fbpx

Bom treft het huis van Salesiaanse zusters in Soedan

dinsdag, 07 november 2023
Nieuws
Sudan, Khartoum On last Friday (03.11.2023) morning at 6.50 am, a huge bomb landed in Dar Mariam house and compound,  where there are five Sisters, all above 65 years old, about 45 children,  twenty women,  men (some of them old and sick), a Dar Mariam teacher and a priest! The bomb exploded in two stages. It hit the parapet of the first floor on the right side of the building and exploded and the second part exploded on the left side of the first floor. During the time when the bomb landed, the children and mothers were taking their morning tea down on the ground floor. "We are certain that Our Blessed Mother wanted to sacrifice herself for all of us. Thus the beautiful portrait of Our Blessed Mother shattered into pieces", said the priest.

Een bom trof op vrijdag 3 november het huis van een missie van Salesiaanse religieuze zusters in Soedan. De dubbele explosie die volgde, veroorzaakte verwondingen en ernstige schade. Pater Jacob Thelekkadan legde aan Kerk in Nood (ACN) uit dat Onze-lieve-Vrouwe bescherming bood.

Volgens aanwezigen is het een wonder dat niemand gedood werd door de dubbele explosie die de bom veroorzaakte. Wel liepen sommige bewoners lichte verwondingen op. In de missie van Dar Mariam wonen vijf religieuze zusters – allemaal ouder dan 65 jaar -, twintig vrouwen, 45 kinderen, een priester, een leraar en een groep mannen, waarvan sommigen oud en ziek zijn.

Moeder en twee kinderen geraakt
In een bericht aan Kerk in Nood (ACN) zei pater Jacob Thelekkadan, de inwonende priester, dat de bom insloeg op de eerste verdieping van het Dar Mariam missiehuis in Khartoem. Op dat moment waren de kinderen en hun moeders in de door oorlog verscheurde hoofdstad van Soedan op de benedenverdieping bijeen. Een jonge moeder en haar twee kinderen van 7 en 4 jaar liepen lichte verwondingen aan het hoofd op. “We kunnen ons niet voorstellen wat voor schade deze explosies zouden hebben aangericht als ze op de begane grond terecht waren gekomen”, zegt pater Jacob.

Op de eerste verdieping, die meer schade opliep, bevinden zich enkele slaapkamers. Pater Jacob legde aan ACN uit dat de bom zich splitste toen hij het gebouw raakte, wat twee explosies veroorzaakte in verschillende delen van de eerste verdieping.

Leraar en twee zusters gewond
“Het eerste deel van de bom verbrijzelde de kamer van de leraar, waardoor hij gewond raakte aan zijn beide benen, maar niet heel ernstig. Het tweede deel van de bom verbrijzelde de twee kamers van de zusters en hun kamerdeuren vlogen eraf en vielen een meter verderop. Twee zusters Salesianen waren in één kamer en de kamerdeur en toiletdeur vielen op hen. Eén van hen raakte gewond aan haar rug, maar niet ernstig. De deuren hebben haar waarschijnlijk gered van de zware granaatscherven van de bom.”

“De bom boorde zich vervolgens door de bakstenen muur van het toilet, waardoor een groot gat ontstond, en vervolgens door de muur van de kamer van twee andere zusters die al in de kapel op de begane grond waren. Ook de deur van hun kamer vloog uit elkaar en viel op de vloer”, zei pater Jacob. Alle gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn al ontslagen en maken het goed.

Onder Gods voorzienige zorg
Naast de schade aan het gebouw werd ook een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw door de explosie vernietigd. Pater Jacob is er zeker van “dat Onze-Lieve-Vrouwe zichzelf voor ons allemaal wilde opofferen. Zo viel het prachtige portret van Onze-Lieve-Vrouwe in stukken uiteen. Ik wil nogmaals wijzen op de voortdurende voorzienige zorg van God voor iedereen in Dar Mariam! De moederlijke bescherming van Onze Heilige Moeder heerst in Dar Mariam!”

De oorlog gaat de zevende maand in
Hoewel de buitenwereld het grotendeels vergeet, woedt de burgeroorlog in Soedan na bijna zeven maanden nog steeds. Hoewel er vredesbesprekingen gaande, bestrijden de verschillende facties van het leger elkaar dagelijks. De schattingen lopen uiteen, maar volgens de speciale VN-gezant voor Soedan, Volker Perthes, zijn er minstens 5.000 mensen gedood en meer dan 12.000 gewond.

Sommige kerken zijn tijdens de gevechten verwoest. Andere hebben hun deuren geopend om onderdak en toevlucht te bieden. Hoewel de meeste missionarissen geëvacueerd moesten worden, zijn de zusters Salesianen vastbesloten om bij de mensen te blijven die ze dienen. Pater Jacob Thelekkadan had de leiding over het St. Joseph Beroepscentrum in Khartoem, dat moest sluiten omdat het zich in een gebied bevond waar hevig gevochten werd. Hij besloot echter in Soedan te blijven om de Salesiaanse zusters te steunen. “Blijf bidden dat er een einde komt aan deze zinloze en tragische oorlog en dat God Soedan het geschenk van blijvende vrede schenkt!”, dringt pater Jacob aan in zijn boodschap aan alle weldoeners van Kerk in Nood.