fbpx

“Moeder geestelijk gehandicapten” aan corona overleden

maandag, 27 juli 2020
Nieuws
In Karachi in Pakistan is vorige week zuster Ruth Lewis (74) begraven. De Franciscanes werd ook wel de "moeder van geestelijk gehandicapten" genoemd. In het centrum raakten nog eens 21 kinderen besmet met het coronavirus.
20200727 Zuster Ruth Lewis Asianews

Zuster Ruth Lewis, religieus van de congregatie van de Franciscaanse Missionarissen van Christus de Koning, lag tot 20 juli aan de beademing in het Agha Khan Ziekenhuis nadat ze op 8 juli vanwege besmetting met het coronavirus. De zuster had zich daarvoor schijnbaar onvermoeibaar ingezet voor de kinderen in Dar-ul-Sukun, een centrum voor kansarmen met een handicap, nadat daar begin juli eenentwintig kinderen besmet waren met het coronavirus.

Getuige van Gods liefde
Pr. Qaisar Feroz, OFM, uitvoerend secretaris van de bisschoppencommissie voor sociale communicatie, die twee jaar lang samenwerkte met zuster Ruth, noemde haar tegenover Fides een authentieke getuige van Gods liefde voor elk mens en elk schepsel. “Ze heeft haar hele leven gewijd aan de dienstbaarheid aan deze kinderen en hen altijd, zoals een moeder, als haar ‘geliefde kinderen’ behandeld. Ze had een evangelische blik van liefde voor deze kinderen met een handicap, die zichtbaar was in elk moment van haar leven. Haar dood is een groot verlies voor de missie van de Kerk en vooral voor deze kinderen die bijzondere zorg nodig hebben en die zij gedurende 51 jaar van apostolische dienstbaarheid heeft bijgestaan en begeleid. Ze was een van de eerste zusters die zich bij zuster Gertrude Lemmes, de stichter van het Centrum, aansloot”, herinnert de secretaris zich.

Ook autoriteiten tonen medeleven
Zuster Ruth toonde het barmhartige gezicht van de katholieke kerk in Pakistan, die zich inzet voor het algemeen welzijn ten dienste van de armen en de meest kwetsbaren, zonder onderscheid naar etniciteit, godsdienst, cultuur of sociale klasse. Het verlies van zuster Lewi heeft daarom ook bij de burgerlijke autoriteiten, die haar inzet op prijs stelden, emotionele reacties opgewekt: “We hebben een voor velen onbekende heldin verloren, zuster Ruth Lewis, die haar leven heeft gewijd aan het dienen van geestelijk gehandicapte kinderen in het centrum van Dar-ul-Sukun. De mensen van Karachi zullen haar erg missen. Ik vraag de president van Pakistan haar postuum te belonen voor haar diensten aan de mensheid”, aldus Bilawal Zardari, president van de provincie Sindh.

Syed Murad Ali Shah, premier van de provincie Sindh, sprak ook zijn verdriet en medeleven uit over de dood van zuster Ruth Lewis en zei: “Het is een groot verlies, vooral voor mensen met een lichamelijke en geestelijke handicap. Ze verleende buitengewone diensten aan kinderen die speciale zorg nodig hebben in de provincie Sindh”. De Sindh-regering betaalde alle ziekenhuiskosten voor de speciale quarantaineafdeling die in het gebouw van Darul Sukun is ingericht voor de door corona getroffen gehandicapte kinderen van het centrum. Voor haar liefdevolle,  onbaatzuchtige en gepassioneerde dienst aan “speciale kinderen” ontving zuster Ruth Lewis eerder de “Karachi Pride” prijs en de “Hakim Mohammad Saeed” prijs uit handen van de gouverneur van Sindh.

Bron: Fides