Oekraïne was al een land in crisis voor de coronapandemie. Corruptie, gebrek aan van vooruitzichten, economische crisis en de oorlog in het oosten van het land hebben ervoor gezorgd dat veel jongere en goed opgeleide mensen het land verlaten. De pandemie heeft de ontberingen alleen maar verergerd. Ook de Kerk is getroffen. Sinds de oorlog heeft Kerk in Nood ruim 1,6 miljoen euro toegezegd waardoor de Kerk haar missie kan blijven vervullen en slachtoffers van de oorlog kan blijven bijstaan.
De oorlog in Oekraïne raakt zowel mensen in de conflictgebieden als daarbuiten. Naast verhalen over de ontberingen die achterblijvers én vluchtelingen moeten doorstaan, vernemen we over priesters die opgepakt en bedreigd worden.
De Kerk in Oekraïne geeft om Viktor en zijn gezin… net als om de vele andere vluchtelingen en armen die geraakt zijn door het conflict in het land. De eerdere spanningen in het oosten van het land en sinds februari 2022 de oorlog, hebben geleid tot een vluchtelingenstroom naar gebieden waar de bevolking zelf al amper kan rondkomen. In een stad als Zaphorizhya zijn tienduizenden mensen van elders gehuisvest. Zonder baan en inkomen en door de hoge gasprijzen, zijn honger en kou hun grootste vijanden.
Katholieken vormen een minderheid van iets minder dan 10% van de totale Oekraïense bevolking van ongeveer 44 miljoen. Kerk in Nood heeft vele religieuze gemeenschappen kunnen helpen in nood met materiële hulp als gevolg van de oorlog. Deze steun was onontbeerlijk, want naast haar apostolaat, biedt de Kerk ook een belangrijke dienst aan de samenleving, met religieuzen die zorgen voor ouderen, zieken, gehandicapten en verwaarloosde kinderen.
Magda Kaczmarek werkt al 32 jaar bij Kerk in Nood (ACN) en is hoofd van projecten in Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije en de Balkanlanden. In deze landen vormen katholieken meestal een minderheid. Zij is onlangs teruggekeerd van een reis naar Oekraïne en spreekt in dit interview over wat zij aantrof en wat de behoeften van het Oekraïense volk op dit moment zijn.
Hoe vaak heeft u Oekraïne bezocht sinds de Russische inval in 2022? Is het makkelijk om het land binnen te komen en te reizen?
Dit was mijn derde bezoek sinds de volledige Russische invasie. Oekraïne is alleen bereikbaar per trein, bus of auto. In ons geval vlogen we naar Polen en staken we met de auto de grens over. Dit keer konden we naar Kiev reizen en naar naburige plaatsen zoals Irpin en Brovary, gebieden die eerder door Russische troepen werden bezet en verwoest.
Wat waren uw gedachten bij het zien van deze door de oorlog getekende gebieden?
Ik bleef me afvragen waarom de Oekraïners door hun buren worden gedood. Waarom hun leven voor altijd vernietigen? In april 2022 zagen we duizenden vluchtelingen in het westen van Oekraïne, waarvan 80% vrouwen met kinderen, ouderen en zieken, die probeerden het land te verlaten of te overleven in de seminaries, kloosters en parochiehuizen die hun deuren voor hen openden. Zij waren in afwachting van het einde van de oorlog. Vandaag zijn er minder vluchtelingen in het westen, maar meer in Centraal-Oekraïne. Vijftien miljoen mensen hebben Oost-Oekraïne verlaten, zeven miljoen van hen zijn in Polen of West-Europa, een miljoen zijn naar Rusland gegaan, en zeven miljoen leven ontheemd in West- of Centraal-Oekraïne.
Hoe is de stemming? Zijn de mensen hoopvol dat het snel beter zal gaan?
Het is heel moeilijk te zeggen wat er nu gaat gebeuren. Het einde van de oorlog is niet te voorzien, dus niemand kan deze vraag beantwoorden. De mensen wensen alleen maar vrede, en de Kerk bidt voortdurend met hen om vrijheid; gezinnen willen samenleven en niet verdeeld zijn; kinderen willen hun vaders terug, bij hun vrienden zijn en met hen spelen, en niet in angst leven, ver weg van hun huizen. Hun leven is voorgoed veranderd en zal nooit meer hetzelfde zijn.
Wat is het moeilijkste voor Oekraïense mensen, vooral voor katholieken?
In deze situatie kunnen we geen onderscheid maken tussen katholieken, orthodoxen of anderszins. De hele samenleving lijdt. Miljoenen mensen hebben hun middelen van bestaan verloren en hebben hun huis moeten verlaten. Hun wereld is ingestort, ze hebben geen werk. Mensen helpen in deze situatie is een werk van barmhartigheid en een grote uitdaging voor de plaatselijke katholieke kerken.
Welke rol speelt Kerk in Nood (ACN) momenteel in Oekraïne?
Paus Franciscus blijft oproepen om te bidden voor vrede. Als pontificale stichting luisteren we naar de paus en delen we zijn bezorgdheid en zijn oproepen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze verschrikkelijke oorlog. Gelukkig zijn onze weldoeners nog steeds zeer gul en begrijpen zij wie er lijden en in pijn leven. Zij beseffen dat de plaatselijke katholieke kerken iedereen helpen die aan hun deur komt, op zoek naar voedsel of onderdak. We kunnen hen verzekeren dat onze zusters en broeders in het geloof elke dag bidden voor de weldoeners en hun families!
Kerk in Nood (ACN) biedt ook hulp in Oost-Oekraïne. Bent u daarheen gereisd? En is het gemakkelijk om informatie te krijgen?
Het is belangrijk voor ons om daarheen te gaan, om de situatie ter plaatse te zien, maar het is erg gevaarlijk om naar de moeilijkste regio’s in Oost-Oekraïne te reizen. We hebben echter contact met de priesters, zusters en bisschoppen die daar wonen. Zij vertellen ons over de omstandigheden en hoe zij elke dag proberen te leven alsof het hun laatste is.
Hoe is de sfeer in de katholieke kerk in Oekraïne tijdens Pasen?
Dit is het tweede Pasen in deze vreselijke oorlog en opnieuw beleeft Oekraïne een kruisweg, waarbij zoveel onschuldige mensen sterven en lijden. Maar we hebben hoop dat er uiteindelijk overwinning zal zijn door de opstanding.
Wat zijn de prioriteiten van ACN voor de toekomst?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet moe worden om te helpen, en dat we priesters en religieuzen blijven steunen, zodat ze kunnen overleven en hun pastorale werk kunnen voortzetten, het Evangelie verkondigen en de mensen die God zoeken evangeliseren. De grootste uitdaging voor de plaatselijke Kerk is echter het helen van de wonden in de ziel van zoveel mensen, vooral kinderen. Rehabilitatie is een grote uitdaging, evenals de psychologische vorming van priesters of zusters in verband met pastorale zorg. Volgens aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, heeft 80% van de bevolking dit soort hulp nodig. Kerk in Nood (ACN) staat klaar om hen hierin te ondersteunen. Stop daarom niet met bidden voor vrede in Oekraïne en vergeet niet degenen die afhankelijk zijn van uw vrijgevigheid.
Foto: Ismael Martinez Sanchez
Op 16 september organiseert schrijfster Marianne Visser-Van Klaarwater van het boek “Waarom zouden we bang zijn?” een benefietsymposium voor Oekraïne over het thema. Kerk in Nood levert een bijdrage over Oekraïne. Directeur Peter Broeders schreef onderstaande recensie over het boek.
Raadsels rond zijn laatste levensfase brachten Marianne Visser van Klaarwater tot een bijzonder boek over haar oom, pater Bernard van Klaarwater, missionaris in Papua-Nieuw-Guinea. “Waarom zouden we bang zijn?” luidt de titel ervan en dit is ook de titel van een symposium op 16 september waaraan Kerk in Nood haar medewerking verleent. Het boek inspireerde Marianne Visser van Klaarwater tot de organisatie ervan. De directeur van Kerk in Nood, Peter Broeders, las haar boek en vond het lezen ervan bepaald geen straf. Een korte recensie van zijn hand.
Lang was de familie van pater Bernard in onzekerheid over het einde van zijn leven. Toch is dat niet het voornaamste onderwerp van het boek. Voor Marianne Visser van Klaarwater werd een andere vraag meer leidend: “Wilde hij alleen maar zieltjes bekeren of was hij vooral een avonturier met een groot hart voor God en mens?”
Voor de lezer een antwoord daarop kan vinden, wordt deze meegenomen in het avontuurlijke leven van pater Bernard. Door feiten en brieven te plaatsen in een fictieve context, is de schrijfster erin geslaagd om een mooi, gemakkelijk leesbaar en boeiend boek te realiseren. Het verhaal van pater Bernard verhaalt van de moed en het geloof van Nederlandse missionarissen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo is het boek niet alleen een historisch document, maar een terecht eerbetoon van Marianne Visser van Klaarwater aan haar oom en zijn generatiegenoten die eenzelfde roeping volgden.
Op de hiervoor geciteerde vraag geeft ze geen expliciet antwoord. Wel zet ze de lezer aan om voor zichzelf daarop een antwoord te vinden: pater Bernard had inderdaad een groot hart voor God en mens. Hij was een man die precies genoeg avontuurlijkheid en moed geschonken had gekregen om zijn roeping te volgen; een man die leefde vanuit het besef dat in Jezus Christus en het geloof in Hem het wezenlijke verschil ligt. Ongeacht de vraag of de schrijfster zelf zo ver zou willen gaan, een boek dat zo’n conclusie mogelijk maakt, is alleen al daarom een aanrader. In de boekhandel te koop voor € 21,75 (ISBN 9 789493230989).
Kijk hier voor meer informatie over het symposium.
Donateurs van Kerk in Nood (ACN) hebben meer dan 9,5 miljoen euro bijgedragen aan bijna 300 projecten in heel Oekraïne. De katholieke hulporganisatie steunt vooral mensen die zich op hun beurt inzetten voor de meest behoeftigen, waardoor talloze anderen hiervan profiteren.
Toen Russische troepen in februari 2022 begonnen met een grootschalige invasie van Oekraïne, waarbij grote steden werden gebombardeerd en geprobeerd werd Kiev in te nemen, was Kerk in Nood (ACN) een van de eerste hulporganisaties die onmiddellijke hulp verleende aan Oekraïense burgers. In de loop van het jaar zijn die inspanningen niet afgenomen, maar eerder verveelvoudigd . De totale hulp van Kerk in Nood aan Oekraïne in deze eerste 12 maanden van de oorlog bedraagt meer dan 9,5 miljoen euro, verdeeld over 292 projecten.
Noodhulp
Een groot deel van deze hulp bestaat uit noodhulp, die werd gedistribueerd aan 7.447 diocesane priesters, religieuze zusters en broeders en diocesaan personeel. Dit zijn de mannen en vrouwen die ter plaatse zijn gebleven, soms in de meest gevaarlijke situaties, om het leven en de activiteiten van de Kerk gaande te houden en haar in staat te stellen te blijven voorzien in de geestelijke en materiële behoeften van de plaatselijke bevolking.
Omdat buitengewone omstandigheden buitengewone maatregelen vereisen, hebben veel seminaries en andere kerkgebouwen hun deuren geopend voor gezinnen die het conflict ontvluchtten. Aan de daaruit voortvloeiende extra lasten voor voedsel en basisvoorzieningen heeft Kerk in Nood eveneens bijgedragen. Voor een totaal van 231 keukens werden betere apparatuur, zoals draagbare ovens of andere huishoudelijke apparatuur aangeschaft voor parochies, kloosters, seminaries en andere relevante instellingen die vluchtelingen helpen.
Hulp aan vluchtelingen
In de eerste weken en maanden van de oorlog trok een grote golf ontheemden naar het westen van Oekraïne. Kerk in Nood was er ook voor deze mensen en heeft directe steun verleend aan 2.274 vluchtelingen, in de vorm van humanitaire hulp via kerkelijke instellingen.
Kinderen en jongeren behoren altijd tot de zwaarst getroffenen in deze tijden van crisis, omdat de oorlog radicale veranderingen in gewoonten oplegt en schoolroutines onderbreekt. Gedurende dit jaar heeft de plaatselijke Kerk speciale aandacht besteed aan de behoeften van de jongeren, onder meer door mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding te bieden die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling. Kerk in Nood heeft hieraan bijgedragen door voor 1.712 jongeren jeugdpastorale activiteiten en vakantiekampen in veilige gebieden, buiten de gevechtszones, te financieren.
Religieuzen en duizenden lekenvrijwilligers gaven alles om hun broeders en zusters in nood te helpen, waarbij zij het risico liepen op lichamelijke en geestelijke uitputting. Daarom financierde Kerk in Nood ook 16 vormingssessies en spirituele retraites voor 3.280 mensen, waarvan de overgrote meerderheid – 2.640 – voor leken en gezinnen waren die betrokken waren bij de pastorale inspanningen van de kerk, en de overige 640 religieuzen, priesters of catechisten.
Warmte en hoop bieden
Door de aanhoudende energiecrisis als gevolg van de oorlog, bracht de naderende winter nieuwe behoeften op het gebied van verwarming met zich mee. Kerk in Nood slaagde erin 205 generatoren en 78 isolatie- of verwarmingssystemen te leveren aan diverse gemeenschappen van religieuzen, zodat zij in hun huizen konden blijven wonen. Aan deze inspanningen kunnen 25 bouw- of renovatieprojecten worden toegevoegd om gebouwen, waaronder kerken, te verbeteren, te herstellen of te vergroten; drie water- of sanitaire projecten en drie projecten voor de installatie of vervanging van ramen.
Transport
Naast al deze projecten hielp de pauselijke stichting ook met de aankoop van 80 auto’s en bestelwagens die werden geschonken aan onder meer bisdommen, parochies, seminaries en religieuze ordes en die worden gebruikt om pastorale zorg te verlenen en goederen te verdelen.
Zoals altijd kwam een zeer belangrijk deel van de Kerk in Nood-hulp in de vorm van Misintenties die de priesters helpen bij hun dagelijkse werk. Deze missen worden opgedragen voor de intenties van de weldoeners en natuurlijk voor het einde van de vijandelijkheden. Ten minste 6.549 priesters ontvingen een mispenning en het spirituele nut daarvan is niet te overzien. Kerk in Nood hielp ook bij de aankoop van 130 liturgische sets voor priesters om de heilige Mis te kunnen opdragen in verschillende situaties, soms onderweg of in conflictgebieden.
Dankbaar
De internationale katholieke liefdadigheidsinstelling blijft berichten van grote dankbaarheid ontvangen van haar jarenlange partners ter plaatse. Groot-aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk: “Laat mij u de beste wensen en dank overbrengen vanuit Oekraïne, te midden van de kou. Geen elektriciteit, geen verwarming. Maar met God, die opnieuw onder ons geboren komt worden. Moge Gods aanwezigheid onze hoop zijn, ons geloof en de bron van ons leven in de huidige oorlogsomstandigheden in Oekraïne!”
De Grieks-katholieke aartsbisschop van Lviv, Mieczyslaw Mokrzycki, en zijn hulpbisschop Volodymyr Hrutsa spraken ook hun “oprechte dank uit aan alle weldoeners van Kerk in Nood” en vroegen hen “hulp te blijven bieden aan Oekraïne, vooral in het winterseizoen.” Tijdens een online conferentie op 8 februari 2023 stelde Mgr. Visvaldas Kulbokas, apostolisch nuntius in Oekraïne: “Wij voelen uw aanwezigheid. We voelen uw gebeden en elke dag zijn we getuige van kleine wonderen – uw gebeden zijn heel belangrijk om sterk te blijven en we zijn dankbaar.”
Nu de grootschalige Russische invasie van Oekraïne haar eerste jaar voltooit, spreken twee belangrijke figuren in de katholieke Kerk van het land over hoe de oorlog het land en de Kerk heeft beïnvloed, en over hun hoop voor een naoorlogs Oekraïne.
De katholieke Kerk in Oekraïne wil de bevolking helpen de trauma’s te boven te komen die zijn veroorzaakt door bijna negen jaar oorlog in het oosten, en een jaar van volledige invasie en aanvallen op de natie als geheel. Tijdens een online conferentie, georganiseerd door Kerk in Nood (ACN), legde aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, zijn droom uit om priesters te vormen die psychologische en fysieke problemen kunnen herkennen en aanpakken.
“Van de Kerk verwachtten de mensen voedsel, kleding, maar ook een woord van hoop. Pastorale zorg voor de mensen is onze belangrijkste missie, vooral het helen van de wonden van de mensen. Bijna 80% van de Oekraïners heeft hulp nodig om hun psychologische, fysieke en andere trauma’s te boven te komen. Het is onze taak als Kerk om de wonden van onze natie te helpen helen”, aldus de aartsbisschop.
Natuurlijk zouden deze zaken in een normale situatie aan andere professionals kunnen worden overgelaten, maar er is een historische reden waarom dit in Oekraïne niet gemakkelijk is. “Oekraïense mensen zijn bang om psychologische hulp te zoeken, omdat in de Sovjet-Unie psychologie door de staat werd gebruikt als onderdrukkingsmiddel. Als mensen een probleem hebben, gaan ze eerst naar een priester. We moeten de priesters voorbereiden op dit soort geestelijke begeleiding. Dit is een eerste stap naar andere klinische of psychologische hulp.”
In het afgelopen oorlogsjaar zou de Kerk slachtoffers naar het buitenland sturen voor deskundige begeleiding en rehabilitatie, maar de noden zijn momenteel zo groot dat het noodzakelijk is om de nodige middelen te verkrijgen om dit in eigen land te doen, bij voorkeur met één gespecialiseerd centrum in elk bisdom. Toen hij dit hoorde, zei Thomas Heine-Geldern, president van Kerk in Nood Internationaal, dat de stichting bereid is deze zaak verder te bespreken en eventueel als gezamenlijk project aan te nemen.
Katholieke priesters gearresteerd of geroyeerd
Aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, apostolisch nuntius in Oekraïne, was ook aanwezig op de conferentie en noemde enkele van zijn belangrijkste zorgen over de door Rusland bezette of dicht bij het front gelegen gebieden. “Mijn zorg gaat uit naar de mensen die dicht bij de frontlinie wonen en voortdurend onder beschietingen liggen. Mijn vrienden vertelden ons dat toen zij de frontgebieden bezochten, zij onze katholieke priesters daar depressiever en vermoeider aantroffen.”
Tijdens de conferentie is erop gewezen dat er regio’s zijn zonder priesters. Er zijn drie grote gebieden zonder katholieke priesters: bezet Donetsk, bezet Luhansk, en delen van de regio Zaporizhzhia die ook bezet zijn. Dit is een gebied dat groter is dan Kroatië en waar geen enkele katholieke priester werkt, omdat ze zijn gearresteerd, verdreven of niet verder kunnen werken.
Twee priesters, pater Ivan Levytsky en pater Bohdan Heleta, zijn op 16 november door de Russische strijdkrachten gearresteerd en worden beschuldigd van het leiden van het verzet in de bezette stad Berdyansk. Ondanks voortdurende inspanningen is de Kerk er niet in geslaagd hun vrijlating te bewerkstelligen, en er wordt gevreesd dat zij worden gemarteld, aldus Mgr. Kulbokas. “We hebben geen officiële informatie gekregen over onze priesters, of over iemand in de Russische gevangenissen. We hebben alleen informatie van mensen die met hen in de cellen zaten en die zijn vrijgelaten. Zij vertellen ons hoe en waar ze zijn. Zo kunnen we er tenminste zeker van zijn dat ze nog leven en ons blijven inspannen om ze te redden.”
Vaticaanse diplomatie belangrijk
Het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk – de grootste katholieke Kerk in het land, en de derde grootste christelijke denominatie na de twee orthodoxe kerken, legt uit dat diplomatie de veiligste keuze is en dat paus Franciscus een sleutelrol heeft gespeeld. “Wij zijn alle diplomaten in Oekraïne, maar in het bijzonder paus Franciscus, zeer dankbaar voor de bemiddeling om oorlogsgevangenen en gijzelaars te redden. Het is geen gemakkelijke taak.”
De groot-aartsbisschop legt uit dat hij, elke keer dat hij een parochie bezoekt, informatie verzamelt over familieleden van lokale inwoners die als krijgsgevangenen worden vastgehouden. De Kerk stuurt een lijst met namen naar het Vaticaan, en paus Franciscus zorgt ervoor dat die bij de Russische ambassade terechtkomt. Velen zijn op deze manier al vrijgelaten. “Oekraïners hebben vaak kritiek op iedereen die een relatie heeft met Rusland, maar we zijn paus Franciscus en de Heilige Stoel dankbaar dat ze contact hebben met de Russische kant, want zonder dat zouden we niemand kunnen redden”, zegt Shevchuk.
Miljoenen ontheemden en zonder elektriciteit
De Kerk blijft ondertussen zoveel mogelijk mensen helpen met materiële hulp, waarvan een groot deel wordt geleverd door Kerk in Nood, dat in het eerste jaar sinds de volledige invasie meer dan 200 projecten heeft helpen financieren met meer dan 9,5 miljoen euro, waarvan meer dan 15 duizend mensen rechtstreeks hebben geprofiteerd.
Naast de zeven miljoen mensen die het land zijn ontvlucht, zijn er ongeveer acht miljoen binnenlandse ontheemden. De winter is bijzonder zwaar, legt aartsbisschop Shevchuk uit. “In het begin trokken de mensen naar het westen van het land, maar de allerarmsten kunnen dat niet, zij zoeken de dichtstbijzijnde veilige stad om te verblijven.”
Zelfs degenen die naar hun huizen hebben kunnen terugkeren, ondervinden vaak moeilijkheden. “Bijna de helft van het bezette gebied is bevrijd, maar ze treffen verwoeste steden en verwoeste infrastructuur aan. Veel mensen keren terug, maar ze hebben geen elektriciteit of iets om te overleven. Rusland vernietigt methodisch kritieke infrastructuur, 50% van het elektriciteitsnet is vernietigd.”
Wonderen gebeuren
In deze context, aldus aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, wordt de hulp aan mensen in nood, waaronder die van Kerk in Nood, bijzonder gewaardeerd. “Tijdens een oorlog als deze is alles wat Kerk in Nood, weldoeners en journalisten doen zeer belangrijk, zowel uit materieel als uit geestelijk oogpunt. Het betekent nabijheid, empathie en liefde. Dit is gebed door daden. Wij voelen uw aanwezigheid, uw nabijheid. Uw gebeden doen wonderen. Elke week hoor ik verhalen over wonderen in moeilijke gebieden. Gebed en liefdadigheidswerk zijn zeer waardevol”, aldus de nuntius.
Wonderen zijn precies waar aartsbisschop Shevchuk op hoopt. Toen de conferentie ten einde liep, sprak hij zijn hoop uit dat dit het jaar zou kunnen zijn waarin de oorlog eindigt. “Is het realistisch? Misschien niet, maar wonderen gebeuren.”
“We weten niet hoe we deze Kerstmis zullen leven, hoe we Kerstmis zullen overleven. Het zal een moeilijke tijd zijn. Maar de hulp en de liefdadigheid die we van over de hele wereld ontvangen betekent elke dag Kerstmis”, zegt aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, de apostolische nuntius in Oekraïne, in een korte videoboodschap aan Kerk in Nood (ACN).
Alle bisschoppen en priesters in Oekraïne zijn zeer dankbaar voor de hulp van ACN, zegt hij. “En we zijn vooral dankbaar voor uw gebeden, want deze gebeden bereiken God, onze Vader. Dit is de belangrijkste hulp die we van u krijgen.”
Ook aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, sprak in zijn dankwoord over de bijzondere omstandigheden van deze Kerstmis. “Laat mij u de beste wensen en dank overbrengen vanuit Oekraïne, te midden van de kou. Geen elektriciteit, geen verwarming. Maar met God, die opnieuw onder ons geboren komt worden. Moge Gods aanwezigheid onze hoop zijn, ons geloof en de bron van ons leven in de huidige oorlogsomstandigheden in Oekraïne!”
De aartsbisschop van Lviv, Mieczyslaw Mokrzycki, en zijn hulpbisschop Volodymyr Hrutsa, spraken ook hun oprechte dank uit aan alle weldoeners van ACN, en vragen dat zij Oekraïne hulp blijven bieden, vooral in het winterseizoen.
“Wij vrezen dat de golf van Russische raketaanvallen en de komst van de winter naar regio’s zonder werkende verwarmingsinfrastructuur gaat leiden tot een toename van het aantal binnenlandse ontheemden”, aldus Magda Kaczmarek, hoofd projecten voor Oekraïne van Kerk in Nood (ACN). De katholieke hulporganisatie zamelt middelen in om mensen te helpen die worden getroffen door de koude winter.
Volgens de regering van Oekraïne is 50% van alle energiecentrales vernietigd. De mensen zullen het zeer moeilijk hebben om tijdens de winter te overleven zonder energie om zich te verwarmen bij temperaturen van -20 graden Celcius. “De recente Russische drone-aanvallen zijn niet gericht op strategische militaire doelen, maar maken in plaats daarvan het dagelijks leven van de Oekraïners moeilijker. Kinderen en vrouwen van wie de man in het conflict is gedood of die aan het front vechten, zullen het zwaarst worden getroffen”, aldus Kaczmarek.
Omdat het zonder hulp onmogelijk is om de winter op sommige plaatsen te overleven, heeft Kerk in Nood een financieel hulppakket goedgekeurd om de energiecrisis in Oekraïne op te vangen. De projecten omvatten de aankoop van houtkachels en generatoren, waaronder 40 kleine generatoren voor het Exarchaat van Donetsk, waar twee priesters onlangs door Russische milities in hechtenis zijn genomen. Ook zijn er plannen om verwarmingssystemen te vervangen in drie parochies, twee kloosters voor vrouwelijke religieuzen, een bisschopswoning, een parochiehuis en het seminarie van Ternopil.
Een deel van de steun gaat naar het bisdom Kharkiv-Zaporizhzhia, in het oosten van Oekraïne, op slechts 30 km van de Russische grens. Een deel van het bisdom is bezet door Russische troepen, maar de huizen in het bevrijde gebied zijn bijna allemaal geheel of gedeeltelijk verwoest. De oorlog heeft hier veel doden veroorzaakt, zowel onder soldaten als burgers, en heeft werkplekken en huizen verwoest. “Veel mensen hebben Kharkiv verlaten, maar ouderen, zieken en veel armen zijn achtergebleven. Nu zijn ze natuurlijk bang voor de winter. Velen vragen zich af hoe ze zullen kunnen overleven, aangezien de prijzen zo drastisch zijn gestegen en het steeds moeilijker wordt om gas of elektriciteit te kopen”, legt Kaczmarek uit.
Bezorgdheid over de bittere winterkou bracht de bisschop van het Latijnse bisdom Kharkiv-Zaporizhzhia ertoe Kerk in Nood om hulp te vragen, om het ergste te voorkomen. “De winter staat voor de deur. Het wordt een grote uitdaging om huizen te verwarmen en eten te koken, want niet iedereen heeft toegang tot elektriciteit of gas. Veel mensen hebben ons om hulp gevraagd”, vertelt bisschop Pavlo Honcharuk aan Kerk in Nood, dat hulp aanbood in de vorm van de gevraagde houten kachels. De prijs van één van kachel is € 217.
Noodgedwongen breekt Viktor zijn vloer op. Doordat hij en zijn vrouw door het conflict in de Donbass regio in Oekraïne geen vast werk hebben, zaagt hij samen met zijn zonen Wasiliej en Kola de planken in stukken voor de kachel. Zo kan hij het huis verwarmen. “Alleen de Kerk helpt ons”, vertelt Viktor, dankbaar voor de soep, de thee en het brood dat hij die ochtend bij de broeders Albertijnen in de stad Zaphorizhya kreeg. Nu de oorlog is uitgeroepen, vreest de Kerk een toename van het aantal mensen in extreme armoede.
De Kerk in Oekraïne geeft om Viktor en zijn gezin… net als om de vele andere vluchtelingen en armen die geraakt zijn door de oorlog in het land. De spanningen rond de Krim en de Donbass-regio hebben eerder al geleid tot een vluchtelingenstroom naar gebieden waar de bevolking zelf al amper kan rondkomen. In een stad als Zaphorizhya zijn tienduizenden mensen van elders gehuisvest. Zonder baan en inkomen en door de hoge gasprijzen, zijn honger en kou hun grootste vijanden. In de lente hopen beiden weer in de landbouw te werken, al is dat door de oorlog onzeker. Tot dan is het sowieso overleven.
De broeders Albertijnen, die al jaren een gaarkeuken hebben in Zaphorizhya, bieden naast voedsel ook een sociaal vangnet, geestelijke steun en hoop. Samen met vrijwilligers bakken ze 120 broden per dag en maken ze soep. Zo weten ze duizend mensen per week eten te geven en de levens van velen weer op de rails te krijgen. De broeders helpen daklozen, armen en vluchtelingen voor het conflict in de Donbass, die lange tijd op zo’n 300 kilometer van Zaporhizya woedde. Inmiddels zijn ook explosies dichter bij de stad zelf gehoord. Broeder Wieslaw: “Er was geen Kerk hier, geen plaats van liefde en delen. Daarom moet God ons hier hebben gebracht. Door ons gebed, doordat we het habijt dragen, door het kruis en door onze kapel, proberen we de wereld te veranderen in de houding van de ander.”
“In het hele land bereidt de Kerk zich voor op een mogelijke golf van vluchtelingen. Wij zijn bereid om mensen in onze kerken op te vangen en hen van voedsel en water te voorzien. We hebben EHBO-cursussen georganiseerd voor priesters, religieuzen en leken, zodat zij in geval van nood voor de gewonden kunnen zorgen.”, vertelt de aartsbisschop van Lviv, Mieczyslaw Mokrzycki. Volgens hem zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen in het westen van het land aangekomen. “We hebben al enkele lege huizen gehuurd om hen onderdak te kunnen bieden.”
Helpt u de broeders Albertijnen en de Kerk in Oekraïne om vluchtelingen voor de oorlog onderdak, voeding en pastorale steun te geven? Met uw bijdrage van € 50 kunnen zij een gezin een maand te eten geven.
De zusters van de Heilige Familie in Oekraïne hebben dringend uw hulp nodig. Door de coronapandemie krijgen zij geen inkomsten, waardoor zij in nood verkeren.
In normale tijden geven de zusters, die werkzaam zijn in acht verschillende centra, catechese in de parochies en scholen en werken ze in de sacristieën. Door de pandemie zijn de catechisatielessen echter opgeschort en wordt de liturgie alleen nog maar online gevierd. Ook de retraites, die een belangrijk deel van de inkomsten van de congregatie uitmaakten, zijn geannuleerd. De zusters zijn hun belangrijkste bronnen van inkomsten daarmee kwijtgeraakt.
Hoewel ze zelf in nood verkeren, delen de zusters het weinige dat ze hebben met hen die nog armer zijn dan zijzelf. Zij koken nog steeds maaltijden voor de eenzamen en behoeftigen en kopen levensmiddelen voor wie in grote nood verkeren. Ook verbouwen de zusters in het provinciehuis in Lviv groenten en produceren ze noedels voor de verkoop, om daarmee iets bij te dragen aan hun eigen levensonderhoud.
Helpt u deze 51 zusters in deze moeilijke tijden? Met een bijdrage van € 42 kan een enkele zuster een maand lang rondkomen en belangrijk werk, als uiting van de christelijke naastenliefde, blijven doen. Doneer online of maak uw gift over onder vermelding van code: 438-05-39. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.
Na zeventig jaar atheïstisch communisme zijn vooral jongeren op zoek naar God. Om de jongeren te helpen Gods aanwezigheid in hun leven te herkennen en hun geloof te versterken, organiseren de Franciscanen jaarlijks – nu al voor de 19de keer – een jongerenbijeenkomst in het West-Oekraïense Mariaheiligdom Bilshivtsi. Het heiligdom met de miraculeuze beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw werd gesticht in 1624. In de Sovjettijd werd de kerk ontheiligd en gesloten. In 2001 werd het heiligdom heropend. Het wordt verzorgd door de Franciscanen. Vandaag is het heiligdom opnieuw de bestemming van vele pelgrims.
Bij de Franciscaanse Jongerenontmoeting wordt de bijeenkomst zelf voorafgegaan door een pelgrimstocht te voet, waarbij de jongeren vanuit zes verschillende steden biddend en zingend naar Bilshivtsi stappen. Gebed, catechese en de Heilige Mis staan op het programma, evenals toneelstukken, films en vrolijke samenkomsten. Er is ook de mogelijkheid tot biecht en geestelijke begeleiding. Iedereen is uitgenodigd, niet alleen katholieke jongeren.
De Franciscanen hebben Kerk in Nood gevraagd hen te helpen om de technische uitrusting te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld luidsprekers nodig. Zij hebben ook hulp gevraagd voor de huisvesting van de jonge pelgrims. Legt u bij voor de nodige 5.000 euro?
Hoewel de eerste besmettingsgolf in Nederland voorbij, is het gevaar van de Coronapandemie elders in Europa nog lang niet geweken. Onder meer in Oekraïne werken priesters en religieuzen met gevaar voor eigen leven om mensen bij te staan en het virus in te dammen. Zij hebben uw steun hard nodig.
In landen in Midden- en Oost-Europa zijn de officiële cijfers voor het aantal geïnfecteerde mensen relatief laag. De werkelijke aantallen zijn echter veel hoger omdat de bevolking er geen toegang heeft tot betrouwbare testmethoden. In Oekraïne is de gezondheidszorg totaal ontoereikend. Patiënten moeten vaak zelf hun eigen medicijnen, verbandmateriaal en medische benodigdheden meebrengen naar het ziekenhuis.
Geestelijke nood
Naast onzekerheid over het Corona-virus kampen mensen in veel delen ook met trauma’s door de nog altijd voortdurende oorlog in het oosten van het land. Priesters blijven er de meest dringende geestelijke noden van de mensen dienen. Ook verzorgen zij uitvaarten, bezoeken ze zieken en ouderen, horen ze de biecht en geven ze de ziekenzalving. Hierdoor lopen zij een groot risico om besmet te raken. Tot nu toe zijn in Oekraïne zeven priesters gediagnosticeerd met het Coronavirus. Eén van hen is op 55-jarige leeftijd overleden.
Kerk in Nood steunt het heldhaftige werk van deze Oekraïense priesters tijdens de pandemie en helpt bij het leveren van essentiële persoonlijke beschermingsmiddelen voor meer dan 2740 priesters van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk en ongeveer 1000 leden van religieuze congregaties. Ze ontvangen maskers, handschoenen en ontsmettingsmiddelen om hen te beschermen in hun werk en de verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Een tweede soortgelijk project zal hulp bieden aan ongeveer 738 priesters en 92 seminaristen van de Latijnse ritus in Oekraïne.
Meer Heilige Missen
Tijdens de paasliturgie heeft slechts ongeveer 2% van de gelovigen de liturgieën in de kerken bijgewoond, terwijl de rest via de sociale media volgde. Op dit moment is het aantal deelnemers aan de heilige Mis in de kerken beperkt tot slechts tien personen. Maar hoewel de katholieke Kerk en haar priesters, zowel van de Latijnse ritus als van de Byzantijnse ritus, de beperkingen van de overheid uiterst serieus hebben genomen, kan geen enkele priester de gezondheid van de zielen verwaarlozen. En dus hebben veel priesters, terwijl ze de nodige preventieve en beschermende maatregelen in acht nemen, het aantal Missen verhoogd. “Zo blijven we de hele dag beschikbaar in onze kerken om te voorzien in de behoeften van de individuele gelovigen die de sacramenten van de biecht of de Heilige Communie willen ontvangen”, legt pater Mikolay Leskiv, een katholieke priester van de Latijnse ritus uit Tsjervonograd, uit.
Beschermingsmaatregelen
“In deze moeilijke tijden moeten we des te meer zorg dragen voor onze gelovigen en voorzien in hun geestelijke noden op de weg naar het heil. Tegelijkertijd moeten we echter hun veiligheid binnen de kerken garanderen. Daarom heb ik, ongeacht de hoge prijs, die sinds het uitbreken van de pandemie vertienvoudigd is, een fles vloeibaar desinfectiemiddel gekocht. Deze is bij de ingang van de kerk geplaatst voor de mensen om hun handen mee te desinfecteren. Ik heb ook mondmaskers gekocht voor de gelovigen die het zich niet zelf kunnen veroorloven. Maar onze middelen zijn zeer beperkt”, vervolgt hij. “De lockdown en meest strikte quarantaine zullen naar verwachting binnenkort aflopen. De eis om mondkapjes te gebruiken, zal echter nog maanden duren. We hebben bescherming nodig tegen het Coronavirus en hopen dus dat het materiaal, dat met behulp van Kerk in Nood wordt geleverd, tot augustus zal voldoen.”
Het noodhulppakket van Kerk in Nood naar aanleiding van de Corona-pandemie in Oekraïne omvat ook steun voor het apostolaat van 150 religieuze zusters in 24 religieuze gemeenschappen van het bisdom Kamyanets Podilskij. Door de economische gevolgen van de pandemie heeft het bisdom enorme moeite om hen financieel te ondersteunen. En dat juist in een tijd waarin ze in de parochies, weeshuizen en ziekenhuizen werkzaam zijn en mensen dienen die getroffen zijn door het virus. Duizenden mensen zijn getroffen door werkloosheid, armoede, huiselijk geweld en het ontbreken van enig toekomstperspectief. Velen geven de hoop op, onder hen veel jongeren. Omdat de regering onvoldoende aandacht besteedt aan deze problemen, worden priesters en religieuzen nu vaak als eersten aangesproken voor troost en advies door de honderden mensen die de behoefte voelen om in vertrouwen met iemand te praten. Als lokale ‘leiders’ van hun gemeenschap, moedigen ze de mensen aan en motiveren ze hen om zich in te zetten voor de meest behoeftigen, voor de zieken en voor de gezondheidswerkers.
De drie projecten die Kerk in Nood in Oekraïne wil financieren om deze “zielenartsen” te helpen en te beschermen kosten in totaal € 165.400. Wilt u bijdragen? Doneer dan veilig en snel online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van Corona Oekraïne. Uw gift gaat naar deze projecten of soortgelijke projecten in de regio.
In de stad Lviv in Oekraïne studeren 48 seminaristen van de Orde van Sint Basilius en 4 broeders Redemptoristen aan het seminarie.
De Grieks-Katholieke Orde van Sint Basilius heeft niet te klagen over een gebrek aan roepingen. In het seminarie van Lviv zijn momenteel 48 seminaristen in opleiding. In totaal telt de orde 340 leden, verdeeld over 29 verschillende kloosters. Het huis voor de novicen bevindt zich in Kharkhiv, in het noorden van Oekraïne. De seminaristen kunnen voor een groot deel voorzien in eigen levensonderhoud met het cultiveren van land en door een veestapel.
Aangezien gelovigen in de tijd van de Sovjet-Unie nog werden vervolgd en zij hun geloof slechts in het geheim konden leven, is de groei in roepingen een wonder. In 2001, tijdens zijn bezoek aan Oekraïne, heeft de heilige Paus Johannes Paulus II maar liefst 25 martelaren van de Grieks-Katholieke Kerk in Oekraïne zalig verklaard. Zij gaven hun leven door te getuigen van hun geloof in Jezus Christus en hun trouw aan de Kerk. Onder de zalig verklaarden waren vier ordeleden van de Orde van Sint Basilius die in Sovjetkampen en gevangenissen de dood vonden. Eén van hen was een toenmalige bisschop van de orde. Hun offers hebben rijkelijk vrucht gedragen gezien het grote aantal roepingen.
Het aanzienlijke aantal novicen plaatst de orde wel voor de nodige uitdagingen. De rector van het seminarie in Lviv doet daarom een beroep op u voor financiële hulp om elektriciteit, gas, voedsel, medicijnen en kleren voor de novicen te betalen. Ook hoopt hij op steun om de salarissen van het onderwijzend personeel van het seminarie te bekostigen. In het seminarie volgen ook vier novicen van de Redemptoristen hun opleiding. Zij wonen daar niet maar verblijven in hun eigen klooster.
Wilt u deze toekomstige priesters steunen in hun vorming? Doneer dan via onze website of maak uw gift over onder vermelding van code “438-02-79.” Uw gift gaat naar het seminarie in Lviv of naar soortgelijke projecten in de regio.
Steun de vorming van 13 novicen van de congregatie ‘Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matarà’ in Oekraïne.
De congregatie Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matarà is gezegend met een groot aantal roepingen in Oekraïne. Momenteel worden 13 jonge novicen in Ivano-Frankivsk voorbereid op hun definitieve inkleding voor een leven waarin zij voor altijd ten dienste willen staan van God en van hun medemens. De meesten van hen zijn ongeveer 20 jaar.
De zusters van deze orde begeleiden jongeren, organiseren retraites, geven godsdienstlessen en nemen de zorg voor weeskinderen, oude mensen en zieken op zich die in de Oekraïne vaak in erbarmelijke omstandigheden leven. De jonge novicen helpen ook bij het organiseren van zomerkampen voor kinderen en jongeren, waarbij de deelnemers zich kunnen ontspannen en amuseren en tegelijkertijd hun geloofskennis verdiepen. Voor de jonge zusters is dit een goede oefening voor het werk in de catechese.
Vorig jaar zijn enkele zusters met een groep van 50 jongeren naar Italië geweest voor een jeugdbijeenkomst . Ondanks de lange en vermoeiende reis was het enthousiasme groot. Zuster Maria Cristiana, hoofd van de novicen, vertelt: “Ik heb jongeren nog nooit zó enthousiast gezien over de waarheid en hun gemeenschappelijke ervaring.” De zusters organiseren ook bedevaarten te voet naar het heiligdom van Krylos. Tijdens de wandeling van zo’n 25 kilometer wordt er gebeden en gezongen. De zusters zijn echter ook beschikbaar voor persoonlijke gesprekken, een gelegenheid voor de jongeren om vrij over hun moeilijkheden te praten en vragen te stellen over het christelijk geloof. Vorig jaar hebben zo’n 400 jongeren deelgenomen.
Kerk in Nood wil de vorming van de novicen graag steunen. Met een bijdrage van €600 per zuster kunnen de 13 novicen hun vorming voortzetten. Helpt u mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van code: 438-05-79. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.
"Ik nodig u uit om samen met Kerk in Nood overal in de wereld werken van barmhartigheid te realiseren."
Kerk in Nood
Peperstraat 11-13
5211 KM 's Hertogenbosch
info@kerkinnood.nl
(073) 613 08 20
NL27 ABNA 0503 0402 31
RSIN/ANBI 2865841; KVK 41080169
Contactformulier
Projectaanvragen
Privacybeleid
Stichting Kerk in Nood/Voorheen Oostpriesterhulp Nederland
COPYRIGHT © 2023 ACN NEDERLAND - KERK IN NOOD