fbpx

Nieuwe aanvallen Mozambique veroorzaken massavlucht

woensdag, 15 mei 2024
Nieuws
De situatie in de provincie Cabo Delgado in Mozambique is de afgelopen dagen verslechterd na twee grote aanvallen door terroristen op lokale dorpen en steden. Volgens bronnen van Kerk in Nood (ACN), een internationale katholieke hulporganisatie, zijn honderden lokale inwoners op de vlucht geslagen. Velen zoeken hun toevlucht in de rimboe of proberen ze veiliger gebieden te bereiken.
ACN-20230811-151212 Mozambique

In de vroege uren van vrijdag 10 mei vielen terroristen die zeggen gelieerd te zijn aan Islamitische Staat de strategische stad Macomia aan. De stad was in juni 2020 ook doelwit van aanslagen, maar werd daarna veiliger geacht dan de rest van de regio vanwege de aanwezigheid van een basis van de Mozambikaanse defensie- en veiligheidstroepen.

Het was echter juist de legerbasis die het doelwit was van aanvallen. De langdurige strijd die volgde, duurde tot zaterdag middag, waarna de opstandelingen vertrokken. Daniel Eiró, een journalist van het diocesane radiostation in Pemba, vertelde Kerk in Nood (ACN) dat de situatie in Macomia echt slecht is en dat de bevolking op de vlucht is.

Vuurgevecht rond legerbasis
De aanval toont dat de terroristen de afgelopen maanden brutaler zijn geworden. In een video die naar Kerk in Nood is gestuurd, doet een vluchtende burger verslag van “een verschrikkelijk vuurgevecht dat gaande is in het gebied van Macomia, waarbij de opstandelingen volgens hem “met alles” toeslaan: “De mensen die in de stad zijn gebleven hebben hulp nodig.”

Volgens meerdere berichten van de bevolking, lieten de terroristen in Macomia een enorm spoor van vernieling van huizen en sociale infrastructuur achter. Hoewel er lijken verspreid op straat lagen, is er nog geen officieel verslag van het aantal burgerslachtoffers.

Uren na de aanval op Macomia werden ook de dorpen Missufine en Cajerene, op slechts 70 kilometer van de hoofdstad Pemba, aangevallen. Daarbij werden opnieuw huizen in brand gestoken. Dit resulteerde in een tweede massale vlucht van burgers. De aanvallen werden onafhankelijk bevestigd aan ACN door verschillende lokale kerkelijke bronnen.

Ruim zes jaar terreur
De aanhoudende strijd in Cabo Delgado tussen militante islamisten die een islamitische staat willen stichten en de Mozambikaanse veiligheidstroepen, begon in oktober 2017 en heeft duizenden doden en honderdduizenden ontheemden veroorzaakt. In een bericht aan Kerk in Nood (ACN) vraagt bisschop Diamantino Antunes van Tete om gebed: “Beste broeders en zusters, ik vraag u om uw hart te blijven openen voor de noodkreten van deze broeders van ons, voor hen te bidden en degenen die hen helpen te steunen door uw vrijgevigheid.”

Met steun van donateurs van Kerk in Nood (ACN) wordt hulp geboden aan het bisdom Pemba in de vorm van noodhulp, pastorale projecten voor ontheemden en psychosociale steun voor bevolkingsgroepen die direct te lijden hebben gehad onder terrorisme. Ook zijn goederen geleverd voor de bouw van tientallen huizen, gemeenschapscentra en voertuigen voor de missionarissen die directer met de ontheemde gemeenschappen werken.