fbpx

Aanval doodt minstens 16 christenen in Gaza

vrijdag, 20 oktober 2023
Nieuws
Minstens 16 christenen, onder wie 10 uit één familie, werden gedood tijdens een aanval in Gaza op donderdagavond 19 oktober, ten gevolge waarvan een gebouw op het terrein van de Grieks-orthodoxe kerk volledig instortte. Volgens projectpartners van Kerk in Nood zijn nog eens 15 christenen bevolven onder het puin. Het kerkgebouw van Sint Porphyrios zelf werd niet geraakt.
Holy mass in the Holy Family parish on 15.10.2023

Ongeveer 400 mensen, voornamelijk christenen, hadden sinds het begin van het gewapende conflict onderdak gevonden in het gebouw. Onder de slachtoffers zijn verschillende jonge christenen die deel uitmaakten van een project van het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem voor christelijke jongeren.

Het terrein van de Orthodoxe Kerk ligt een paar honderd meter van de katholieke kerk van de Heilige Familie, waar nog eens 500 christenen zijn ondergebracht. Veel gezinnen moesten nu vanaf het terrein van de Orthodoxe Kerk vertrekken naar de Heilige Familie-kerk, die al helemaal vol zit.

Volgens bronnen van Kerk in Nood werd het terrein van de katholieke Kerk donderdagavond ook getroffen door granaten.

De christelijke bevolking in de Gazastrook is herhaaldelijk gevraagd om te evacueren en naar het zuiden te verhuizen. De christenen willen echter niet vertrekken vanwege het gebrek aan veiligheid en garanties dat mensen die van het noorden naar het zuiden van Gaza gaan niet het doelwit zullen zijn. In een gesprek met Kerk in Nood zei zuster Nabila: “We zullen niet gaan. De mensen hebben niets, zelfs niet de meest elementaire dingen. Waar moeten we heen? Op straat sterven? We hebben ouderen, de Missionarie of Charity (zusters van Moeder Teresa) zijn hier ook, samen met mensen met meervoudige handicaps en ouderen. Waar moeten we heen?”.

Kerk in Nood vraagt haar weldoeners en vrienden om te bidden voor de slachtoffers, de gewonden en hun families en vraagt, in gemeenschap met het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem en het Grieks Orthodox Patriarchaat, om het bombarderen van humanitaire instellingen onmiddellijk te stoppen.