fbpx

Tien jaar na moord Shabhaz: “Situatie niet veranderd”

woensdag, 03 maart 2021
Nieuws
Gisteren was het precies tien jaar geleden dat Shahbaz Bhatti, de katholieke Pakistaanse minister voor minderheden, zijn leven gaf voor vervolgde geloofsgroepen. Peter Bhatti, zijn broer, herinnert er in gesprek met Kerk in Nood aan dat de situatie voor christenen en anderen niet is verbeterd.
Pakistan - For his sake, end the misery

In een gesprek met Kerk in Nood (ACN) vertelt Bhatti dat kwetsbare geloofsgemeenschappen zich steeds onveiliger voelen door de toename van het aantal meisjes dat wordt ontvoerd en gedwongen is te trouwen en zich te bekeren. Ook worden christenen en anderen nog steeds valselijk beschuldigd van blasfemie.

Bhatti dringt er bij regeringen in het Westen op aan asiel te bieden aan christelijke meisjes die in groot gevaar verkeren, zoals Maira Shahbaz. Haar voormalige ontvoerder haar blijft bedreigen met de dood, omdat hij haar beschuldigt van afvalligheid. Bhatti maant de Pakistaanse regering tot actie om de ontvoerder van de christelijke tiener – en anderen die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen minderjarige meisjes – voor het gerecht te brengen. “Pakistan moet concrete stappen ondernemen om de vervolging van christenen en andere minderheden te verminderen en de wijdverspreide armoede waarmee deze gemeenschappen te kampen hebben, aan te pakken.”

De voorzitter van de in Canada gevestigde mensenrechtenorganisatie International Christian Voice vindt het jubileum van de dood van zijn jongere broer een belangrijke gelegenheid om de Pakistaanse regering op te roepen meer te doen. Hij prijst de regering voor maatregelen, zoals de vrijlating van de christelijke Asia Bibi, die bijna 10 jaar in de dodencel zat. “Maar de situatie van de minderheden in Pakistan is ondanks alle inspanningen nog steeds niet verbeterd.”

“We blijven aankloppen om de regering te vragen de visie van Mohammad Ali Jinnah [de stichter van Pakistan] te volgen van een land dat openstaat voor alle mensen, waar ieders rechten worden beschermd. De dood van mijn broer herinnert ons aan de oproep om een stem te zijn tegen onderdrukking en grondwettelijke discriminatie.”