fbpx

Paus bezoekt kathedraal die Kerk in Nood helpt restaureren

woensdag, 10 februari 2021
Nieuws
Nu de reis van paus Franciscus naar Irak waarschijnlijker wordt, heeft het persbureau van de Heilige Stoel het logo vrijgegeven voor de eerste pauselijke reis sinds het begin van de COVID-pandemie.
Fr_Jahola_in_Al_Tahira_church_in_Bakhdida_shortly_after_the_towns_2016_liberation_Photo_courtesy_of_Fr_Georges_Jahola

Het logo stelt de kaart van Irak voor met zijn historische emblemen: de rivieren de Eufraat en de Tigris – die volgens een Iraakse traditie de oorspronkelijke plaats was van de Hof van Eden – en de palmboom. Een witte duif die vrede symboliseert vliegt met een olijftak over de Iraakse en de Vaticaanse vlag, in elkaar verstrengeld als een symbool van vriendschap. Boven de afbeelding staat het motto van het bezoek, “Jullie zijn allen broeders en zusters”, in het Arabisch, Koerdisch (of Sorani), en Chaldeeuws Neo-Aramees. Arabisch is de officiële taal van Irak, Sorani wordt gesproken door de Koerdische minderheid in het noorden, en Chaldeeuws Neo-Aramees wordt gesproken door de Christenen op de Vlakte van Nineveh.

Op 8 februari maakte het Vaticaan het programma bekend van de reis van de paus naar Irak, die zal plaatsvinden van 5 tot 8 maart en een bezoek zal omvatten aan Najaf, Bagdad, Erbil, Mosul en Bakhdida. De paus zal er de de Onbevlekte Ontvangenis-kathedraal bezoeken, die een groeiende christelijke gemeenschap diende totdat Islamitische Staat deze van 2014-2016 als indoor schietbaan gebruikte. Na de bevrijding van de stad van de Islamitische Staat in 2016, toen christenen terugkeerden om hun gemeenschap weer op te bouwen, werden de Missen in de beschadigde kathedraal hervat. Kerk in Nood heeft hulp toegezegd voor de restautatie van het door brand beschadigde interieur van de kathedraal.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om deze stad te steunen, want het is het grootste symbool van het christendom in Irak. Tot nu toe hebben we het als een christelijke stad behouden, maar we weten niet wat de toekomst ons zal brengen,” aldus pater Georges Jahola, een parochiepriester uit Bakhdida. Een nieuw Mariabeeld, gebeeldhouwd door een lokale christelijke kunstenaar, werd in januari geplaatst boven op de klokkentoren.

Voor de gelegenheid van de reis van Paus Franciscus naar Irak heeft Kerk in Nood een speciale informatie-site met onder meer de film Exodus gemaakt: kerkinnood.nl/irak

Bronnen: Kerk in Nood, CNA