Van 5 tot 8 maart 2021 was paus Franciscus de eerste paus ooit die Irak bezocht. Naast ontmoetingen met staatsafgevaardigden en vertegenwoordigers van andere religies was het bezoek vooral gericht op de christelijke minderheid van het land, die al jaren leidt onder vervolging door islamistische extremisten. Juist daarom is de wederopbouw en terugkeer van Christenen naar de Vlakte van Nineveh een teken van hoop voor Christenen in het hele Midden-Oosten. Uw steun  is daarbij nog steeds hard nodig!

ACTUEEL

Sinds Islamitische Staat (IS) werd verjaagd uit Irak, kunnen veel Christenen weer terugkeren naar de dorpen die zij gedwongen moesten verlaten. Wel zijn er gevechten en politieke spanningen – met name tussen de Iraakse en Koerdische regeringen – en een enkele aanslag gericht op Christenen die voor de nodige onzekerheid zorgen.

Documentaire Exodus uit Irak

Een documentaire over de jarenlange genocide op Christenen in Irak en hun dilemma: blijven in wat eens de bakermat van het Christendom was… of vertrekken. Vanwege internationale filmrechten is deze film van CRTN, onderdeel van Kerk in Nood, alleen met een wachtwoord te zien. Meld u aan en krijg gratis toegang.

Actuele projecten uit Irak

Kerk in Nood is al vele jaren actief in Irak. Na bevrijding van de Islamitische Staat (IS), waren we bijvoorbeeld in staat om christenen met meer dan 48 miljoen euro om hun door IS verwoeste huizen te herbouwen door IS. Daarnast is in Noord-Irak, waar veel christelijke vluchtelingen een nieuw bestaan hebben gevonden, de Katholieke Universiteit Erbil (CUE) opgericht met steun van Kerk in Nood. Inmiddels worden ook kerken en andere kerkelijke gebouwen hersteld.

IRAQ / ARBIL-CLD 20/000624-year scholarship program for students studying at Catholic University in Erbil (CUE), 2021-25.

“Jongeren Irak leren hier in harmonie samenleven”

Het hulpprogramma omvat studiebeurzen voor 150 studenten aan de Katholieke Universiteit van Erbil (CUE), de[...]
Finishing construction of  partially damaged Holy Family Ephremite nursery Qaraqosh

“Kinderopvang geluk en hoop christelijke gemeenschap”

Het kinderdagverblijf dat de kinderen bezoeken lijkt op andere in de wereld, maar heeft een[...]
ACN-20161207-49124

Katholiek ziekenhuis en universiteit impuls voor christenen

De Chaldeeuwse aartsbisschop Bashar Warda van Erbil, Koerdistan, is de drijvende kracht achter de oprichting[...]
Gevluchte-kinderen-in-Erbil

Kerkenloop

De Rooms-Katholieke Parochie H. Augustinus organiseert in samenwerking met de Protestantse Kerk Wassenaar en Kerk[...]
Telskuf-Irak

Na IS blijft alleen de vernieling

Door Mark von Riedemann (ACN) Het eerste wat opvalt, is de stilte. Niet alleen is[...]