fbpx

Weer een priester ontvoerd in Nigeria

vrijdag, 17 mei 2024
Nieuws
Pater Basil Gbuzuo is de vierde priester die in 2024 in Nigeria is ontvoerd. Vorig jaar werden er in totaal 28 priesters ontvoerd in het Afrikaanse land.
Peaceful protest in Abuja/Nigeria 01.03.2020

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) spreekt haar grote bezorgdheid uit over de ontvoering van een priester in het bisdom Onitshi, Nigeria. In de officiële verklaring die naar ACN is gestuurd, verklaart het bisdom dat pater Basil Gbuzuo op woensdag 15 mei om 8 uur ‘s ochtends, toen hij aan het rijden was, is meegenomen door gewapende criminelen. Ten tijde van de verklaring hadden de ontvoerders nog geen contact opgenomen met de kerkelijke autoriteiten.

Pater Gbuzuo is de vierde priester die sinds begin dit jaar in Nigeria is ontvoerd. De paters Kenneth Kanwa en Jude Nwachukwu werden in februari ontvoerd en Tony Mukoro, een priester uit het bisdom Benin City, werd in maart ontvoerd. Allen werden kort daarna veilig vrijgelaten.

Drie priesters die in voorgaande jaren werden ontvoerd, worden echter nog steeds vermist. Pater John Bako Shekwolo wordt sinds 2019 vermist en de priesters Joseph Igweagu en Christopher Ogide werden in 2022 ontvoerd. Er is sindsdien niets meer van hen vernomen.

Nigeria lijdt onder een ernstig gebrek aan veiligheid, waar ontvoering voor losgeld een industrie is geworden. In 2023 voerde Nigeria de lijst aan van landen met gevallen van ontvoerde priesters en religieuzen, met 28 gevallen, waaronder drie religieuze zusters.