fbpx

Mozambique: Terroristen doden 11 christenen bij aanslag

dinsdag, 26 september 2023
Nieuws
Een groep van ten minste 11 christenen werd op vrijdag 15 september in het noorden van Mozambique afgeslacht door terroristen die loyaal zijn aan Islamitische Staat (IS). Een plaatselijke missionaris zegt dat christenen werden gescheiden van hun moslimburen en in koelen bloede werden gedood.
ACN-20210331-111535 Cabo Delgado Mozambique

Broeder Boaventura, een missionaris in de regio, stelde de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) op de hoogte van de moorden in het dorp Naquitengue in de provincie Cabo Delgado. Het gebied is sinds 2017 het slachtoffer van aanvallen door islamitische fundamentalisten.

Volgens broeder Boaventura kwamen de terroristen aan het begin van de middag aan in Naquitengue en riepen de hele bevolking bijeen. Vervolgens begonnen ze christenen van moslims te scheiden, blijkbaar op basis van hun namen en etniciteit. “Daarna openden ze het vuur op de christenen en doorzeefden ze hen met kogels”, aldus de missionaris.

De aanval werd uitgevoerd door een lokale terreurgroep die beweert trouw te zijn aan Islamitische Staat (IS) en die in een verklaring meldde 11 christenen te hebben gedood tijdens de operatie. Het werkelijke aantal slachtoffers kan echter hoger liggen omdat er ook mensen ernstig gewond zijn geraakt.

Broeder Boaventura, van de broeders van de Armen van Jezus Christus, zegt dat dit niet de eerste keer is dat deze werkwijze is toegepast. Het resultaat is algehele paniek in het gebied. “De aanvallen vonden plaats op een moment dat veel mensen begonnen terug te keren naar hun gemeenschappen. Helaas wordt de bevolking erg bang als dit soort dingen gebeuren.”

Aanvallen in Cabo Delgado en de aangrenzende provincie Niassa hebben geleid tot een binnenlandse vluchtelingenstroom. Ongeveer een miljoen mensen zijn ontheemd. Zo’n vijfduizend mensen zijn volgens de plaatselijke bisschop van Pemba, António Juliasse, op brute wijze vermoord. In een recente boodschap aan deelnemers aan de Wereldjongerendag in Lissabon vroeg de bisschop om de christenen in Cabo Delgado niet te vergeten. “Er is hier een oorlog gaande waar niet over gesproken wordt. Jullie solidariteit met Cabo Delgado helpt om het onmiddellijke lijden van dit volk, dat in zo’n grote nood verkeert, te verlichten.”