Menigte Punjab vernietigt katholieke kerk

vrijdag, 08 november 2019
Nieuws
Een menigte moslimradicalen heeft op 4 november onder de ogen van de politie een muur en de voordeur van een katholieke kerk in in Pakistan gesloopt.
20191108-Menigte-Punjab-vernielt-kerk

De vernietiging vond plaats in het dorp Waqya Chak in het Pakistaanse Punjab. De officiële reden voor de vernietiging is dat de christelijke gemeenschap niet over de nodige vergunningen beschikte. Volgens lokale katholieken is de echte reden "afgunst" tegen christenen. Naseer Masih, een catechist, verklaart: "Moslims willen de kerk niet in het dorp omdat ze slechte gevoelens hebben tegenover Christenen."

In het dorp met vierduizend inwoners leven 70 katholieke families. Catechist Naseer leidt er de gebeden sinds de kerk in 2007 werd gebouwd. Het betreft geen echt kerkgebouw, aangezien de lokale katholieke gemeenschap niet de middelen heeft om een ​​kerk te bouwen. Op een klein omheind perceel, gegeven door een lid van de gemeenschap, staat een bescheiden constructie waar de Missen worden gevierd en de parochiepriesters van de nabijgelegen kerken de liturgie vieren op de belangrijkste christelijke feestdagen.

Moslims verzetten zich tegen de aanwezigheid van de muur. Op 4 november kwamen 50 politieagenten aan de poort aan om de katholieken te vragen of ze ooit problemen hadden gehad met bidden in de kerk. De Christenen antwoordden daarop dat ze eerder nooit problemen hadden gehad. Ondertussen verzamelde een menigte van 60 mensen zich. Met een tractor beukten ze de deur in, waarna de moslims de vernietiging met hamers voltooiden.

De volgende dag regelde het lokale politiekader een ontmoeting tussen christenen en moslims, waarbij ze de Christenen mededeelden dat ze de kerk niet kunnen bouwen totdat ze de toestemming van de districtcoördinator hebben. De kerk was volgens hen werd vernietigd omdat deze illegaal was.

"De sloop van kerkbezit is tegen de wet. De Moslims voerden de vernietiging uit en politieagenten deden niets tegen hen. Dit betekent dat ze aan hun kant staan", aldus Naseer. De lokale Kerk heeft volgens hem alle documenten voorbereid en zal deze registreren bij de overheid. “Als het district zich verzet tegen de registratie van de kerk, zit er niets anders op dan bij de rechtbank aan te kloppen. We vragen ook dat degenen worden gestraft die de kerk hebben vernietigd."

Bron: AsiaNews