fbpx

Filippijnen: Het geloof van katholieken op Mindanao versterken

woensdag, 22 mei 2024
Nieuws
Een baanbrekende opleiding voor catechisten gaat van start op het Filipijnse eiland Mindanao. Het eiland wordt al tientallen jaren geteisterd door interreligieus geweld en spanningen, aangevoerd door islamistische militante groeperingen. Een vormingsprogramma voor catechisten moet bijdragen aan herstel van de vrede en stabiliteit.
Trip to Philippines 04 to 15 May 2023 of Veronique Vogel, Regina Lynch and Mario Bard

Nog maar een paar maanden geleden, in december 2023, doodde een bom vier mensen die een Mis bijwoonden in de gymzaal van de Mindanao State University in Marawi. Dezelfde stad werd in 2017 volledig bezet door ISIS-gelieerde militanten. Dat leidde tot een belegering die vijf maanden duurde, waarbij meer dan 1000 mensen omkwamen en 1,1 miljoen mensen ontheemd raakten.

Pater Sebastiano D’Ambra, een Italiaanse missionaris met tientallen jaren ervaring in Mindanao, richtte Silsilah op, wat “verbonden ketting” betekent in het Arabisch. Doel is om begrip en vrede te kweken door middel van interreligieuze dialoog, en om gemeenschapsleiders te vormen in deze waarden. De organisatie viert dit jaar haar veertigste verjaardag.

Catechisatie
Het doel van het vormingsprogramma dat in juni door de Emmaüsbeweging wordt gehouden, is om catechisten voor te bereiden om het geloof van hun gemeenschappen beter te verspreiden en te bewaren. Ook worden ze toegerust voor interreligieuze dialoog met de moslimbevolking, die erg groot is op het eiland.

“Vandaag de dag is er veel verwarring en ontmoediging in de kerk. Velen worden moslim, sluiten zich aan bij andere christelijke denominaties of verlaten het geloof helemaal. We zijn van plan om een zeer uitgebreide en intensieve cursus te geven, zodat de deelnemers goed voorbereid zijn om leiders, catechisten of godsdienstleraren te worden”, zegt pater Sebastiano D’Ambra.

“Omdat we de bisschoppen en priesters vragen om de catechisten te selecteren die aan onze speciale cursus zullen deelnemen, met het doel om deze in hun eigen gebied te herhalen, bieden we de cursus gratis aan. Dit daagt ons uit om deze cursus op een creatieve manier te presenteren, en nuttig materiaal te bieden voor de deelnemers”, vertelde pater Sebastiano D’Ambra aan Kerk in Nood (ACN), dat het programma financieel steunt.

Behoefte aan dialoog
Volgens de organisatoren worden de deelnemers zorgvuldig uitgekozen in de gebieden rondom de stad Zamboanga – aan de zuidelijke punt van het schiereiland Zamboanga, in het westen van het eiland Mindanao, waar het instituut gevestigd is. Zamboanga is niet gespaard gebleven van terrorisme en is getroffen door bombardementen en terroristische aanslagen die veel verwoesting hebben aangericht en tot spanningen tussen de gemeenschappen hebben geleid. “We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe vormingscursus velen zal helpen en een inspiratie zal zijn voor anderen om het voorbeeld te volgen”, besluit de priester.

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) is al meer dan 20 jaar partner van de Silsilah-beweging. Donateurs hebben bijgedragen aan activiteiten van het Emmaus Theologisch College, aan de bouw van studentenwoningen in het aangrenzende Harmony Village en aan de cursus voor catechisten.