Een donker weekend van christenvervolging

dinsdag, 27 februari 2024
Nieuws
Bijna 30 christenen zijn de afgelopen dagen gedood of ontvoerd bij verschillende incidenten in drie verschillende landen.
Riots in Haiti after the general elections taken place

Vijftien christenen werden gedood en twee gewond bij een aanval op katholieken in Essakane, in het bisdom Dori, Burkina Faso. De aanval, die plaatsvond op zondag 25 februari, werd uitgevoerd door terroristen die het gemunt hadden op de katholieke gemeenschap tijdens de bijeenkomst voor het zondagsgebed.

Volgens informatie die door het bisdom Dori naar Kerk in Nood (ACN) is gestuurd, zijn twaalf van de slachtoffers tijdens de aanval gedood, terwijl drie anderen in de plaatselijke kliniek aan hun verwondingen zijn overleden. Onder hen de lokale gebedsleider Clement en zijn zoontje van drie.

In de verklaring wordt om gebeden gevraagd voor de slachtoffers en hun families, maar ook voor de misdadigers. “In deze pijnlijke tijd nodigen wij u uit om te bidden voor hen die in het geloof gestorven zijn, dat zij mogen rusten in de Heer; voor de genezing van de gewonden en voor de troost van hen die rouwen. Laten we ook bidden voor de bekering van hen die dood en verderf zaaien in ons land. Mogen onze inspanningen van boetedoening en gebed tijdens deze gezegende vastentijd vrede en veiligheid brengen in ons land, Burkina Faso.”

De veiligheidssituatie in Burkina Faso is de afgelopen jaren drastisch geworden, waarbij vooral christenen het doelwit zijn geworden van terreurgroepen die geïnspireerd zijn door islamitisch extremisme. Het geweld in het land kan gezien worden als onderdeel van een breder conflict waarbij verschillende landen in de Sahel-regio betrokken zijn, waaronder Mali, Tsjaad, Niger en Nigeria.

Meer ontvoeringen in Haïti
Het bloedbad in Essakane volgde op verontrustend nieuws uit Haïti, waar zes mannelijke religieuzen en een priester op vrijdag 23 februari in de hoofdstad Port-au-Prince werden ontvoerd bij twee afzonderlijke incidenten.

De zes leden van de Congregatie van de Broeders van het Heilig Hart werden ontvoerd toen ze op weg waren naar de Johannes XXIII School, die door de orde wordt geleid. Een leraar die bij hen was, werd ook meegenomen. “Gezien deze pijnlijke gebeurtenis sluit de instelling Johannes XXIII tot nader order haar deuren. De andere instellingen van de Broeders van het Heilig Hart in het hele land zullen doorgaan met hun werk om de nieuwe generatie bewust te maken van de waarden van harmonieus samenleven, met het oog op het ontstaan van een nieuwe samenleving die menselijker, zorgzamer en meer verenigd is”, aldus de congregatie in een verklaring die naar Kerk in Nood (ACN) werd gestuurd.

Slechts een paar uur later werd ook een priester ontvoerd in Port-au-Prince. Hij werd meegenomen uit zijn parochie, samen met enkele gelovigen, kort nadat hij in de ochtend de heilige Mis had opgedragen. Volgens lokale bronnen werden ze dezelfde dag nog bevrijd.

De veiligheidssituatie in Haïti is erg slecht, omdat de maatschappij in het algemeen te maken heeft met de totale ineenstorting van de staat en de reguliere instellingen. Ondanks het onvermoeibare werk van de Kerk zijn geestelijken en religieuzen niet gespaard gebleven van het geweld onder leiding van gewapende bendes. Deze laatste ontvoeringen vonden plaats minder dan een maand nadat ook een groep van zes religieuze zusters was ontvoerd, om de week daarna weer te worden vrijgelaten. En vorige week raakte bisschop Pierre André Dumas van het bisdom Anse-à-Veau/Miragoâne zwaar gewond bij een explosie in het huis waar hij verbleef in de hoofdstad. Het is niet duidelijk of de explosie veroorzaakt werd door criminele activiteiten of door een gaslek. De bisschop is in stabiele toestand en herstelt goed van zijn verwondingen.

In haar verklaring na de ontvoering van haar zes leden zei de Congregatie van het Heilig Hart het volgende: “Wij geloven er vast in dat onze barmhartige God de harten van steen van hen die verwoesting zaaien, zal veranderen in harten van vlees voor een revolutie van liefde in Haïti. Al enkele jaren daalt er absurd en ongerechtvaardigd geweld neer op het vreedzame Haïtiaanse volk. Zelfs degenen die hun leven wijden aan de zaak van de meest kwetsbaren, worden niet gespaard. Moge de beschaafde wereld zich verenigen met het Haïtiaanse volk, dat lijdt, gelooft, bidt en hoopt op de wedergeboorte van solidariteit op onze planeet!”

Moorden in Ethiopië
Afgelopen weekend ontving Kerk in Nood ook bericht over een andere tragedie die plaatsvond op donderdag 22 februari, dit keer in Ethiopië. Daar werden vier monniken ontvoerd en vermoord door gewapende mannen. De monniken behoorden tot het Ethiopisch-orthodoxe klooster van Zequala, op slechts 50 km van de hoofdstad Addis Abeba. Het trieste nieuws werd bevestigd door de Ethiopisch-orthodoxe Tewahedo-kerk.

De aanval op het klooster vond plaats in de context van een gewelddadige etnische strijd tussen de federale overheid en een militante groep in de Oromia regio van het land. Kerk in Nood was niet in staat om onafhankelijk te verifiëren wie er direct verantwoordelijk was voor de moorden.