fbpx

Christenen roepen op tot gebed na nieuwe gevechten Myanmar

vrijdag, 17 november 2023
Nieuws
Bijna drie jaar na de militaire staatsgreep van februari 2021 zijn de rebellen in Myanmar een groot offensief begonnen. Na het recente gecoördineerde offensief dat begon in de deelstaat Shan, zijn de gevechten ook in andere gebieden geïntensiveerd. Onder meer in de regio’s Sagaing en de deelstaten Chin en Kayah heeft dit geleid tot wijdverspreid geweld en mensen die op de vlucht slaan.
Burmese Catholic Parish Church destroyed by Burma Army

Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN), toont zich bezorgd: “We hebben gehoord van hevige aanvallen in verschillende bisdommen. De afgelopen dagen is het geweld en de ontheemding aanzienlijk geëscaleerd. Een toenemend aantal dringende verzoeken om gebed heeft ons de afgelopen dagen vanuit dit land bereikt”.

Kerk niet langer veilige haven
“Het lijden heeft een kritiek punt bereikt. Daardoor zoeken steeds meer burgers hun toevlucht in kerken als veilige toevluchtsoorden. Maar helaas zijn er berichten opgedoken over schrijnende incidenten binnen heilige gebouwen. Sommige kerken zijn zelfs conflictzones geworden en er zijn religieuze instellingen onder dwang geëvacueerd”, aldus Lynch.

“Gedurende de laatste drie jaar van burgeroorlog heeft de Kerk de mensen bijgestaan die geconfronteerd werden met de vernietiging van talrijke gebedshuizen en de ontheemding van hele dorpen. Deze nieuwe spiraal van geweld vraagt van ons echter een nieuwe urgentie om onze broeders en zusters in dit afgelegen en vaak vergeten deel van de wereld te gedenken.”

Vraag om gebed
Terwijl de situatie blijft verslechteren, hebben lokale partners van ACN een oproep gedaan om te bidden: “De situatie is nijpend, en we vragen iedereen nederig om voor ons te bidden in deze uitdagende tijden”, aldus een bericht. “Op verschillende plaatsen is melding gemaakt van bijkomende schade aan kerkelijke eigendommen, wat de ernst van de situatie nog vergroot.”

“Laten we alstublieft niet vergeten om voor Myanmar te bidden. Tussen de vele conflicten in de wereld op dit moment, voelen de mensen in Myanmar zich alleen gelaten te midden van hun lijden, dus onze solidariteit is een baken van licht in de duisternis waarmee ze geconfronteerd worden”, besluit Regina Lynch.

Foto: Radio Veritas Mandalay