Mexico: Migrantencrisis na massale toestroom Haïtianen

woensdag, 06 oktober 2021
Nieuws
De Mexicaanse stad Tapachula, aan de grens met Guatemala, herbergt momenteel duizenden migranten die er zijn beland op hun weg naar de Verenigde Staten. Deze migranten, veelal Haïtianen, zijn op de vlucht voor de armoede, het geweld en de politieke crisis in hun eigen land. Het bisdom Tapachula helpt de migranten die, zo zegt het bisdom, een "calvarietocht" ondergaan.
ACN-20211005-117579 Haïti - Msjennm -Pixabay

Bisschop Jaime Calderón, de bisschop van Tapachula, aan de zuidkust van de staat Chiapas, verklaarde tegenover Kerk in Nood (ACN) dat zijn bisdom sinds 2018 getuige is van de aankomst van migranten in zijn stad. Tapachula werd lange tijd gezien als ontmoetingspunt voor het verkrijgen van een veilig transitdocument door Mexico naar de Verenigde Staten. “De grenzen waren tot nu toe open en migranten werden door de federale regering met respect behandeld”, aldus de bisschop. “Doordat duizenden migranten eindeloos moesten wachten, mede door de coronapandemie, is hun situatie echter verslechterd. De migranten hebben uiteindelijk alles wat ze bij zich hadden opgemaakt. Nu zijn ze beland op een kwellende Calvarieberg van honger, overbevolking, drugs, slechte gezondheid en algemene wanhoop. Inmiddels zijn ze slachtoffer van een ware klopjacht.”

Sinds een maand is een deel van de migranten, als gevolg van de verschrikkelijke situatie in Tapachula, in grote groepen het binnenland ingetrokken. In zijn verklaring veroordeelde de bisschop het optreden van bepaalde leden van de Mexicaanse Nationale Garde. “Zij leiden een ware klopjacht, waarbij de migrantenkaravanen worden geterroriseerd, in de val gelokt en uiteengeslagen, met onevenredig gebruik van geweld. Zo hebben zij onze migrantenbroeders en -zusters, en met name de vrouwen en kinderen, lastiggevallen en geïntimideerd.” Ook veroordeelt de Mexicaanse bisschop het geweld dat ordestrijdkrachten hebben gebruikt bij de inval in een kerk van de parochie van de nabijgelegen stad Mapastepec, waarbij ze zesenvijftig migranten oppakten die daar hun toevlucht hadden gezocht. Wel erkent bisschop Calderón dat “achter deze migrantenkaravanen een oneindig aantal particuliere belangen, instellingen en niet-gouvernementele organisaties schuilgaat die van deze migranten een industrie hebben gemaakt voor hun eigen persoonlijk gewin.”

Het bisdom biedt hulp aan parochies, om de kritieke situatie te verlichten waarmee de migranten in Tapachula dagelijks worden geconfronteerd. “Met hulpprogramma’s voor de overbevolking, werkloosheid, honger, drugsverslaving, gezondheidsproblemen en collectieve stress probeert de Kerk het gewicht te verlichten van het kruis dat gedragen wordt door deze broeders en zusters van ons, die getroffen zijn door armoede, geweld en hulpeloosheid”, aldus de bisschop, die samen met de Mexicaanse bisschoppenconferentie zijn zorg uitspreekt voor het lot van de Haïtianen. Volgens cijfers van de VN lijden momenteel ongeveer 4 miljoen van de ongeveer 11,5 miljoen Haïtianen onder voedselonzekerheid. Haïti, de armste natie van Latijns-Amerika, heeft een opeenvolging van natuurrampen en politieke, economische en gezondheidscrisissen doorstaan. Deze werden nog verergerd door de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in juli van dit jaar, die het land in nog grotere politieke instabiliteit stortte, en ten slotte door de aardbeving in augustus van dit jaar, die enorme schade aanrichtte in drie regio’s op het eiland.

Momenteel steunt Kerk in Nood meer dan dertig projecten van de Kerk in Haïti, waaronder noodhulp in de vorm van tenten, voedsel, drinkwater en medische benodigdheden. In het bisdom Jérémie steunt Kerk in Nood de meest dringende reparaties aan 10 parochiehuizen, om de coördinatie van het sociale en pastorale werk van de Kerk in de parochies van het bisdom te kunnen verzekeren.