Oppositie Venezuela boycot verkiezingen

maandag, 03 augustus 2020
Nieuws
In een gezamenlijke verklaring hebben 27 oppositiepartijen in Venezuela zondag aangekondigd de parlementsverkiezingen op 6 december te boycotten. Het olierijke land bevindt zich in een humanitaire crisis: 79% van de gezinnen leeft in extreme armoede.

De partijen vrezen manipulatie van de verkiezingen door de socialistische partij PSUV van president Nicolás Maduro en spreken van een ‘dictatoriale strategie’. De verkiezingen van 2018 werden om dezelfde reden geboycot. “Venezuela, een land dat zich in een humanitaire crisis bevindt en slachtoffer is van een crimineel en onderdrukkend dictatorschap, verdient vrije, democratische en transparante verkiezingen”, stellen de oppositiepartijen in het manifest.

De gevolgen van de boycot zijn nog onzeker. Na de vorige verkiezingen wierp Juan Guaidó zich op als interim-president. Hij wordt erkend door tientallen landen. De boycot kan ertoe leiden dat de oppositiepartijen hun meerderheid in de Asamblea Nacional verliezen, wat de positie van Guaidó mogelijk verder verzwakt. Zijn oppositiebeweging is er niet in geslaagd Maduro af te zetten, mede omdat president Maduro door de Venezolaanse strijdkrachten wordt gesteund.

Extreme armoede
Vorige week beschreef monseigneur Polito Rodríguez Méndez, bisschop van het bisdom San Carlos in de staat Cojedes, in de centrale vlakte van Venezuela, in een interview met Kerk in Nood (ACN) de huidige situatie van het land als volgt: “Venezuela is een tijd van hongersnood ingegaan. Elke dag wordt het erger. De economie is verlamd, er is geen industrie en er is geen werk in de landbouw. Het bruto binnenlands product ligt onder nul. Het meest getroffen zijn de armsten, die niets te eten hebben en geen kans hebben om een fatsoenlijk leven te leiden. We hebben hulp uit het buitenland nodig om hen minstens één keer per week iets te eten te geven.”

Rol van de Kerk
De katholieke Kerk heeft in de situatie een wisselende rol gespeeld. De bisschoppen probeerden aanvankelijk de partijen te verzoenen en riepen op tot matiging van het polariserende taalgebruik. Nadat de paus werd gevraagd te bemiddelen, hebben de bisschoppen ‘op voorwaarden’ geprobeerd om de oppositie en de regering aan de onderhandelingstafel te krijgen. Die opdracht hebben ze al snel teruggegeven toen president Maduro – zonder raadpleging van het volk – een herziening van de grondwet doorvoerde. Sindsdien is de Kerk steeds openlijker kritisch tegenover het beleid van de president geworden. Daarop werden diverse bisschoppen bedreigd met vervolging.

Kerk in Nood is een speciale actie begonnen om de bevolking van Venezuela en in het bijzonder de vele door de crisis en corona geraakte priesters en religieuzen te steunen. Kijk hier voor meer informatie over wat u kunt doen.