In het Katholiek Nieuwsblad van deze week vertelt Omar Sotelo Aguilar dat het aantal priestermoorden in Mexico steeds meer toeneemt. De priester is directeur van het Mexicaanse Katholiek Multimediaal Centrum (CCM), een instantie die onderzoek doet naar geweld tegen geestelijken in het Midden-Amerikaanse land. Uit een recent rapport blijkt dat nooit eerder zoveel priesters in Mexico zijn vermoord. Het CCM onderzocht het aantal priestermoorden dat tussen 2012 en 2018 plaatsvond en legt ook een verband met de landelijke stijging van de criminaliteit.
274.389 mensen vermoord sinds 2006
Mexico kampt al sinds 2006 met een explosieve toename van geweld. Volgens het Mexicaanse Bureau voor de Statistiek zijn er sindsdien maar liefst 274.389 mensen om het leven gebracht. Nadat 2017 het bloedigste jaar was dat tot dan toe was gemeten, sneuvelde dit lugubere record in 2018. Uit cijfers van de Mexicaanse overheid blijkt dat afgelopen jaar 33.341 mensen werden vermoord, een aantal dat nooit eerder in de Mexicaanse geschiedenis is geregistreerd.
Eerste geweldsdelict in een kerk
Ook de Kerk is getroffen door deze golf van geweld. Terwijl het aantal priestermoorden sinds 1988 per presidentiële ambtstermijn van zes jaar op ongeveer vier lag, werden onder Felipe Calderón zeventien priesters vermoord. Dat aantal steeg naar 26 onder zijn opvolger Enrique Peña Nieto, die van 2012 tot 2018 president was.
Sotelo: “Twee priesters zijn nog vermist. Daarnaast zijn ook een seminarist en vijf leken vermoord.” De periode 2012-2018 wordt volgens de priester ook gekenmerkt door het eerste geweldsdelict in een kerk. In 2017 werd een priester neergestoken in de kathedraal van Mexico-Stad. Hij overleed enkele dagen na het voorval.
Opvallende overeenkomsten
Volgens Sotelo vertoont het grootste deel van de priestermoorden opvallende overeenkomsten. “We zien dat er sprake is van een specifieke handelswijze. Denk aan afpersing, ontvoering, marteling en moord. Vervolgens wordt de priester na zijn dood belasterd. Dit laatste aspect is karakteristiek: daarmee trachten de autoriteiten de moord te bagatelliseren. Door een priester verdacht te maken, wordt gedaan alsof hij schuldig was aan zijn eigen dood. Veel misdrijven worden niet tot op de bodem uitgezocht.”
Priesters vormen een doelwit omdat zij gelden als een sociale stabilisator, legt Sotelo uit in een uitgebreid interview in het Katholiek Nieuwsblad van 5 april 2019. “Veel mensen binnen de georganiseerde misdaad zien hier een groot gevaar in.”
Bron: Katholiek Nieuwsblad