fbpx

Hulpbisschop Lviv: vernietigende droneaanval op Caritas-magazijn

donderdag, 28 september 2023
Nieuws
De hulpbisschop van Lviv (Lemberg), bisschop Edward Kawa, heeft de drone-aanvallen op de West-Oekraïense stad Lviv in de vroege uren van 19 september omschreven als een aanval op de armsten en meest behoeftigen.  Tijdens deze aanval werd een magazijn driehonderd ton aan gedoneerde hulpgoederen van Caritas-Spes vernietigd. 
Car for the Basilians in Kherson during the war

“Alle hulpgoederen die daar opgeslagen lagen, hadden in de dagen daarna naar Kharkiv en Pavlograd moeten gaan”, zei de bisschop tegen de internationale hulporganisatie Kerk in Nood (ACN). Driehonderd ton hulpgoederen die door het Vaticaan en de Poolse operatie “Pakketten voor Oekraïne” waren gestuurd – de inhoud van 15 vrachtwagens – waren er opgeslagen. Daaronder onder meer voedsel, schoenen en winterkleding. Meer dan 100 noodgeneratoren voor stroom- en verwarmingsuitval werden ook vernietigd.

Op een gevonden fragment van een drone die in een kamer van het pakhuis werd gevonden, stonden de woorden “NO BROTHERS” in het Russisch geschreven, zei de bisschop.

Het enige goede nieuws, volgens bisschop Kawa, is dat vier vrachtwagens twee dagen eerder het pakhuis hadden verlaten om hulpgoederen naar Zaporizhzhia te brengen. De hulpbisschop vraagt de weldoeners van ACN Oekraïne niet te vergeten. “De winter komt eraan en de oorlog is nog niet voorbij. God zegene u.”

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood (ACN) de lokale katholieke Kerk van beide riten gesteund met meer dan 350 projecten – voor in totaal ruim 15 miljoen euro. De meeste hulpprojecten ondersteunen de lokale Kerk in haar werk met de meest behoeftigen en stellen priesters, religieuze zusters en leken in staat om te voorzien in de spirituele en fysieke behoeften van de lokale bevolking.