De pastoor van de Heilige Familie in Gaza houdt opnieuw een wanhopig pleidooi voor vrede in de door oorlog verscheurde regio. “Het oplaaien van de gevechten tussen Israël en Hamas maakt de situatie alleen maar ellendiger voor de burgerbevolking. En het doet de spanning in het Heilige Land toenemen.”
17.000 kinderen omgekomen
De Argentijnse priester, lid van de Verbo Encarnado, is al enkele jaren in Gaza. en hij sprak zijn diepe bedroefdheid uit over de kinderen die al zijn omgekomen in deze oorlog. “Onlangs is het aantal kinderen dat in deze oorlog is gedood de 17.000 gepasseerd. Meer dan 17.000 kinderen gedood! Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk. We hebben meer dan 50.000 doden in deze oorlog en meer dan 110.000 gewonden, waaronder veel geamputeerden.”
“Nog een dag oorlog zal de situatie niet oplossen, het zal het alleen maar erger maken”, aldus de priester. “God geve dat er snel echte vrede komt, dat deze oorlog eindigt. Ik hoop dat alle Joodse gijzelaars en de Palestijnse gevangenen zo snel mogelijk bevrijd worden volgens het staakt-het-vuren plan. Ik vraag u in het bijzonder om te bidden tot Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.”
Nog 500 mensen op parochieterrein Gaza
Pater Gabriel verblijft nog steeds met zo’n 500 mensen, katholieken en enkele orthodoxe en moslimfamilies, op het terrein van de parochie Heilige Familie in Gaza. “Sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 bidden we elke dag met kinderen en volwassenen voor het Allerheiligste Sacrament de rozenkrans tot Onze lieve Vrouwe van Fatima.”
Het leven is er ellendig. “We hebben humanitaire hulp nodig voor meer dan twee miljoen mensen die hier wonen en die voor het grootste deel alles kwijt zijn. Hun huizen, hun werkplekken, de scholen van hun kinderen, hun bezittingen; velen zijn wanhopig. Voor het grootste deel van de bevolking is het een ellendig leven, en die spanning is duidelijk voelbaar in het hele Heilige Land.”
Katholieke Kerk leidende rol in hulpverlening
Hoewel christenen een zeer kleine minderheid vormen in Gaza, heeft de katholieke Kerk een leidende rol bij het bieden van hulp aan de bevolking van Gaza. “Dankzij de Kerk hebben we duizenden gezinnen kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat de hulp iedereen bereikt die het echt nodig heeft, want de situatie in Gaza is er op dit moment een van extreme armoede.”
“Sommigen, zij die de kans hadden om te vertrekken, hebben dat al gedaan”, vertelt de Argentijnse priester. “Anderen moeten of willen hier blijven, vooral omdat ze hier geboren zijn. Dit is hun land en ze zien zichzelf als de afstammelingen van de eerste christenen. Dat is inderdaad het geval, net als bij alle christenen in het Heilige Land”.
Geweld raakt ook christenen
Ook qua strijd is het vooruitzicht weinig positief. Na meer dan een jaar oorlog bereikten Israël en Hamas een staakt-het-vuren dat de vrijlating van gijzelaars toestond in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Dat staakt-het-vuren is onlangs echter verbroken, en er wordt momenteel onderhandeld over een nieuw staakt-het-vuren.
De christelijke nederzettingen zijn niet onaangetast gebleven door de oorlog. Twee vrouwen werden neergeschoten door militaire sluipschutters op het terrein van pater Gabriels parochie. Eerder kwamen 18 mensen om toen het terrein van de orthodoxe Kerk werd getroffen tijdens een luchtaanval. Israël beweerde dat een nabijgelegen commandocentrum van Hamas het doelwit was. Nog eens minstens 11 christenen zijn gestorven door gebrek aan adequate medische zorg voor chronische ziekten. Sommige scholen zijn verwoest.
Kleine parochie in Gaza heeft grote impact
In deze sfeer van angst kan het leven op de katholieke compound verontrustend zijn, aldus pater Romanelli. “Zoals u zich kunt voorstellen, is het niet gemakkelijk om met 500 mensen in een kleine ruimte te leven. Toch prijzen we onszelf gelukkig. Zoals we zeggen, we leven met Jezus in zijn huis. Ondanks alles slagen we er niet alleen in om te overleven, maar ook om duizenden andere gezinnen te helpen met voedsel, water en medicijnen. Wel is dit allemaal beperkt, omdat de grenzen de afgelopen weken gesloten zijn geweest voor humanitaire hulp.”
Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem, de belangrijkste projectpartner van Kerk in Nood (ACN) in het Heilige Land, blijft alle mogelijke steun bieden, niet alleen aan de christelijke bevolking in Gaza, maar ook aan de bredere burgerbevolking. Lees hier wat u voor hen kunt betekenen.