Troost de gebroken harten van de Oekraïners: Ola een vastberaden moeder

vrijdag, 08 maart 2024
Nieuws
Ola is een vastberaden moeder van twee kinderen en weduwe door die dramatische oorlog in Oekraïne waaraan maar geen einde komt. Toen Russische troepen tien jaar geleden de Donbas-regio binnenvielen, meldde Ola's man zich aan als vrijwilliger. Haar leven veranderde volledig. Haar familie werd 'een militaire familie'. Ola was toen 26 jaar en haar dochter was net vijf geworden. Ola werd de de steun en toeverlaat van haar dochter. En van de ene dag op de andere werd haar leven samengevat in één woord: WACHTEN.
01Ola

Haar man belde elke dag en zei geruststellend dat het goed met hem ging. Toen kreeg zijn bataljon de taak Kharkiv te verdedigen.

“Zijn laatste telefoontje kwam op een late avond en ik zei tegen hem: ‘Bel me morgen, want je bent nu zo moe.” Hij stierf de volgende dag in de vroege ochtend.

“Mij werd verteld dat het gebouw waarin hij zich bevond onder vuur kwam te liggen. Hij liep een hoofdwond op en vocht 40 minuten voor zijn leven.

Ik was er zeker van dat hij zou terugkeren.

Ik WACHT en hoop nog steeds op een WhatsApp van hem,” zucht Ola.

Nu, meer dan 10 jaar later, zorgt ze zichzelf sterk houdend voor haar zesjarige zoontje. Ze heeft nog geen baan gevonden vanwege het trauma waar ze aan lijdt.

Haar oudste dochter, 16, heeft ook besloten zich vrijwillig aan te melden om haar land te verdedigen.. Dan begint het WACHTEN opnieuw.

Ola is een sterke vrouw, maar ze laat merken dat haar psychologische en spirituele stabiliteit deels afhangt van haar pastoor, een aalmoezenier die zich toelegt op de zorg voor weduwen.

“Zonder de priesters, zonder mijn parochie, zou ik niet overeind blijven,” zegt Ola.

“Mijn kinderen hebben een heel moeilijke periode doorgemaakt en de aalmoezeniers en ik hebben hen geholpen om er doorheen te komen.”

Sinds het begin van het conflict probeert de Kerk elke dag opnieuw mensen moedige vrouwen zoals Ola en haar kinderen te troosten en te helpen.  Maar de Kerk in Oekraïne heeft betrokken mensen zoals u nodig om een programma op te zetten om honderden priesters, zusters en toegewijde leken te trainen in psycho-pastorale zorg.

Alleen met u zullen ze de wonden kunnen genezen van zoveel mensen die getraumatiseerd zijn door de oorlog.

Helpt u de Kerk in Oekraïne het trauma van de oorlog te genezen?

“Als angst en haat onze beslissingen overnemen, worden we er slaven van”, waarschuwt bisschop Shevchuk. “Laten we leren lief te hebben in deze tragische tijd! Laten we ons niet overweldigen door haat.”

De Kerk in Oekraïne hoopt dat u liefde brengt waar haat is.

Breng vandaag nog Gods liefde naar Oekraïne! Kijk hier wat u kunt doen