fbpx

Pakistan: Ontvoerd christelijk meisje is veilig

woensdag, 04 november 2020
Nieuws
De ontvoerde en gedwongen getrouwde 13-jarige katholieke Arzoo Raja uit Karachi in het zuiden van Pakistan is veilig. Volgens berichten in Pakistaanse media heeft het gerechtshof van Sind na een hoorzitting op 2 november de politie bevolen het meisje te bevrijden uit handen van de familie van haar vermeende ontvoerder en haar in een vrouwenopvang te plaatsen. Kerk in Nood dekt de juridische kosten in de rechtszaak van Arzoo en ondersteunt haar familie.
Yet another Pakistani Catholic minor kidnapped and forced into marriage on October 13th 20202

De rechtbank beval ook een onderzoek om de leeftijd van de jonge christelijke vrouw vast te stellen. De 44-jarige Ali Azhaar, die het meisje naar verluidt op 13 oktober ontvoerde en dwong zich te bekeren en met hem te trouwen, is inmiddels gearresteerd, aldus Pakistaanse bronnen. Twee broers en een vriend van de verdachte zitten ook in hechtenis voor vermeende medeplichtigheid. Een nieuwe hoorzitting is gepland voor 5 november.

“We hopen dat het recht zegeviert”
“We zijn erg blij met deze gelukkige en snelle ontwikkeling in de zaak van Arzoo Raja,” zei Regina Lynch, projectleider van Kerk in Nood internationaal. “De laatste beslissing is een succes voor de Pakistaanse rechtsstaat en voor de vele mensen uit alle religieuze groepen die tegen gedwongen huwelijken strijden. We hopen en vertrouwen erop dat het recht en de gerechtigheid in de komende onderhandelingen zullen zegevieren. Het is nu vooral belangrijk dat het getraumatiseerde meisje goed verzorgd wordt. Kerk in nood helpt waar we kunnen.”

Volgens mensenrechtenorganisaties worden in Pakistan jaarlijks ongeveer 1000 christelijke en hindoeïstische vrouwen en meisjes ontvoerd en tot een huwelijk gedwongen. Sinds 2014 is er in Pakistan een wet die het kinderhuwelijk beperkt, op basis waarvan familieleden en getroffenen juridische stappen kunnen ondernemen tegen dergelijke incidenten.

De zaak van Arzoo Raja heeft geleid tot talrijke protesten van Christenen, Moslims en Hindoes. De Pakistaanse minister voor Mensenrechten, Shireen Mazari, is persoonlijk tussenbeide gekomen in de zaak. Volgens het Pakistaanse dagblad Dawn heeft ook de gouverneur van de provincie Sindh, Imran Ismail, tijdens een bijeenkomst met leden van religieuze minderheden verklaard: “Er kunnen geen compromissen worden gesloten als het gaat om het huwelijk van minderjarigen.