fbpx

Parlementslid: “Schop christelijke missionarissen India uit”

donderdag, 29 juli 2021
Nieuws
20210729 Rakesh-sinha MP India BJP

Een lid van het Indiase parlement zou christelijke missionarissen het land uit willen schoppen. Volgens Rakesh Sinha, van de Bharatiya Janata Party (BJP), de hindoe-nationalistische partij van premier Narendra Modi, verpesten religieuzen de cultuur van de Adivasis (inheemse stammen) en maken ze misbruik van het recht op godsdienstvrijheid. Het parlementslid zei dit in een recent interview met de krant Dainik Jagran, waarin hij de campagne “Christelijke missionarissen, verlaat India” onderschreef.

“Wat Rakesh Sinha heeft gezegd is absurd,” aldus pater Babu Joseph, voormalig woordvoerder van de Indiase bisschoppenconferentie. “Er moeten juridische stappen worden ondernomen vanwege zijn uitspraken. Op deze manier belastert hij grote delen van de bevolking die alle recht hebben, gewaarborgd door de Indiase grondwet, om de godsdienst van hun keuze te belijden.”

Mgr. Joseph verdedigde het werk dat de missionarissen hebben verricht met de inheemse stammen: “De inheemse stammen van India hebben eeuwenlang een leven van ellende geleid. Missionarissen hebben hen geholpen hun situatie te verbeteren door middel van onderwijs en medische zorg. Is dat de reden waarom [Sinha] het op Christenen gemunt heeft?”

Sajan K. George, voorzitter van de Global Council of Indian Christians (Gcic), wees ook op het gevaar van Sinha’s uitspraken: “Al in 2018 had hij tweets geschreven tegen missionarissen, door hen ‘overblijfselen van het kolonialisme’ te noemen en hun proselitisme te veroordelen.” Het onderwerp bekering wordt door extreem-rechts gebruikt als propagandamiddel.

Volgens recente cijfers is het percentage Christenen in India onveranderd gebleven: van 2,34% in 1991 tot 2,30% in 2011. In Kerala is het hindoeïsme met 47% van het totaal aan religieuze bekeringen het meest christelijk geworden. Van de 506 bekeerlingen hebben er 241 het Christendom of de Islam afgezworen om het Hindoeïsme te omarmen, terwijl 144 mensen Moslim werden en 119 Christen. “Het is belangrijk op te merken dat Adivasis geen Hindoes zijn, maar animisten,” verklaarde George. “Ze zijn nooit Hindoe geweest en ze zijn het nu ook niet.”

Eerder deze week werden nog zo’n 30 Christenen in Uttar Pradesh vervolgd voor ‘bekering.’

Bron: AsiaNews