Burkina Faso: minstens 15 doden bij aanval op katholieke kerk

maandag, 26 februari 2024
Nieuws
Ten minste 15 mensen zijn gedood en twee anderen gewond geraakt na een aanval op een katholieke gemeenschap in het noordoosten van Burkina Faso op zondag 25 januari.
Christmas Campaign Refugees 2021

De aanval vond plaats tijdens de zondagse eredienst in het dorp Essakane in de provincie Oudalan – dicht bij de grens met Mali. In een verklaring namens het lokale bisdom Dori laat abt Jean-Pierre Sawadogo weten dat 12 mensen op slag dood waren en nog eens drie in het ziekenhuis aan hun wonden zijn bezweken.

“In deze pijnlijke omstandigheid nodigen wij u uit om te bidden voor degenen die in geloof zijn gestorven, voor de genezing van de gewonden en voor de consolidatie van rouwende harten,” aldus Sawadoo in de verklaring. “Ook vragen wij u te bidden voor de bekering van wie dood en verderf zaaien in ons land.”

Het is de laatste gruweldaad in het land die wordt toegeschreven aan islamistische militanten. Duizenden mensen zijn gedood en ruim 2 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. In 2022 greep een groep militairen nog de macht, uit onvrede met de gebrekkige aanpak van jihadistische groepen. Hoewel delen van het land veiliger zijn geworden, is meer dan een derde van Burkina Faso momenteel in handen van islamistische groeperingen die banden hebben met Islamitische Staat.

In de afgelopen drie jaar zijn kerken regelmatig het doelwit geweest van aanslagen en zijn tientallen gelovigen gedood. Wilt u hen helpen? Kijk hier wat u kunt doen.