fbpx

Patriarch Sako verlaat Bagdad in reactie op Iraakse president

maandag, 17 juli 2023
Nieuws
Kardinaal Louis Raphael Sako, patriarch en leider van de Chaldeeuwse Kerk, heeft publiekelijk zijn besluit aangekondigd om zich terug te trekken uit de patriarchale zetel in Bagdad. Dat meldde hij op zaterdag 15 juli in een verklaring aan Kerk in Nood (ACN) vanuit Istanbul, waar hij is om op missie te gaan naar een van de kloosters in Iraaks Koerdistan.
Vigil Prayer for the Middle East, Rome 27.09.2017

De kardinaal reageert hiermee op “alle noodlottige gebeurtenissen” en de “opzettelijke en vernederende campagne” tegen hem in de afgelopen dagen en op “het besluit van de president van de republiek om het decreet van de republiek van mij in te trekken, wat ongekend is in de geschiedenis van Irak”, aldus Sako in de verklaring. De beslissing om Bagdad te verlaten werd ook ondersteund door “het ontbreken van enig afschrikmiddel tegen overtreders” en “het stilzwijgen van de regering”, aldus het document.

De huidige president van de Republiek Irak heeft ervoor gekozen om een decreet, dat eerder was ingesteld door de voormalige president Jalal Talabani in te trekken. Dit decreet erkende Zijne Eminentie kardinaal Louis Raphael Sako als patriarch en leider van de Chaldeeuwse Kerk. De rechtvaardiging voor het intrekken, was dat er geen grondwettelijke of wettelijke basis voor was.

Kardinaal Sako beschreef het besluit van de president een daad “tegen de christelijke gemeenschap, die veel geleden heeft”. De Patriarch had vorige week maandag al een open brief geschreven aan president Rashid, waarin hij ook waarschuwde dat als de president zijn beslissing niet zou intrekken, hij er een rechtszaak tegen zou aanspannen.