ACN-nederland-w

U geeft hoop aan Christenen Irak

#ChristenenIrak

Op 6 augustus 2014 hebben eenheden van IS de christelijke nederzettingen van de Nineveh-vlakte, ten noorden en oosten van Mosul, veroverd en met de grond gelijk gemaakt. Tussen de 100.000 en 120.000 christenen moesten van de ene dag op de andere vluchten. 

In de bakermat van het Christendom dreigden lokale Christenen daardoor te verdwijnen. In twintig jaar liep het aantal Iraakse Christenen terug van 1,5 miljoen naar zo'n 250.000. 

Kerk in Nood helpt de lokale Kerk in al die jaren van onderdrukking met de opvang van Christenen die moesten vluchten voor Islamitische Staat (IS), met de wederopbouw en met pastorale steun. Met succes! Op de vlakte van Nineveh is inmiddels bijna 50% van de Christenen teruggekeerd.

Meer weten over hun situatie? Bekijk de film Exodus en de resultaten van onze onderzoeken naar Christenen in Irak.

Bekijk de film Exodus

Een unieke en verhelderende reportage over de in het westen zwaar onderbelichte exodus van Christenen uit Irak. Vanwege de internationale rechten is de film beveiligd met een wachtwoord. Meld u aan en ontvang direct het wachtwoord om de reportage te bekijken. In Nederland alleen op deze website te zien!
Ik wil graag toegang tot de film Exodus


Nieuws over het bezoek van de paus

De reis van paus Franciscus belooft een historisch bezoek te worden dat veel teweeg kan brengen. Het zal het eerste bezoek van een Paus aan Irak zijn, een kans voor ontmoeting met Moslimleiders en, zo zijn de geluiden, een aanzet tot de wedergeboorte van het Christendom in Irak. Details van de reis zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal de paus Bagdad, de Vlakte van Ur en de steden Erbil, Mosoel en Karakosh op de vlakte van Nineveh aandoen. Lees hieronder meer over het bezoek van de Paus.

ACN-20180730-74521 Lamborghini
"Pauselijke Lamborghini helpt wederopbouw Irak"
Trip to Iraq 2017 September Fr Andrzej Halemba
"Pausbezoek zal respect voor christenen doen groeien”
troops_in_iraq_80958868-200-x-150
Raketaanval op vliegbasis “geen relatie” met pausbezoek

OVERZICHT VAN DE SITUATIE IN IRAK

De nood waarin Iraakse Christenen verkeren is overweldigend in omvang, ernst en complexiteit. Veel Christenen vluchtten in het verleden naar de Vlakte van Nineveh op zoek naar veiligheid, Juist in deze regio werden ze hard geraakt door de terreur van Islamitische Staat. De vernietiging en beschadiging van hun huizen en nu de voortdurende onveiligheid, discriminatie en een gebrek aan banen zorgen ervoor dat de exodus onder Christenen aanhoudt.

humanitarian_assistance

Christenen leven er in Irak (1,4 miljoen in 2003)

people-fled-country

Christenen hebben het land verlaten (sinds 2003)

people-displaced

mensen zijn in eigen land ontheemd door geweld

Church destroyed

kerken, kloosters en parochiegebouwen zijn beschadigd of verwoest

houses-destroyed

huizen van christelijke families op de Vlakte van Nineveh zijn verwoest of beschadigd

shools-destroyed

publieke gebouwen als scholen, bibliotheken en postkantoren zijn verwoest

Onderzoek

De afgelopen jaren heeft Kerk in Nood diverse publicaties uitgegeven over de situatie van Christenen in Irak. Hieronder vindt u de resulaten van een enquête onder de vluchtelingen uit de Vlakte van Nineveh en de relevante pagina's over Irak uit onze rapporten over godsdienstvrijheid en vervolging van Christenen wereldwijd.

Life after Isis 2020
Persecuted and Forgotten_2019 Irak
Religious Freedom 2018 Irak

Projecten

Kerk in Nood ondersteunt op van de Vlakte van Nineveh de de wederopbouw van de merendeels christelijke dorpen die verwoest werden als gevolg van de strijd met Islamitische Staat. Als initiatiefnemer van het Nineveh Reconstruction Committy (NRC) staat Kerk in Nood aan de wieg van een 'Marshallplan' voor de regio, waarin alle grote christelijke denominaties samenwerken. Het NRC heeft inmiddels de helft van de 12.000 verwoeste en beschadigde huizen hersteld. Inmiddels wordt ook een begin gemaakt met het herstel van kerkelijke gebouwen, zodat het gemeenschapsleven en pastorale werk ook daar weer kan worden opgebouwd.

Projectbrochure Vlakte van Nineveh
Toen IS in 2017 in Irak werd verslagen, waren de uitdagingen voor de Christenen enorm. Ruim 20.000 geregistreerde gezinnen waren uit de Vlakte van Nineveh gevlucht. Bijna 15.000 huizen moesten worden herbouwd Daarom werd begin 2017 een modern 'Marshallplan' gelanceerd, gericht op het herstel van de woningen en de waardigheid van lokale Christenen. De inspanningen voor wederopbouw gaan nog steeds door... ondanks uitdagingen qua veiligheid, Koerdisch-Irakees politiek gemanoeuvreer en gebrekkige infrastructuur. Naar schatting 2.000 gezinnen willen nog terugkeren naar eigen huis. Alleen met uw hulp is dat mogelijk.

Ja, ik help de Christenen terugkeren

Voor de wederopbouw van de Vlakte van Nineveh wens ik een bedrag te doneren en een kaars aan te steken in de online kapel.DEEL OP SOCIAL MEDIA

#ChristenenIrak

pontifical_foundation