Heilig Land: nieuwe hoop voor christenen op de armoedegrens

donderdag, 11 januari 2024
Nieuws
Kerk in Nood (ACN) heeft een tweede pakket noodhulp aangekondigd voor christenen die door de oorlog in Gaza hun middelen van bestaan hebben verloren. De meerderheid van de christelijke gemeenschap in het Heilige Land werkt in de toeristische sector en heeft alle inkomstenbronnen verloren sinds bijna alle pelgrimstochten naar de regio zijn afgelast. Het hulppakket omvat levensreddende medicijnen, voedselbonnen, beurzen voor school- en universiteitsstudenten en huisvestingskosten.
Palestine-Israel war 2023

De pauselijke stichting steunt het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem tussen januari en april 2024 met € 500.000, waarmee het totale bedrag aan hulp dat sinds het begin van de gevechten in oktober vorig jaar is verstrekt op bijna € 700.000 komt. Van dat bedrag gaat € 300.000 naar de ongeveer 1.000 christenen die in Gaza zijn achtergebleven. De rest van de hulp is bestemd voor christelijke gezinnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem die getroffen zijn door het voortdurende conflict in Gaza.

Kerk in Nood zal ook trainingsprogramma’s ondersteunen om jonge christenen uit te rusten met nieuwe vaardigheden – waardoor hun kansen op werk toenemen – en begeleiding bieden bij het opstarten van hun eigen bedrijf. Marco Mencaglia, directeur projecten van Kerk in Nood (ACN): “Vanaf het begin van deze oorlog hebben we tegen onze partners ter plaatse in het Heilige Land gezegd dat we hen niet in de steek zullen laten qua materiële hulp én geestelijke hulp.”

“Hoewel de gevechten in Gaza zijn, zijn de gevolgen van de oorlog in de hele regio voelbaar. Christenen, die een minderheid vormen maar toch een belangrijke gemeenschap zijn – ongeveer 45.000 op de Westelijke Jordaanoever en 10.000 in Oost-Jeruzalem – worden op een zeer directe manier getroffen.”

Volgens Mencaglia heeft de christelijke gemeenschap in het Heilige Land “voor minstens de derde keer in twee decennia” te maken met ernstige economische problemen. Hij benadrukte dat christenen veel te lijden hebben onder de gevechten tussen Israël en Hamas en Hezbollah. “Recent waren er al minder toeristen tijdens de COVID pandemie, nu door de oorlog in Gaza. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat er een einde komt aan de oorlog en dat er toeristen zullen terugkeren naar het Heilige Land.”

Hij legt uit waarom Kerk in Nood opleidingsinitiatieven voor jongeren steunt: “In plaats van hen geld te geven, helpen we hen vaardigheden aan te leren als middel om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit is op de lange termijn veel beter, omdat het helpt om gemeenschappen in het land te houden en hen ervan weerhoudt om te emigreren.”

Kardinaal Pierbattista Pizzaballa van Jeruzalem: “Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn dankbaarheid uit te spreken aan de donateurs van Kerk in Nood voor uw voortdurende samenwerking met het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem en uw steun aan onze lokale gemeenschappen in het Heilige Land.”