Oekraïne was al een land in crisis voor de coronapandemie. Corruptie, gebrek aan van vooruitzichten, economische crisis en de oorlog in het oosten van het land hebben ervoor gezorgd dat veel jongere en goed opgeleide mensen het land verlaten. De pandemie heeft de ontberingen alleen maar verergerd. Ook de Kerk is getroffen. Sinds de oorlog heeft Kerk in Nood ruim 1,6 miljoen euro toegezegd waardoor de Kerk haar missie kan blijven vervullen en slachtoffers van de oorlog kan blijven bijstaan.

ACTUEEL

De oorlog in Oekraïne raakt zowel mensen in de conflictgebieden als daarbuiten. Naast verhalen over de ontberingen die achterblijvers én vluchtelingen moeten doorstaan, vernemen we over priesters die opgepakt en bedreigd worden.

De Kerk in Oekraïne geeft om Viktor en zijn gezin… net als om de vele andere vluchtelingen en armen die geraakt zijn door het conflict in het land. De eerdere spanningen in het oosten van het land en sinds februari 2022 de oorlog, hebben geleid tot een vluchtelingenstroom naar gebieden waar de bevolking zelf al amper kan rondkomen. In een stad als Zaphorizhya zijn tienduizenden mensen van elders gehuisvest. Zonder baan en inkomen en door de hoge gasprijzen, zijn honger en kou hun grootste vijanden.

 

Actuele projecten uit Oekraïne

Katholieken vormen een minderheid van iets minder dan 10% van de totale Oekraïense bevolking van ongeveer 44 miljoen. Kerk in Nood heeft vele religieuze gemeenschappen kunnen helpen in nood met materiële hulp als gevolg van de oorlog. Deze steun was onontbeerlijk, want naast haar apostolaat, biedt de Kerk ook een belangrijke dienst aan de samenleving, met religieuzen die zorgen voor ouderen, zieken, gehandicapten en verwaarloosde kinderen.

oekraïne-zustersmetvluchtelingen

Help moedige zusters in Oekraïne

Miljoenen vluchtelingen Na een jaar oorlog zijn in Oekraïne miljoenen mensen op de vlucht –[...]
Victor en Helena - vluchtelingen in Oekraïne

Help slachtoffers oorlog in Oekraïne

De Kerk in Oekraïne geeft om Viktor en zijn gezin… net als om de vele[...]
Help for 52 sisters of the

Oekraïne: “Zusters delen met wie nog armer zijn dan zij”

In normale tijden geven de zusters, die werkzaam zijn in acht verschillende centra, catechese in[...]
Oecumenische jongerenontmoeting in Bilshivtsi - Oekraïne

Steun Mariaheiligdom Bilshivtsi in Oekraïne

Na zeventig jaar atheïstisch communisme zijn vooral jongeren op zoek naar God. Om de jongeren[...]
ACN-20200427-100149 Noodhulp Corona Oekraïne

Priester: “Hulp nodig bij bescherming tegen Corona”

In landen in Midden- en Oost-Europa zijn de officiële cijfers voor het aantal geïnfecteerde mensen[...]