fbpx

Haïti: Zes ontvoerde zusters vrijgelaten

vrijdag, 26 januari 2024
Nieuws
De zes religieuze zusters die vorige week in Haïti werden ontvoerd, zijn woensdag 24 januari vrijgelaten, zo heeft het aartsbisdom van Port-au-Prince bevestigd. De Zusters van Sint Anna en hun twee metgezellen werden vijf dagen lang gevangen gehouden nadat ze op vrijdag 19 januari tijdens een reis in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, door ongeïdentificeerde gewapende mannen waren ontvoerd. 
ACN-20211005-117579 Haïti - Msjennm -Pixabay

Het aartsbisdom van Port-au-Prince zei in een verklaring aan de pontificale stichting Kerk in Nood (ACN): “Samen met de gemeenschap van de Zusters van Sint Anna en de Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen dankt het aartsbisdom Port-au-Prince de Heer voor de vrijlating van de zes zusters en de andere mensen die op 19 januari samen met hen ontvoerd werden. Deze traumatische gebeurtenis heeft ons geloof opnieuw op de proef gesteld, maar het blijft onwankelbaar.

“God hoort altijd het geroep van de armen en bevrijdt de ongelukkige uit al zijn benauwdheid (vgl. Psalm 33:6-7). Wij riepen tot Hem, Hij maakte ons sterk in beproeving en Hij bevrijdde onze gevangenen. Hij zal verharde harten bekeren en Haïti van alle kwaad bevrijden, zodat al zijn kinderen de vreugde van de vrijheid zullen kennen, die onbetaalbaar is. De Kerk blijft zich inzetten om hen te helpen een tijdperk van gerechtigheid en vrede in Haïti te brengen.”

De verklaring besloot met de woorden: “Moge de Moeder van God, Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, voorbede doen voor de lijdende bevolking van Haïti, en moge ze ons onder haar moederlijke bescherming houden.”

Na het nieuws van de ontvoering veroordeelden het aartsbisdom van Port-au-Prince en de Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen de “gruwelijke” daad in een gezamenlijke verklaring en riepen ze de daders “in de naam van God” op om de gevangenen vrij te laten. Ze deden ook een beroep op de politieke leiders van Haïti om “de nodige maatregelen te nemen om de plaag van ontvoeringen en geweld door gewapende groepen, die het land in een steeds verwarrender en chaotischer situatie storten, uit te roeien”.

De Haïtiaanse kerkleiders vroegen “priesters, religieuze mannen en vrouwen en de lekengelovigen” om 24 januari te bidden voor de vrijlating van de gevangenen. Na de bevestiging van de vrijlating zei aartsbisschop Max Leroy Mésidor van Port-au-Prince het volgende: “Laten we God danken. Dank u voor uw steun!”

Er zijn al eerder moorden op en ontvoeringen van kerkpersoneel geweest in het land. Een religieuze zuster werd in 2022 doodgeschoten en vijf priesters werden in 2022 en twee in 2023 ontvoerd. Zij werden later allemaal vrijgelaten.