Volgens een analyse werden tussen januari 2021 en juni 2022 meer dan 7.600 Christenen gedood en 5.200 Christenen ontvoerd. In 2021 werden ook meer dan 400 kerken en christelijke instellingen aangevallen. Kerkleiders stellen daarom dat er een militante islamistische agenda is om “het Christendom weg te vagen.” De katholieke Kerk in Nigeria staat de slachtoffers van geweld en vervolging bij met traumazorg en noodhulp. Met uw hulp kunnen priesters, religieuzen en leken vanuit hun parochies hulp blijven bieden.
De nieuwe moslim president, Bola Tinubu, beloofde dat de overheid hard zou treden tegen terreur. Toch zuchten Christenen in gebieden waar zij een minderheid vormen onder meer aanvallen op kerken en ontvoeringen dan ooit. Waar eerder Boko Haram de grootste bedreiging vormde, zijn het nu aanvallen door Fulani's die zorgen voor duizenden doden en gewonden per jaar en voor miljoenen vluchtelingen. De vraag rijst: is hier sprake van genocide?
In Nigeria leven miljoenen Christenen en Moslims die op dit moment sterven, gewond raken of een veilig heenkomen zoeken in troosteloze vluchtelingenkampen vanwege aanslagen door Boko Haram en spanningen tussen christelijke landbouwers en merendeels islamitische herders. De weg naar vrede is niet eenvoudig, zoals deze documentaire toont. In Nederland alleen op deze website te zien!
De katholieke Kerk in Nigeria staat de slachtoffers van geweld en vervolging bij met traumazorg en noodhulp. Met uw hulp kunnen priesters, religieuzen en leken vanuit hun parochies hulp blijven bieden. Het leven met trauma's en de voortdurende dreiging van extremistische terreur is zenuwslopend. De Kerk heeft een sleutelrol in het genezen van de wonden van de vele slachtoffers. Helpt u mee, zodat priesters, religieuzen en leken opgeleid kunnen worden in het helpen van deze mensen?
Bisschop Habila Daboh uit Nigeria sprak met Kerk in Nood (ACN) over de moeilijke situatie van zijn volk. Ondanks vervolging groeit het aantal christenen in het noorden van Nigeria astronomisch. Waarom? "Omdat ze Jezus Christus hebben."
Christenen in het noorden van Nigeria moeten veel doorstaan. Een scala aan jihadistische activiteiten, gewone criminaliteit en stammenrivaliteit vormt een directe bedreiging voor hun veiligheid en leven. De invoering van de sharia in veel regio’s maakt dat zij zich tweederangs burgers voelen. “Ondanks vervolging groeit christendom in noorden Nigeria”, vertelt bisschop Daboh.
In een interview met de internationale hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) legt hij uit dat missionarissen sinds de kolonisatie werden ontmoedigd om te werken in het noorden, dat voornamelijk islamitisch was. "Toen het christendom zijn intrede deed in de regio, was er harmonie tussen de gelovigen van beide religies, maar de recente instroom van fundamentalistische ideeën onder de moslimgemeenschap heeft de sfeer verzuurd."
“We groeiden samen op met de verschillende stammen,” vertelde de bisschop, die oorspronkelijk uit de regio komt. “Het leven was normaal. We deelden kerstmaaltijden met de moslims, en tijdens hun vieringen deelden zij hun eten met ons. We aten samen, we voetbalden samen, we gingen naar dezelfde markten, we namen een bad in dezelfde beken. Toen kwamen de extremisten, die beweerden dat als je geen moslim bent, je niet zou mogen leven. Het leven werd verschrikkelijk voor de christenen.”
“En dat is waar de huidige spanning vandaan komt. Ze denken dat we niet in dit gebied mogen zijn. Ook zien ze dat we groeien, en zien dat als een bedreiging voor de moslimgemeenschap.”
De bisschop herinnert zich het paradoxale incident in 2020, toen criminelen vier van zijn seminaristen ontvoerden. Ze lieten uiteindelijk drie van hen vrij, maar vermoordden één van hen, Michael Nnadi. Destijds speculeerde men dat andere seminaristen uit angst zouden stoppen. “Interessant genoeg werd het omgekeerde het geval. Want veel jonge jongens begonnen zich aan te melden. Ze willen priester worden. En als we vragen waarom, antwoorden ze dat ze Jezus Christus willen prediken, om mensen te vertellen dat Jezus een man van vrede was. Hij predikt vrede en liefde. Ze willen priester worden zodat ze het Evangelie van de liefde aan de hele wereld kunnen verkondigen.”
Ondanks de spanningen hebben we mensen die ijverig zijn, die geïnteresseerd zijn in het christendom. Daarom bloeit het christendom in het noorden van Nigeria. Het groeit. Mensen willen liefde prediken. Ze willen vrede prediken. Ze willen de mensen laten weten dat je naaste je naaste is. Hij is misschien niet van uw stam en hij heeft misschien niet dezelfde godsdienst als jij. Maar wij geloven nog steeds dat hij je naaste is en u zijn naaste. Dat is het evangelie van Christus.”
Hoewel extremistischere jihadistische groeperingen zoals Boko Haram fel gekant zijn tegen elke vorm van westers onderwijs, staat de bisschop van Zaria erop dat christenen in hun studies investeren. “Mijn volk is hongerig naar onderwijs. Als ze onderwijs krijgen, zijn ze bevrijd. Met onderwijs kunnen ze zelf voedsel vinden, met onderwijs weten ze wat goed en fout is”, besluit bisschop Daboh . “Mijn volk is een gelukkig volk. Ondanks vervolging groeit christendom in noorden Nigeria, ondanks de moeilijkheden, ondanks hun armoede. Ze zijn gelukkig, omdat ze Christus hebben.”
Meer weten over de situatie van christenen in Nigeria? Lees hier het recente nieuws in het dossier Nigeria of ontvang ons gratis ons uitgebreide landenrapport met achtergrondartikelen, uitleg en case studies uit Nigeria.
Met twee nieuwe ontvoeringen dit weekend, is Nigeria nu goed voor meer dan 80% van alle incidenten in 2025 waarbij katholieke priesters en religieuzen zijn vermoord, ontvoerd of onterecht gearresteerd.
In het weekend zijn er nog twee katholieke priesters ontvoerd in Nigeria, waardoor de veiligheid van religieuzen in het Afrikaanse land in het eerste kwartaal van het jaar nog verder onder druk is komen te staan.
Ontvoerd bij tankstation
Volgens verklaringen die naar de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) zijn gestuurd, werd pater Stephen Echezona zaterdag ontvoerd in het bisdom Akwa in de staat Anambra, terwijl hij bij een tankstation stopte om brandstof te kopen. Slechts 24 uur later kondigde het bisdom Owerri de ontvoering aan van pater John Ubaechu, die ontvoerd werd terwijl hij langs een weg in de staat Imo reed.
Met deze twee gevallen komt het aantal ontvoerde religieuzen in Nigeria sinds het begin van 2025 op 12, waarvan er twee - pater Sylvester Okechukwu en seminarist Andrew Peter - door hun ontvoerders werden vermoord.
Slechtste jaar
Tijdens dezelfde periode in 2024 was het totale aantal ontvoerden drie, zonder dodelijke slachtoffers; in 2023 waren het er twee, met één moord, en in 2022 waren het er 7, met één moord. Dit maakt het eerste kwartaal van 2025 tot het slechtste sinds Kerk in Nood (ACN) begon met het verzamelen van gegevens over priesters en religieuzen die ontvoerd, vermoord of gearresteerd werden wereldwijd.
Om een wereldwijd perspectief toe te voegen, heeft ACN in 2025 15 nieuwe incidenten geregistreerd, waarvan 12 ontvoeringen in Nigeria. Naast deze 12 gevallen zijn er ook nog steeds drie priesters vermist in Nigeria die in voorgaande jaren ontvoerd werden, maar die volgens bronnen van ACN nooit werden vrijgelaten of doodverklaard.
Niet altijd religieus motief
De veiligheidssituatie in Nigeria is complex, met een aantal factoren die bijdragen aan de crisis en die sterk afhangen van de regio van het land waar de incidenten plaatsvinden.
Sommige aanvallen op geestelijken of religieuzen zijn ingegeven door antichristelijke vooroordelen, maar veel van de ontvoeringen worden gewoon uitgevoerd door criminelen die geld proberen te verdienen aan losgeld. Deze trend blijft de Nigeriaanse samenleving teisteren en houdt niet direct verband met religieuze intolerantie, waarbij de ontvoerders de geestelijken slechts als een gemakkelijk doelwit zien. Dit was het geval bij twee priesters die onlangs in Yola werden ontvoerd, waarbij zelfs bleek dat leden van de christelijke gemeenschap bij de misdaad betrokken waren.
Oproep van bisschoppen
Zeven van de 12 ontvoeringen die tot nu toe in 2025 hebben plaatsgevonden, vonden plaats in het zuiden van het land, dat in meerderheid christelijk is, terwijl de overige vijf plaatsvonden in de meer onstabiele Middle Belt. Van de twee moorden vond er één plaats in het zuiden en de andere in de Middle Belt.
De Nigeriaanse bisschoppen hebben de autoriteiten onvermoeibaar opgeroepen om de veiligheidsomstandigheden in het land te verbeteren ten gunste van de hele bevolking, terwijl ze de gelovigen voortdurend oproepen om niet te proberen op eigen houtje gerechtigheid te krijgen.
Kerk in Nood (ACN) sluit zich aan bij deze oproepen en blijft zich inzetten om de kerk in Nigeria te steunen in deze verslechterende veiligheidscrisis, terwijl ze haar vrienden en weldoeners oproept om het land in hun gebeden te houden.
De moord op seminarist Andrew Peter volgt op de recente moord op pater Sylvester Okechukwu. In Nigeria zijn er in de eerste drie maanden van 2025 drie keer zoveel geestelijken en religieuzen ontvoerd als in dezelfde periode van 2024.
De Nigeriaanse kerk is in rep en roer door het nieuws van de moord op een jonge seminarist, Andrew Peter. Volgens een verklaring van het bisdom Auchi aan Kerk in Nood (ACN) werd hij door zijn ontvoerders vermoord.
Alarmerende toename ontvoeringen en moorden
De moord op Andrew Peter volgt op de brute moord op pater Sylvester Okechukwu, in het bisdom Kafanchan. De Kerk in Nigeria spreekt dan ook van een alarmerende toename van ontvoeringen en aanvallen op katholieke geestelijken in het land, vergeleken met dezelfde periode in 2024.
In 2024 werden in de eerste drie maanden van het jaar drie priesters ontvoerd, die allemaal binnen een paar dagen werden vrijgelaten. Maar met nog twee weken te gaan voor het einde van maart van dit jaar, staat de tol in Nigeria al op 10 ontvoeringen, waaronder twee moorden.
Mensen niet veilig
Andrew Peter, een priesterstudent aan het grootseminarie van het bisdom Auchi, werd samen met pater Philip Ekweli op 3 maart ontvoerd. Hoewel pater Philip tien dagen later werd vrijgelaten, bleek op 13 maart dat de seminarist door zijn ontvoerders was vermoord. “Het leven is de laatste tijd een hel voor onze mensen. Mensen zijn niet veilig op de wegen, op hun boerderijen of zelfs in hun huizen,” zei bisschop Gabriel Dunia van Auchi in een verklaring aan Kerk in Nood (ACN).
Nigeria lijdt in veel regio's onder acute onveiligheid. De ontvoeringen van priesters worden gedreven door verschillende factoren, waaronder losgeldeisen van criminele bendes die op zoek zijn naar financieel gewin, religieuze en etnische conflicten waarbij extremistische groepen zoals Boko Haram en Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP) betrokken zijn, maar ook de dreiging van islamitische Fulani’s tegen christenen. Sommige ontvoeringen dienen als politiek middel om de regering te destabiliseren en haar falen om de veiligheid te garanderen bloot te leggen, terwijl andere voortkomen uit lokale geschillen en landconflicten.
Volgens statistieken van het Katholieke Secretariaat van Nigeria zijn er de afgelopen 10 jaar 145 priesters en seminaristen ontvoerd in het land. Elf van hen werden gedood. Deze cijfers werden gepubliceerd nadat pater Philip Ekweli was ontvoerd, maar vóór zijn vrijlating. Ook de moorden op pater Sylvester Okechukwu en seminarist Andrew Peter zijn daarin niet meegeteld.
Kerk in Nood (ACN) blijft het lijden van de Nigeriaanse kerk volgen. De katholieke hulporganisatie roept op tot gebed en actie om de veiligheid te garanderen van alle Nigeriaanse geestelijken en burgers die lijden onder deze onveiligheid en dit geweld. Bidt u mee voor de zielen van pater Sylvester Okechukwu en seminarist Andrew Peter, en voor allen in Nigeria die hun leven riskeren om het volk van God te dienen?
De bisschop van het bisdom Kafanchan in Nigeria heeft zijn bedroefdheid en verontwaardiging uitgesproken over de ontvoering en daaropvolgende moord op een van zijn priesters. Tegenover Kerk in Nood (ACN) omschrijft hij de angst en woede die heersen in zijn bisdom en in het land.
Priester Sylvester Okechukwu werd op 4 maart uit zijn woning ontvoerd en in de vroege uren van 5 maart vermoord teruggevonden. Het is vooralsnog onduidelijk waarom zijn ontvoerders besloten hem te vermoorden.
Wrede aanval op geloof
Tegenover de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) beschrijft bisschop Julius Yakubu Kundi van Kafanchan de enorme pijn die het hele bisdom voelt over deze zaak. Hij doet een oproep aan de autoriteiten over de onveiligheid die heerst in het bisdom en de hele staat Kaduna. “Met diep verdriet en rechtschapen verontwaardiging veroordeel ik in de meest krachtige bewoordingen de meedogenloze en tragische golf van ontvoeringen die gericht zijn tegen priesters, pastoraal werkers en de gelovigen van ons bisdom. Het is een wrede aanval op ons geloof, onze menselijkheid en de vrede van onze staat.”
Bisdom overspoeld door angst
“Het bisdom wordt overspoeld door angst en het land is zwaar van woede. Hoe lang zullen onze voorgangers en broeders nog opgejaagd worden als prooien? Hoe lang zullen onze gebedshuizen nog gronden van angst worden in plaats van heiligdommen van hoop? Vanmorgen nog ontving ik het nieuws van de ontvoering van zes parochianen uit de parochie van St. Mathew in Anchuna, waaronder de vrouw van een catechist.”
In het telefoongesprek met Kerk in Nood (ACN) legt hij uit dat het bisdom sinds 2021 elk jaar om minstens één vermoorde pastoraal werker rouwt: hoofdcatechist Raymond Ya'u, in 2021, priester Mark Cheitnum, die in 2022 werd ontvoerd en vermoord, seminarist Naaman Ngofe, die in 2023 werd vermoord en catechist Istifanus Katunku, die in 2024 werd ontvoerd en nog steeds vermist is.
Bloed schreeuwt om gerechtigheid
Hoewel het bisdom openstaat voor samenwerking met de veiligheidstroepen, heeft de bisschop ook harde woorden voor de nationale autoriteiten. “Wij eisen dat de regering en de veiligheidsdiensten onmiddellijk en resoluut actie ondernemen om de daders van deze gruwelijke misdaden voor het gerecht te brengen. Het bloed van pr. Sylvester Okechukwu en alle andere onschuldige zielen schreeuwt om gerechtigheid!”
Hij eindigt met een oproep aan alle katholieke gelovigen in Kaduna om kalm te blijven en standvastig in gebed, en zich niet door woede te laten “drijven tot acties die tot verder bloedvergieten zouden leiden”. De bisschop spreekt ook de wens uit dat “het licht van de waarheid, gerechtigheid en gerechtigheid zal zegevieren over de duisternis en het kwaad”.
Wederom toename ontvoeringen
Nigeria is een land dat de laatste jaren bijzonder geraakt is door gerichte ontvoeringen van en moorden op priesters en andere pastorale medewerkers. In 2023 werden 25 religieuzen ontvoerd en twee vermoord. Hun aantal daalde in 2024 tot 13 ontvoeringen en één moord. Maar sinds het begin van 2025 zijn er al negen ontvoeringen en één moord geweest, reden voor grote bezorgdheid.
De moord op priester Sylvester komt op een moment dat er nog een Nigeriaanse priester en een seminarist vermist worden. Pater Philip Ekweli en Peter Andrew werden op maandag 3 maart ontvoerd in het bisdom Auchi. Twee andere priesters, Matthew David Dutsemi en Abraham Saummam, werden op 22 februari ontvoerd in het bisdom Yola. Zij werden op 8 maart gered.
Een katholieke priester werd ontvoerd en vermoord in het Nigeriaanse bisdom Kafanchan. Alleen al dit jaar zijn er in Nigeria in totaal vijf priesters en twee religieuze zusters ontvoerd. Naast de vermoorde priester Sylvester Okechukwu worden er nog twee vermist, terwijl de andere vier zijn vrijgelaten.
Pater Sylvester Okechukwu werd op de avond van 4 maart uit zijn woning ontvoerd, volgens een verklaring van het bisdom. Volgens hetzelfde document werd hij in de vroege uren van Aswoensdag, 5 maart vermoord aangetroffen. Er is geen reden gegeven voor de moord door zijn ontvoerders.
“Het ontijdige en brute verlies heeft ons gebroken en verwoest. Pater Sylvester was een toegewijde dienaar van God, die onbaatzuchtig werkte in de wijngaard van de Heer en de boodschap van vrede, liefde en hoop verspreidde. Hij was altijd beschikbaar en toegankelijk voor zijn parochianen. Zijn vroegtijdige dood heeft een onuitwisbare leegte achtergelaten binnen onze diocesane familie, en we delen in de pijn van zijn heengaan met zijn familie, vrienden en allen die hem kenden en van hem hielden,” staat in de verklaring die het bisdom stuurde naar Kerk in Nood (ACN).
De moord op pater Sylvester komt op een moment dat er nog twee Nigeriaanse priesters vermist worden, die op 22 februari ontvoerd werden in het bisdom Yola. Dit jaar alleen al zijn er vijf priesters en twee religieuze zusters ontvoerd in Nigeria. Naast de nu vermoorde pater Sylvester en de nog vermiste paters Matthew David Dutsemi en Abraham Saummam, werden de overige vier levend vrijgelaten.
In 2024 werden er in totaal 13 priesters ontvoerd in Nigeria, die uiteindelijk allemaal werden vrijgelaten, en één werd er vermoord, voor een totaal van 14 incidenten. De onveiligheid in Nigeria is groot en christenen klagen over discriminatie en vervolging in veel delen van het land, vooral in het noorden. Naast de interreligieuze spanningen ontvoeren criminele bendes burgers die vervolgens worden vastgehouden voor losgeld.
Kerk in Nood (ACN) sluit zich aan bij de katholieke autoriteiten van Nigeria in hun oproep om te bidden voor de zielenrust van pater Sylvester, en ook in hun oproep aan de regering om de veiligheid te verhogen en een einde te maken aan het klimaat van angst dat in veel delen van het land heerst.
De rector van een kleinseminarie, priester Thomas Oyode, bood zichzelf als gijzelaar aan in ruil voor twee studenten toen gewapende mannen zondag het seminarie in Agenebode in het zuiden van Nigeria binnenvielen.
Volgens een verklaring die het bisdom naar Kerk in Nood (ACN) stuurde, drongen de aanvallers zondagavond 28 oktober rond 19 uur het kleinseminarie binnen. Daar schoten ze eerst in de lucht en ontvoerden vervolgens twee studenten van de school.
Priester bood zichzelf als gijzelaar aan
Toen hij de schoten hoorde, ging priester Thomas Oyode, rector van het kleinseminarie, de binnenplaats op en confronteerde de bandieten. Toen hij het lot van de twee studenten zag, bood hij in ruil zichzelf aan als gijzelaar. De aanvallers accepteerden het verzoek van de priester en lieten de studenten gaan. Priester Thomas werd vervolgens door de bandieten ontvoerd. Ondertussen is er een klopjacht gestart om de ontvoerders te vinden en priester Thomas te bevrijden.
In de verklaring aan Kerk in Nood (ACN) bevestigt het bisdom Auchi het incident en voegde eraan toe: 'De vicerector en alle seminaristen zijn gelokaliseerd en veilig en zijn tijdelijk overgebracht naar een veilige plek totdat de veiligheidsmaatregelen rond het kleinseminarie worden aangescherpt.'
Losgeld gevraagd
Ondertussen meldt de Nigeriaanse pers dat er al losgeld is gevraagd voor de vrijlating van pater Thomas. Het bisdom Auchi ligt in het zuiden van Nigeria, dat overwegend christelijk is, wat betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat de ontvoerders puur uit financieel gewin handelden, in plaats van gemotiveerd door antichristelijke vooroordelen, maar hierover is weinig informatie beschikbaar.
In 2023 werden in Nigeria in totaal 25 priesters, seminaristen en religieuzen ontvoerd, van wie er één later werd vermoord. In hetzelfde jaar werden nog eens drie priesters in het land vermoord. Kerk in Nood (ACN) roept vrienden en weldoeners op om gebed voor de Nigeriaanse priester voor en Nigeriaanse christenen in het algemeen.
In een recent rapport – dat hier gratis verkrijgbaar is - over de vervolging van christenen geeft Kerk in Nood (ACN) uitleg over de 'toenemende aanvallen op christenen' in Nigeria.
Foto: Shalom World News
Een golf van ontvoeringen, moorden en geweld teistert momenteel Nigeria. “Zelfs tijdens de burgeroorlog was het niet zo erg als nu,” zegt bisschop Matthew N`dagoso. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van het geweld. Velen hebben moeten toezien hoe hun mannen en kinderen vermoord, verkracht en uitgebuit werden.
Priester Joseph Fidelis is klinisch psycholoog en geestelijk leider bij het traumacentrum in het bisdom Maiduguri. “Deze terreur laat diepe littekens achter. We zijn er van overtuigd dat een centrum voor traumaverwerking in combinatie met het aanleren van praktische vaardigheden deze krachtige vrouwen die nu weduwe geworden zijn, helpt om voor zichzelf en voor de nog overlevende familieleden te zorgen.”
“In ons centrum voor traumatische hulpverlening schenken we per jaar 150 vrouwen opvang, therapie en psychologisch hulp. Ook leren we vrouwen een vak zoals schoenmaker, bakker en kleermaker.
Alles stellen we in het werk om deze vrouwen te helpen, zich psychisch te herstellen en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.”
Wilt u deze moedige vrouwen helpen hun trauma te overwinnen? Met een gift– hoe klein ook – toont u uw betrokkenheid en medeleven en schenkt u kracht om door te gaan.
"Ik nodig u uit om samen met Kerk in Nood overal in de wereld werken van barmhartigheid te realiseren."
Kerk in Nood
Peperstraat 11-13
5211 KM 's Hertogenbosch
info@kerkinnood.nl
(073) 613 08 20
telefoonnummer call centre: (073) 220 40 94
NL27 ABNA 0503 0402 31
RSIN/ANBI 2865841; KVK 41080169
Contactformulier
Projectaanvragen
Privacybeleid
Stichting Kerk in Nood/Voorheen Oostpriesterhulp Nederland
COPYRIGHT © 2025 ACN NEDERLAND - KERK IN NOOD