fbpx

Van godslastering beschuldigde christen op borgtocht vrijgelaten

woensdag, 08 juni 2022
Nieuws
Stephen Masih werd meer dan drie jaar geleden gearresteerd na een ruzie met een buurman. De man beschuldigde hem van godslastering, waardoor de familie gedwongen werd om naar een veilige plaats te verhuizen. Zaterdag werd Masih op borgtocht vrijgelaten.
Stephen_Masih AsiaNews

De politie had in maart 2019 een inval gedaan in het huis van Stephen na een woordenwisseling met zijn buurman. De man was het terras van de Christen binnengeslopen om duiven mee te nemen. Na een verhitte ruzie beschuldigde hij Masih van godslastering. Joseph Jansen, voorzitter van non-profitorganisatie Voice of Justice noemt het “een duidelijk voorbeeld van hoe beschuldigingen van godslastering voortkomen uit persoonlijke geschillen in plaats van echte zaken.”

De gevolgen waren er niet minder schadelijk om. Kort na de affaire stak een menigte fanatici het huis van Masih in brand, waardoor het gezin gedwongen werd naar een veiliger plek te verhuizen. “Het is jammer dat de buurman de beschuldigingen heeft geuit om Stephen te straffen voor het taalgebruik tijdens de woordenwisseling,” zei Francis, broer van de beschuldigde. “Ik hoop dat een borgtocht ons in staat zal stellen hem zorg en bijstand te verlenen, aangezien Stephen al sinds zijn geboorte niet gezond van geest is.”

Mensenrechtenactiviste Ashiknaz Khokhar zei dat het Punjab Instituut voor Geneeskunde heeft verklaard dat Stephen aan een bipolaire affectieve stoornis lijdt en niet terecht kan staan. Toch zitten mensen die beschuldigd worden van godslastering in Pakistan vaak jaren in de gevangenis voordat ze op borgtocht vrijkomen.

Farooq Bashir, de advocaat die de familie Masih: “Het is betreurenswaardig dat geen van de buren de moed had om voor de rechtbank een verklaring af te leggen over zijn mentale toestand, als gevolg van de bedreigingen in verband met de beschuldiging van godslastering. Het toont eens te meer aan hoe valse bewijzen en getuigen in de rechtszaal worden geproduceerd om persoonlijke rekeningen te vereffenen, waarbij misbruik wordt gemaakt van de wetten met betrekking tot de ontheiliging van godsdienst.”

Toch merkte advocaat Abdul Hameed Rana op dat het verkrijgen van borgtocht in deze zaak een grote prestatie is: “Stephen zit al meer dan drie jaar in de gevangenis voor een vermeend misdrijf dat hij nooit heeft begaan. De zaak tegen hem heeft gaten,” zei de advocaat. “Wij van onze kant zullen in de rechtbank blijven vechten voor zijn vrijspraak, want hij is onschuldig.

Bron: AsiaNews