fbpx

Strijd voor gerechtigheid Maira neemt nieuwe wending

woensdag, 30 september 2020
Nieuws
In de rechtszaak van een 14-jarig katholiek meisje uit Pakistan tegen de man die haar verkrachtte, chanteerde en tot een huwelijk en religieuze bekering dwong, is de verdachte maandag niet voor de rechter verschenen.
14 year old Christiana bducted during COVID-19 lockdown in Pakistan 2020

Het hof in Rawalpindi zou bijeenkomen om te oordelen over de geldigheid van het huwelijk van de verdachte, Mohamad Nakash Tariq, met Maira Shahbaz. Het katholiek meisje uit Madina verklaarde na het ontvluchten van zijn huis meteen dat het huwelijk tegen haar wil had plaatsgevonden. Het hof had daarop verzocht om nieuw bewijsmateriaal, waaronder medische rapporten, politierapporten en de geboorte- en huwelijksakte.

Eerder had het hof het huwelijk van de vroegere misdienaar met Nakash nog geldig verklaard omdat zij de Islam had omarmd. Nauwelijks twee weken later, op 18 augustus, ging Maira naar de politie en zei dat ze was ontsnapt aan het huis van M. Nakash in Faisalabad. In haar verklaring beschuldigde ze hem ervan haar onder bedreiging met een pistool te hebben ontvoerd. Daarna werd ze gedrogeerd en gedwongen met hem te trouwen en zich tot de Islam te bekeren.

Voor de rechtbank zou Nakash zich ook moeten verantwoorden over de aanklacht van Maira dat hij haar verkrachtte, haar tot prostitutie had gedwongen en haar chanteerde met de bedreiging een video vrij te geven waarin ze door een bende is verkracht.  Na haar vlucht heeft Nakash bovendien gedreigd zowel Maira als haar familie te vermoorden. Het Hof verzocht Maira vorige week nog om medische tests te ondergaan om te controleren op seksueel misbruik. Er zijn zorgen dat dit bewijs zwak kan zijn, omdat de incidenten in kwestie ten minste zes weken geleden plaatsvonden.

In een interview met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, die de familie van Maira heeft bijgestaan na de ontvoering, zei Maira’s advocaat, Sumera Shafique: “Maira’s familie is bezorgd dat Mr. Nakash haar opnieuw wil ontvoeren en zowel haar als haar familie wil vermoorden. Door hem te verlaten en terug te keren naar haar familie, zal Maira in de ogen van de heer Nakash en maffia groepen altijd worden beschouwd als een afvallige van de Islam. Ze zullen blijven eisen dat ze worden gedood.”

Volgens Sumera blijven het meisje en haar familie doodsbedreigingen ontvangen. Ondanks dat ze ondergedoken en 24 uur per dag politiebescherming hebben, zoals bevolen door het hof, kan hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Ze zei dat in de afgelopen dagen buren hebben gemeld dat ze benaderd zijn door verdachte mensen die vragen naar de verblijfplaats van de familie. “De familie is erg bang.” Waarom Nakash niet voor de rechtbank is verschenen en wat de gevolgen daarvan zijn voor de rechtszaak is niet bekend.