"De Heilige Vader behoudt zich het recht voor om de wil van beide partijen te verifiëren door na te gaan of de voorwaarden aanwezig zijn om dit pad te volgen", aldus waarnemend persvoorlichter van het Vaticaan, Alessandro Gisotti. Paus Franciscus zei dinsdag, tijdens de terugvlucht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten al woorden van gelijke strekking. "We zullen zien wat we kunnen doen. Maar om een bemiddeling te laten slagen, heb je de wil van beide partijen nodig: beide partijen moeten het vragen. Dit is een voorwaarde om ze eerst aan het denken te zetten, voordat ze om hulp vragen of voor de aanwezigheid van een waarnemer of voor bemiddeling. Beide kanten, altijd."
Brief naar Rome
In een interview met de Italiaanse zender Tg24 zei Maduro eerder een brief naar Rome te hebben gestuurd om de paus te vragen “ons te helpen op de weg van de dialoog”. Het nieuws werd maandag bevestigd door de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin. “De paus weet dat ik een geloofsbelijder ben. Ik bid, een christen van gebed en actie. En met deze geest heb ik om hulp gevraagd”, zegt Maduro in gesprek met de nieuwszender. Parolin zegt op zijn beurt dat Maduro’s brief de dialoog in Venezuela “opnieuw lanceert”.
Erkenning interim-president
Op maandag erkenden Nederland en een aantal EU-landen oppositieleider Juan Guaidó officieel als interim-president van Venezuela. De landen deden dit nadat het ultimatum was overschreden waarmee ze president Maduro opriepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Met de erkenning van Guaidó neemt de druk op Maduro steeds verder toe. Eerder betuigden landen als de VS en Canada al hun steun aan de interim-president. Maar er zijn ook landen die Maduro steunen. Onder andere Rusland, China Bolivia, Cuba en Iran blijven achter de president staan.
Paus Franciscus stelt zich neutraal op in de kwestie. Tijdens de terugreis van de WJD in Panama vorige week, zei Franciscus dat partij kiezen in Venezuela “pastoraal onvoorzichtig” is. De paus zei ook bezorgd te zijn over “het bloedvergieten” in Venezuela en pleitte voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor de huidige crisis.
Venezolaanse bisschoppen
De Venezolaanse bisschoppen zijn veel meer uitgesproken. Ze betuigden direct hun steun voor de vreedzame demonstraties die in januari in het land werden georganiseerd tegen president Maduro. Tijdens een van de manifestaties riep oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Enkele bisschoppen liepen zelfs mee in de zogenaamde oppositiemarsen. Ook laten ze in interviews met verschillende media geregeld blijken welke kant ze kiezen in de sociaal-politieke crisis.
Vorige week zei de emeritus-aartsbisschop van Caracas te hopen dat president Nicolas Maduro gehoor geeft aan de oproep van paus Franciscus en de macht neerlegt in Venezuela. Kardinaal Jorge Urosa zei in gesprek met ACI Prensa dat het presidentschap van Maduro “absoluut schadelijk” is geweest voor het Venezolaanse volk. Deze week noemde de voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie dat de sociaal-politieke situatie in Venezuela “onhoudbaar” is. Bisschop José Luis Azuaje zei ook geen bezwaar tegen actief ingrijpen door de Verenigde Naties.
Op vrijdag nodigden de Venezolaanse bisschoppen oppositieleider Guaidó uit bij een ontmoeting om humanitaire hulp voor het land te mobiliseren.
Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews