fbpx

Ontvoering van priesters blijft schering en inslag in Nigeria

woensdag, 15 november 2023
Nieuws
De ontvoering van priesters en religieuzen in Nigeria is zo gewoon geworden dat er nauwelijks nieuwe gevallen worden geregistreerd. Hoewel de meesten uiteindelijk worden vrijgelaten in wat een lucratieve business voor criminelen is, zijn er ook gevallen met dodelijke afloop.
Priest murdered in attack on parish in Northern Nigeria on January 15 2023

Volgens gegevens van de internationale stichting Kerk in Nood (ACN) staat het totale aantal ontvoeringen van priesters, religieuze zusters en seminaristen in 2023 op 23. Eén van hen werd op brute wijze vermoord, terwijl de andere 22 werden vrijgelaten. Nog eens twee priesters en een seminarist werden in de loop van het jaar vermoord.

Levend verbrand in woning
De eerste incidenten in 2023 vonden plaats in januari, met een ontvoering in het bisdom Ekiti en de gruwelijke moord op pater Isaac Achi in Minna, die levend verbrand werd toen zijn parochiewoning werd aangevallen en in brand gestoken. Pater Achi’s collega, pater Collins, werd neergeschoten en raakte gewond toen hij probeerde te ontsnappen, maar overleefde het. Er volgden drie maanden zonder nieuwe gevallen.

Voor de tweede keer ontvoerd
Sinds april is er echter geen maand voorbij gegaan zonder minstens één ontvoering. Het meest recente geval vond plaats in november, toen pater Andrew Anana werd vastgehouden. Hij was al eerder ontvoerd, in 2019.

In rivier gegooid
Een van de ernstigste gevallen vond plaats op 17 oktober, toen broeder Godwin Eze, een Benedictijner novice, en twee aankomende Benedictijnen met geweld uit hun klooster werden gehaald. Toen de twee postulanten drie dagen later werden vrijgelaten, vertelden ze hun superieuren dat Godwin was doodgeschoten en dat zijn lichaam in een rivier was gegooid.

Drie zusters ontvoerd
Slechts een paar dagen eerder waren ook drie zusters door gewapende mannen meegenomen die op weg waren naar Mbano om de begrafenis van de moeder van één van hen bij te wonen. Rosemary Osiowhemu en Josephine Mary Chinyekwuo, van de Missionaire Dochters van Mater Ecclesiae, en Maria Ngozi Okoye, van de Congregatie van de Verrezen Heer werden samen met een seminarist en hun chauffeur ontvoerd. Allen werden na ongeveer een week veilig vrijgelaten, wat opluchting bracht in de lokale christelijke gemeenschap.

7 september was een bijzonder tragische dag voor Nigeriaanse Christenen, met twee afzonderlijke aanvallen op seminaristen. Ezekiel Nuhu werd samen met zijn vader ontvoerd terwijl hij op vakantie was en bracht bijna twee maanden in gevangenschap door voordat hij in november werd vrijgelaten. Minder fortuinlijk was Na’aman Danlami (27) van het bisdom Kafanchan. Hij verloor zijn leven toen hij twee priesters assisteerde in de pastorie. De twee priesters wisten te ontsnappen, maar Danlami stierf toen de criminelen het huis in brand staken.

Een jaar vol bloed
In 2023 werd er nog een priester vermoord, wat het totaal van vermoorde religieuzen op vier brengt, evenveel als in het hele voorgaande jaar. Vorig jaar waren er 118 afzonderlijke incidenten, waaronder 16 priesters en religieuze zusters die werden vermoord vanwege religieuze vervolging.