Onverdraagzaamheid, discriminatie en vervolging nemen toe
Christenvervolging
Elke dag worden duizenden gelovigen onderdrukt vanwege hun geloof. In landen als Nigeria, Pakistan en Noord-Korea leven christenen in angst en onzekerheid. Zo worden zij gearresteerd, mishandeld of uit hun dorpen verdreven – alleen omdat ze Christus volgen.
Bekijkt u de film over christenvervolging wereldwijd, vraag ons gratis rapport aan of krijg exclusief toegang tot de film Helden van het Geloof over de impact van vervolging.
Laat u raken!
Wat is christenvervolging?
Christenvervolging betekent dat mensen worden lastiggevallen, bedreigd, mishandeld of zelfs vermoord vanwege hun geloof in Christus. Ook ervaren zij onverdraagzaamheid en discriminatie, bijvoobeeld bij de bouw van kerken of bij het zoeken van werk of een huis.
Christenvervolging wereldwijd: waar worden zij het meest vervolgd?
Volgens het rapport Vervolgd en Vergeten? van Kerk in Nood hebben christenen wereldwijd te maken met geweld vanwege hun geloof. Onder meer in Nigeria, Pakistan, Noord-Korea, Iran, China, Burkina Faso en India is het lastig of onmogelijk om hun geloof openlijk te belijden.

Waarom worden christenen vervolgd?
De redenen voor christenvervolging verschillen wereldwijd. Soms gaat het om religieus extremisme (zoals in delen van Afrika), in andere gevallen om autoritaire regimes die religie willen controleren (zoals in China of Noord-Korea). Ook spelen armoede, etnische spanningen en politieke motieven mee.
Meer weten over christenvervolging wereldwijd?
Ontvang gratis het rapport Vervolgd en Vergeten? Een overzichtelijk verslag van de situatie van landen waar christenen wereldwijd het meest worden vervolgd of waar dit in opkomst is.

Wat is de impact van vervolging op christelijke gemeenschappen?
In landen als Syrië, Irak en Nigeria verlaten honderdduizenden christenen hun woonplaatsen vanwege geweld en bedreiging. Ook worden in tal van landen kerken, kloosters en christelijke scholen vernield, in beslag genomen of verboden. Hierdoor dreigt het verdwijnen van hele gemeenschappen, soms op plekken waar christenen al duizenden jaren leven.
In andere landen leven christenen in constante angst. Ze durven hun geloof niet meer openlijk te belijden, gaan niet meer naar de kerk of durven hun kinderen niet te dopen. Gevangenschap, marteling en mishandeling laten diepe psychische littekens achter.
Film over impact
De film Helden van het Geloof geeft een intens inkijkje in de impact die vervolging gewelddadige vervolging heeft op christelijke gemeenschappen: hun lijden én hun moed.
Vraag gratis toegang aan (vanwege internationale filmrechten) en bekijk deze én andere exclusieve documentaires van Kerk in Nood die wereldwijd op katholieke televisiezenders vertoond worden.
Hoe helpt de katholieke Kerk vervolgde christenen?
Via organisaties zoals Kerk in Nood (ACN) helpt de Kerk met noodhulp, pastorale zorg, wederopbouw van kerken en steun aan priesters, religieuzen en catechisten die werken in gevaarlijke gebieden.
In tegenstelling tot veel humanitaire- of ontwikkelingsorganisaties is de katholieke Kerk in veel regio's vaak al jaren geworteld. Priesters en zusters zijn daarom vaak de eersten die hulp kunnen bieden. Zij gaan bovendien niet weg wanneer een acute 'crisis' opgelost is, maar blijven de bevolking dienen.
Hoe kunt u vervolgde christenen wereldwijd helpen?

Kerk in Nood werkt direct samen met bisschoppen, priesters en religieuzen ter plaatse, ook in conflict- en crisisgebieden. Hierdoor komt hulp snel, efficiënt en betrouwbaar terecht waar het het hardst nodig is. Ook weten zij dat uw steun verder gaat dan een eenmalige crisis.
Uw steun gaat niet alleen naar noodhulp (onderdak, voedsel, medicijnen), maar ook naar pastorale zorg, missiesteun en wederopbouw van kerken en kloosters – zodat het geloof kan blijven leven, zelfs in gevaarlijke omstandigheden.
Natuurlijk kunt u ook op andere manieren helpen. Klik hier voor een overzicht.
DEEL OP SOCIAL MEDIA
#christenvervolging