Paus brengt hoop aan Christenen Irak
#PausreisIrak
Van 5 tot 8 maart brengt paus Franciscus een bezoek aan Irak. Een belangrijk bezoek aan de bakermat van het Christendom waar lokale Christenen dreigen te verdwijnen. In twintig jaar liep het aantal Iraakse Christenen terug van 1,5 miljoen naar zo'n 250.000. Deze kleine christelijke gemeenschap is echter van groot belang voor het land én voor de regio.
Kerk in Nood helpt de lokale Kerk in al die jaren van onderdrukking met de opvang van Christenen die moesten vluchten voor Islamitische Staat (IS), met de wederopbouw en met pastorale steun. Ook paus Franciscus gaf een bijdrage met de veiling van een gedoneerde Lamborghini.
Meer weten over hun situatie? Bekijk de film Exodus en de resultaten van onze onderzoeken naar Christenen in Irak.
Bekijk de film Exodus
Nieuws over het bezoek van de paus
De reis van paus Franciscus belooft een historisch bezoek te worden dat veel teweeg kan brengen. Het zal het eerste bezoek van een Paus aan Irak zijn, een kans voor ontmoeting met Moslimleiders en, zo zijn de geluiden, een aanzet tot de wedergeboorte van het Christendom in Irak. Details van de reis zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal de paus Bagdad, de Vlakte van Ur en de steden Erbil, Mosoel en Karakosh op de vlakte van Nineveh aandoen. Lees hieronder meer over het bezoek van de Paus.
OVERZICHT VAN DE SITUATIE IN IRAK
De nood waarin Iraakse Christenen verkeren is overweldigend in omvang, ernst en complexiteit. Veel Christenen vluchtten in het verleden naar de Vlakte van Nineveh op zoek naar veiligheid, Juist in deze regio werden ze hard geraakt door de terreur van Islamitische Staat. De vernietiging en beschadiging van hun huizen en nu de voortdurende onveiligheid, discriminatie en een gebrek aan banen zorgen ervoor dat de exodus onder Christenen aanhoudt.
Christenen leven er in Irak (1,4 miljoen in 2003)
Christenen hebben het land verlaten (sinds 2003)
mensen zijn in eigen land ontheemd door geweld

kerken, kloosters en parochiegebouwen zijn beschadigd of verwoest
huizen van christelijke families op de Vlakte van Nineveh zijn verwoest of beschadigd
publieke gebouwen als scholen, bibliotheken en postkantoren zijn verwoest
Onderzoek
De afgelopen jaren heeft Kerk in Nood diverse publicaties uitgegeven over de situatie van Christenen in Irak. Hieronder vindt u de resulaten van een enquête onder de vluchtelingen uit de Vlakte van Nineveh en de relevante pagina's over Irak uit onze rapporten over godsdienstvrijheid en vervolging van Christenen wereldwijd.
Projecten
Kerk in Nood ondersteunt op van de Vlakte van Nineveh de de wederopbouw van de merendeels christelijke dorpen die verwoest werden als gevolg van de strijd met Islamitische Staat. Als initiatiefnemer van het Nineveh Reconstruction Committy (NRC) staat Kerk in Nood aan de wieg van een 'Marshallplan' voor de regio, waarin alle grote christelijke denominaties samenwerken. Het NRC heeft inmiddels de helft van de 12.000 verwoeste en beschadigde huizen hersteld. Inmiddels wordt ook een begin gemaakt met het herstel van kerkelijke gebouwen, zodat het gemeenschapsleven en pastorale werk ook daar weer kan worden opgebouwd.
Ja, ik help de Christenen terugkeren
Voor de wederopbouw van de Vlakte van Nineveh wens ik het volgende bedrag te doneren.DEEL OP SOCIAL MEDIA
#PausreisIrak
Kerk in Nood is sinds 2010 een pauselijke stichting.