Ontvoerde Maira (14) naar opvanghuis

vrijdag, 31 juli 2020
Nieuws
De moeder van de Pakistaanse Maira Shahbaz (14) heeft een belangrijke doorbraak bereikt in haar strijd om haar ontvoerde dochter terug te krijgen. De rechter heeft bepaald dat het huwelijk en de bekering van Maira, een katholieke minderjarige, illegaal waren. Het bericht volgt enkele dagen nadat bekend werd dat de ontvoerders van haar Pakistaanse leeftijdsgenote Huma (15) op donderdag 6 augustus voor de rechter moeten verschijnen.
14 year old Christiana bducted during COVID-19 lockdown in Pakistan 2020

De hoorzittingen in de zaak van Maira zijn gepland voor volgende week bij het Hooggerechtshof van Lahore. Eerde oordeelde de lokale rechtbank van Madina-Stad, dichtbij Faisalabad, haar zogenaamde huwelijk met Mohamad Nakash nietig. Hij wordt beschuldigd haar tijdens de corona-lockdown in april onder bedreiging van een vuurwapen te hebben ontvoerd en haar te hebben gedwongen om zich te bekeren tot de Islam.

Rechter Rana Masood Akhtar heeft – op grond dat Maira minderjarig was ten tijde van het vermeende huwelijk – bevolen dat zij in een toevluchtsoord voor vrouwen kan worden geplaatst, op voorwaarde dat ze geen contact met familieleden zou hebben. Daar zal ze verblijven totdat het Hooggerechtshof van Lahore een definitieve uitspraak doet. Haar moeder, Nighat, en haar broers en zussen hopen dat Maira zich daarna weer bij hen thuis in Madina voegt.

Nakash en twee vermeende medeplichtigen worden beschuldigd van het ontvoeren van Maira en het overleggen van een valse huwelijksakte aan de rechtbank. De moslimgeestelijke die in het certificaat wordt geciteerd heeft zijn betrokkenheid bij het huwelijk ontkend. Ook is in de huwelijksakte geen bewijs van toestemming van de eerste vrouw van Mohamad Nakash geleverd, met wie hij twee kinderen heeft. Nakash zelf heeft een aanklacht ingediend tegen Maira’s moeder, Nighat Shahbaz, en de advocaat van de familie, Lala Daniel, die hij ervan beschuldigt hem lastig te vallen.

In een interview met Kerk in Nood zei de advocaat: “De ontwikkelingen van de afgelopen dagen zijn een antwoord op onze gebeden geweest. We zijn iedereen dankbaar voor hun gebeden voor deze zaak. Maar we hebben u nodig om door te gaan met bidden. Maira’s moeder is nog steeds erg verdrietig, haar gezondheid is zwak en ze mist Maira erg. Als de politie en de rechtbanken weten dat mensen in het Westen hier aandacht aan besteden, zullen ze meer onder druk komen te staan om de wet te volgen in plaats van zich over te geven aan extremistische groeperingen die niet gunstig zijn voor Christenen.” Hij beschreef Maira’s verhuizing naar het opvanghuis als een wonder. “Als ze was gebleven, was ze misschien wel gedwongen was om sekswerker te worden.”