fbpx

Mozambique: Na 40 jaar keren religieuze zusters terug naar Dómuè

maandag, 11 september 2023
Nieuws
Toen de missiezusters van de Onbevlekte Ontvangenis onlangs in Dómuè aankwamen, werden ze met groot gejuich ontvangen. Na 40 jaar heeft de Kerk weer vrouwelijke gezichten in deze enorme parochie aan de rand van Mozambique.
ACN-20230811-151212 Mozambique

Zuster Mirian dos Santos was overweldigd en ontroerd door het onthaal dat de mensen van Dómuè, in het bisdom Tete in het noordoosten van Mozambique, haar en de andere missiezusters van de Onbevlekte Ontvangenis gaven. Mensen stroomden de straten in om feest te vieren. Het enthousiasme is opmerkelijk gezien het feit dat de laatste congregatie van religieuze vrouwen de regio verliet vanwege de anti-katholieke vijandigheid na de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 en de wrede burgeroorlog die daarop volgde. Dit maakt de terugkeer van deze zusters nog belangrijker.

Vreugde overtrof verwachtingen
De bisschop van Tete, Mgr. Diamantino Antunes, zegt dat de komst van de zusters een toevalstreffer is. “Dit is iets waar we lang naar hebben uitgekeken, zelfs van hebben gedroomd. Nu is het eindelijk gebeurd,” zei hij. In een bericht aan het Portugese kantoor van Kerk in Nood (ACN) kon zuster Mirian haar emotie nauwelijks verbergen. “Om te zien hoezeer de mensen op onze aanwezigheid hebben gewacht, na 40 jaar zonder vrouwelijke religieuzen, heeft onze verwachtingen overtroffen. Het was een heel eenvoudig maar zeer hartelijk welkom.”

Evangelie overbrengen
Naast zuster Mirian bestaat de gemeenschap vooralsnog uit de zusters Ana Cláudia Melo en Rita Nascimento, en de postulante Agnélia Porto. Zij zijn belast met pastorale taken, zoals catechese en de opleiding van meer dan 100 leiders van de gemeenschap, van wie sommigen erg ver weg wonen. “We zijn hier om te helpen waar we kunnen. We kijken ernaar uit om het Goede Nieuws en de vreugde van het Evangelie over te brengen aan deze gewone mensen die naar God verlangen. We rekenen op ieders gebeden en steun,” legt zuster Rita Nascimento uit.

Veel hulp en gebed nodig
Er heerst grote armoede in Dómuè. De zusters hebben tot nu toe nog niet eens de meest dringende noden kunnen inventariseren, maar ze hebben zich al gerealiseerd dat ze hulp nodig zullen hebben. “De parochie is arm en omvat meer dan 100 gemeenschappen. We hebben bijvoorbeeld een voertuig nodig om de verder weg gelegen parochies te bereiken. We weten dat dit een moeilijke klus zal zijn, maar we hebben vertrouwen in God en zijn ons ervan bewust dat dit zijn missie is en wij slechts zwakke instrumenten in zijn handen zijn,” zegt zuster Mirian, die oorspronkelijk uit Brazilië komt.  In haar boodschap aan Kerk in Nood vraagt ze om ieders gebeden voor het succes van deze nieuwe missie.

Lange aanwezigheid in Tete
De aanwezigheid van de zusters in deze regio van Mozambique laat zien hoe belangrijk internationale hulp is om het werk en de missie van de Kerk levend te houden. Hoewel Kerk in Nood (ACN) de missiezusters nog niet rechtstreeks helpt, heeft het de afgelopen vijf jaar 20 projecten in Tete gesteund, die volgens de bisschop erg belangrijk zijn. “Kerk in Nood (ACN) helpt op zoveel manieren: met het opleiden van seminaristen, het herbouwen van de infrastructuur, het bouwen van kapellen, het kopen van voertuigen en, meer recentelijk, het kopen van apparatuur voor ons diocesane radiostation, zodat we onze uitzendingen kunnen verbeteren. Ik ben alle donateurs en iedereen die het werk van Kerk in Nood mogelijk maakt dankbaar,” legt hij uit.