdje bij de kapucijnen en trad in 2005 toe tot de jezuïeten. In 2010 werd hij tot priester gewijd. Sinds 2022 is hij vicaris-generaal en kanselier van het apostolisch vicariaat Anatolië. Hij is voor de bescheiden Turkse Bisschoppenconferentie (TEC) ook al enkele jaren verantwoordelijk voor het jongeren- en roepingenwerk.

Doelwit geweld
De benoeming van Ilgit tot hulpbisschop van het apostolisch vicariaat van Anatolië is allerminst vanzelfsprekend, omdat christenen met een uitgesproken profiel in Anatolië al eerder doelwit werden van geweld. Iedereen herinnert zich allicht nog de moord in april 2007 op drie christenen in een boekhandel in Malatya (Oost-Anatolië). In 2006 werd in Trabzon ook nog de 59-jarige Italiaanse priester Andrea Santoro door twee geradicaliseerde tieners vermoord. De moord op bisschop Luigi Padovese, die in 2010 in dezelfde regio door zijn chauffeur werd neergestoken, was wereldnieuws.

Bron: Katholisch.de/SIR/Kerknet, foto: @ SJ.