fbpx

Gaza-Stad: doden en gewonden bij beschieting kerkterrein

zaterdag, 16 december 2023
Nieuws
Op zaterdag 16 december zijn twee vrouwen door sluipschutters doodgeschoten op het kerkterrein van de katholieke parochie “Heilige Familie” in Gaza Stad. Dit kondigde het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem aan in een verklaring die de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) ontving. Zeven anderen raakten gewond. Op dezelfde dag troffen meerdere raketten ook het klooster van de “Missionarissen van Liefde”, de zusters van Moeder Teresa, waar meer dan 50 mensen met een handicap wonen.
Palestine-Israel war 2023

Volgens lokale projectpartners van Kerk in Nood waren de twee omgekomen vrouwen Samar Anton en haar moeder Nahida. Beiden raakten dodelijk gewond toen ze probeerden zich in veiligheid te brengen in een parochiegebouw. Het Latijnse Patriarchaat verklaarde dat de sluipschutters Israëlische militairen waren. “Zeven andere mensen raakten gewond toen ze probeerden andere mensen op het kerkterrein te beschermen,” voegde de verklaring eraan toe.

Geen toegang tot beademingsapparaten
Zaterdagochtend hadden meerdere raketaanvallen onder andere de stroomgenerator van het klooster op het terrein vernield. Ook was er brand uitgebroken in de kamers, waardoor het gebouw niet  langer bewoonbaar is. De zusters van Moeder Teresa en de mensen met een handicap voor wie zij zorgen, konden in veiligheid worden gebracht. “Ze zijn ontheemd en hebben geen toegang meer tot beademingsapparaten die sommigen van hen nodig hebben om te overleven,” schrijft het patriarchaat.

Donderdag al twee doden
Plaatselijke contactpersonen hadden Kerk in Nood geïnformeerd dat donderdag al twee arbeiders op het terrein waren gedood. Zij probeerden de watertanks van het parochiecentrum, die door granaten waren vernield, te repareren. Beiden werden neergeschoten en zijn ter plaatse aan hun verwondingen overleden. Een contactpersoon schreef aan Kerk in Nood: “Bid alstublieft nog meer voor ons. Alleen God weet hoe we hulp kunnen krijgen.”

De parochie “Heilige Familie” is de enige rooms-katholieke parochie in de Gazastrook, met ongeveer 1.000 gelovigen. Er schuilen momenteel enkele honderden mensen op het kerkterrein, waaronder kinderen, ouderen en mensen met een handicap.

Hulp voor christenen in Israël en Palestijnse gebieden
In samenwerking met het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem steunt Kerk in Nood de Kerk in de Gazastrook met de aanschaf van voedsel en medicijnen. Andere hulp gaat naar christenen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, en naar christelijke migrantenwerkers in Israël, die allen eveneens getroffen zijn door de gevolgen van de oorlog.

Kijk hier hoe u hen kunt steunen.