fbpx

Gijzelpoging honderden katholieke leerlingen voorkomen

maandag, 13 mei 2024
Nieuws
Het snelle denken van een schoolhoofd hielp het leven van slapende leerlingen te redden nadat gewapende extremisten in de nacht van dinsdag 7 mei zijn middelbare school in de Middle Belt in Nigeria hadden bestormd.
Attack on Father Angus Frazer Memorial High School in Makurdi on 07.05.2024

Volgens de directeur sociale communicatie van het bisdom Makurdi, pr. Moses Iorapuu, die met Kerk in Nood (ACN) over het incident sprak, schakelde de directeur, pr. Emmanuel Ogwuche, onmiddellijk alle lichten in het gebouw uit nadat hij buiten geweerschoten had gehoord. Daardoor konden de terroristen hun weg naar binnen niet vinden.

Pater Iorapuu zei dat ongeïdentificeerde extremisten het vuur openden op de katholieke gemengde school terwijl de leerlingen in het gebouw sliepen. “Er waren veel geweerschoten en dat ze waren heel lang aan het schieten. We hadden geluk en de Heer was ons gunstig gezind dat geen enkele leerling werd geraakt.”

Een officier van een burgerbeschermingskorps die de school in de staat Benue bewaakte, sprong over het hek. “De schutters gingen achter hem aan, maar hij wist te ontsnappen met niet-dodelijke verwondingen”, vertelde pater Moses Iorapuu aan Kerk in Nood. “De leerlingen zijn inmiddels geëvacueerd als preventieve maatregel om de veiligheid van de kinderen te garanderen en te voorkomen wat een onvoorstelbare ramp had kunnen zijn”.

Volgens pr. Iorapuu zijn de leerlingen getraumatiseerd en wordt er gevreesd voor verdere gruweldaden. “Deze aanval was de eerste in zijn soort die we hebben meegemaakt. Ze hebben al eerder kerkgangers, boeren en dorpsbewoners aangevallen, maar nu hebben ze de lat hoger gelegd door een school aan te vallen. We weten niet zeker wat er nu gaat gebeuren.”

Hij voegde eraan toe dat de politie erg traag reageerde: “Tegen de tijd dat ze kwamen, waren de aanvallers al verdwenen.” Hij voegde eraan toe: “De mensen raken een beetje gewend aan deze aanvallen. De reactie van de regering is nogal onindrukwekkend.”

De school ligt in de wijk Phase 3 in Makurdi – een wijk die berucht is om moorden en ontvoeringen door vermoedelijke Fulani militanten. Priester Iorapuu zei dat het bisdom Makurdi de beveiliging van kerkgebouwen heeft verscherpt en deed een beroep op de autoriteiten om de veiligheid van de burgers te waarborgen. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat de gouverneur van de staat “wakker wordt en beseft wat ons te wachten staat”.

“Deze aanval vond plaats in de hoofdstad van de deelstaat Makurdi. Als er geen veiligheidsmaatregelen zijn om onze scholen te beschermen, dan moeten we onze activiteiten opschorten, omdat we niet weten welke school het volgende doelwit zal zijn. We verwachten dat er een reactie zal komen en deze aanval op de school zal de regering eindelijk aanzetten tot actie”, besloot hij.

De aanval vond plaats kort na een reis naar Nigeria door vertegenwoordigers van Kerk in Nood in het gebied. De reis omvatte bezoeken aan enkele van de gebieden die het zwaarst getroffen waren door het geweld in Nigeria, waaronder het bisdom Makurdi.

Extremistische aanvallen op scholen in Nigeria kwamen internationaal onder de aandacht met de ontvoering van 276 voornamelijk christelijke studentes van een middelbare school in Chibok, in de staat Borno, door Boko Haram-terroristen. Meer dan tien jaar na deze gruweldaad zijn er nog steeds meer dan 90 leerlingen als vermist opgegeven.

Het meest recente geval van massale ontvoering van studenten vond plaats op 7 maart van dit jaar, toen meer dan 200 studenten werden ontvoerd in Kuriga, in de staat Kaduna, in het centrale noorden van Nigeria.

Foto: Pr. Angus Frazer Memorial High School