fbpx

Dode en gewonden bij aanval op katholieke kerk in Istanbul

zondag, 28 januari 2024
Nieuws
Op zondag 28 januari werd in Turkije een gewapende aanval uitgevoerd op een katholieke kerk. Bij de aanval op de Santa Maria Kerk in Sariyer, Istanbul, tijdens de zondagsmis stierf één persoon ter plaatse en raakten velen gewond.
20240128 Istanbul-Google Street-View-Santa-Maria

Twee gemaskerde mannen openden in de kerk het vuur op de aanwezigen. Een 52-jarige man kwam direct bij de aanval om het leven. Tuncer Murat Cihan was een moslim die regelmatig de Mis bijwoonde, volgens zijn familieleden. Veel kerkgangers raakten gewond. De gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht en behandeld.

Twee verdachten – een uit Tadzjikistan en een andere die Russisch staatsburger is – zijn gearresteerd. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya beschreef de twee verdachten als leden van de Islamitische Staat. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veroordeelde de aanslag en betuigde zijn medeleven aan degenen die het leven lieten en wenste een spoedig herstel aan degenen die gewond raakten.

Motief aanval wordt onderzocht
De aanval veroorzaakte grote bezorgdheid onder de christenen die in Turkije wonen. De H. Mariakerk in Sarıyer is een van de oudste kerken in Istanbul. De katholieke kerk, gebouwd in 1698, is al eerder aangevallen. In 2006 werden de woorden “Katholieken wegwezen” op de muur van de kerk geschreven. In 2015 werd er een molotovcocktail in de tuin van de kerk gegooid.

De reden voor deze laatste aanval is nog niet bekend. De politie onderzoekt de identiteit en connecties van de aanvallers. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Paus betuigt steun aan gemeenschap
De paus heeft zijn steun betuigd aan de kerk in Istanbul. “Ik betuig mijn verbondenheid met de gemeenschap van de Santa Maria Draperiskerk in Istanbul,” zei paus Franciscus aan het einde van zijn wekelijkse Angelusgebed op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.

Bron: Raillynews, foto: Google Street View