Nigeriaanse aartsbisschop bezoekt verwoest christelijk dorp

woensdag, 03 april 2024
Nieuws
De Nigeriaanse aartsbisschop Matthew Man'Oso Ndagoso bezocht afgelopen week het dorp Adama Dutse, dat in februari werd aangevallen. Daarbij richtten onbekende schutters grote verwoestingen aan en vielen 11 doden.
Archbishop Matthew Ndagoso visiting victims of Adama Dutse attack

De aartsbisschop van Kaduna uitte zijn teleurstelling over de federale regering die de veiligheid van de bevolking niet garandeert. In de vroege uren van zondag 18 februari werden bij de aanval op het dorp vier mannen, twee vrouwen en vijf kinderen vermoord. Nog eens zeven mensen raakte gewond. Bij de aanval werden ook 28 huizen en de plaatselijke katholieke kerk verwoest. Voordat ze vertrokken, staken de schutters voedselvoorraden in brand.

Onmiddellijk na het incident stuurde aartsbisschop Matthew Man’Oso Ndagoso, die weg was voor de plenaire vergadering van de Nigeriaanse Bisschoppenconferentie, vertegenwoordigers naar het dorp om de schade op te nemen en de overlevenden te troosten. Vlak voor Pasen bracht hij ook persoonlijk een bezoek.

Dank aan veiligheidsdiensten, kritiek op regering
Hij bedankte de lokale veiligheidsdiensten en zei dat als zij niet zo snel hadden gereageerd, de situatie zeker veel erger zou zijn geweest. Scherpe kritiek had hij op de regering, die volgens hem de lokale veiligheidstroepen niet van voldoende wapens en technologie voorzien om het welig tierende terrorisme in het land te bestrijden.

Als de regering haar beloften niet kan nakomen, moet deze daar volgens de aartsbisschop consequenties aan verbinden. “Niemand heeft een excuus om dit land slechter achter te laten dan hoe hij het gevonden heeft. U hebt Nigerianen beloofd dat u het land beter gaat maken, dus doe wat nodig is om het beter te maken. Het is keer op keer gezegd dat als je daar bent en je kunt het niet doen, je weet wat eervol is om te doen. Maar als je daar blijft, moet je alles doen wat nodig is om onze levens veilig te stellen en het land beter te maken.”

“Dit is een agrarische gemeenschap en het meeste voedsel dat we [in het land] eten komt van de plattelandsgemeenschappen. Daarom wijzen we de regering alleen maar op haar verantwoordelijkheden”, zei hij. “Hoewel de bevolking in dit geval besloten had om in het dorp te blijven, hebben veel andere gemeenschappen hun boerderijen verlaten worden, wat tot voedseltekorten kan leiden.”

Een deel van het aartsbisdom Kaduna ligt in de Middle Belt van Nigeria, dat de afgelopen jaren zwaar getroffen is door geweld. Overwegend christelijke boeren zijn aangevallen door overwegend islamitische herders, nomadische mensen, in geschillen over land. Deze geschillen leiden soms tot religieuze vervolging van christenen. Opeenvolgende regeringen hebben beloofd het probleem aan te pakken, maar tot nu toe zonder zichtbaar resultaat.

Kerk in Nood (ACN) steunt de lokale Kerk in Kaduna, in andere bisdommen in de Middle Belt en in het noorden van Nigeria.