fbpx

China 100 jaar toegewijd aan Onze Lieve Vrouw

woensdag, 22 mei 2024
Nieuws
De pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) roept haar vrienden en weldoeners op om op 24 mei mee te bidden voor de Kerk en voor christenen in China. Op die dag is het honderd jaar geleden dat de bisschoppen van China het land toewijdden aan de Heilige Maagd Maria.
-Our Lady of China-painted by the artist Gary Thu Kai Kui

Een jaar na de wijding begon men met de bouw van een Mariabasiliek in Sheshan, op de top van een heuvel ongeveer 35 kilometer buiten Shanghai. Sindsdien is het een populair bedevaartsoord voor katholieken geworden, met verschillende kerken en de Mariabasiliek. Elk jaar, op 24 mei, wordt het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Sheshan, Hulp der Christenen, met grote plechtigheid gevierd.

Gebedsdag voor China
In 2007 riep Paus Benedictus XVI de wereldwijde Kerk op om op 24 mei te bidden voor de Kerk in China, waarbij hij het belang van het Mariaheiligdom van Sheshan benadrukte. Hij moedigde gelovigen wereldwijd aan om te bidden voor de eenheid van de Kerk in het land en hun solidariteit en steun te betuigen aan de Chinese christenen.

Sheshan gespaard voor geweld
De geschiedenis van Sheshan gaat terug tot 1863, toen de eerste jezuïeten missionarissen zich op de heuvel vestigden en de eerste kapel op de top bouwden. Tijdens de afslachting van missionarissen en Chinese christenen in Tianjin in 1870, ging de overste van de Jezuïeten in Shanghai naar Sheshan en deed een belofte aan de Heilige Moeder: “Als het vicariaat gespaard blijft van de aanval, zullen we een basiliek bouwen en onze dankbaarheid uiten voor de speciale bescherming van Onze Lieve Vrouw.” Wonder boven wonder bleef de regio inderdaad gespaard van de moorden en de verwoestingen.

Gebed voor de Kerk en christenen in China
Nu we de honderdste verjaardag van de toewijding van China aan Onze Lieve Vrouw herdenken, nodigt Kerk in Nood (ACN) alle weldoeners en vrienden uit om zich te verenigen in het gebed dat paus Benedictus XVI heeft opgesteld ter gelegenheid van de Wereldgebedsdag voor de Kerk in China. Daarin vraagt hij om kracht en genade voor de Kerk en de christenen in China.

Ondanks de beperkingen en het toezicht van de overheid trekken duizenden pelgrims elk jaar in mei naar Sheshan om tot de Heilige Moeder te bidden. Hun onwrikbare toewijding en geloof, zijn een bewijs van de blijvende kracht van de katholieke gemeenschap in China. Moge datzelfde geloof gelovigen wereldwijd blijven inspireren:

“Onze-Lieve-Vrouw van Sheshan, ondersteun al diegenen in China,
die, ondanks hun dagelijkse beproevingen, blijven geloven, hopen en liefhebben.

Mogen zij nooit bang zijn om tot de wereld over Jezus te spreken,
en over de wereld met Jezus.

In het standbeeld dat over het heiligdom uitkijkt, heft u uw Zoon hoog op,
Hem met open armen aan de wereld aanbiedend in een gebaar van liefde.

Help katholieken om altijd geloofwaardige getuigen van deze liefde te zijn,
zich altijd vastklampend aan de rots van Petrus waarop de Kerk is gebouwd.
Moeder van China en heel Azië, bid voor ons, nu en voor altijd. Amen!”