fbpx

Nieuwe aartsbisschop voor ‘gewonde’ deelstaat Manipur

maandag, 09 oktober 2023
Nieuws
Paus Franciscus heeft mgr. Linus Neli benoemd tot aartsbisschop van Imphal. Het aartsbisdom wordt al maandenlang geteisterd door etnisch geweld dat al 200 doden heeft geëist.
ACN-20230622-148431 Manipur

“We bidden voor vrede en wachten op het moment dat er duurzame oplossingen kunnen worden bereikt. Geen cosmetische vrede, maar blijvende antwoorden voor de mensen hier, maar ook voor de federale staat.”, verklaarde mgr. Neli in gesprek met AsiaNews over het conflict tussen de Meitei (de meerderheidsgroep, overwegend hindoeïstisch) en Kuki (de overwegend christelijke minderheid die in de dorpen op de heuvels woont).

De Kuki zien hun voortbestaan bedreigd door de keuzes van de lokale overheid onder leiding van de hindoenationalisten van de BJP op het gebied van landbeheer. Het conflict heeft volgens officiële schattingen al ongeveer 200 doden geëist. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers nog veel hoger. In het gebied zo’n 3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 100 duizend katholiek zijn.

Mgr. Linus Neli (66) komt oorspronkelijk uit het aartsbisdom en heeft diverse belangrijke functies bekleed in de Indiase Kerk: hij was rector aan het St. John’s Medical College Hospital in Bangalore, vicaris-generaal van het aartsbisdom Imphal en vervolgens twee jaar nationaal directeur van Caritas. Die ervaring komt van pas nu de lokale Kerk probeert in moeilijke omstandigheden de pijn van de getroffen bevolking te verlichten.

“Om een sterke natie te zijn, heeft heel India het nodig dat elk van zijn deelstaten gezond, vredig en welvarend is. Laten we daar samen met alle andere religieuze leiders voor bidden, want samen kunnen we dit moment te boven komen. En onze hoop is niet geworteld in louter psychologisch optimisme, maar in God”, aldus de nieuwe aartsbisschop.

Bron: AsiaNews