fbpx

Kerkleiders Mindanao: “autonomie om vrede”

maandag, 21 januari 2019
Nieuws
Bijzonder nieuws uit de Filipijnen, waar kerkleiders op het eiland Mindanao oproepen de stemming van vandaag over meer autonomie voor lokale Moslims te steunen.
ACN-20161107-47758-Filipijnen

De Katholieke kerkleiders roepen op tot steun voor de ratificatie van een wet die de creatie van een nieuwe autonome moslimregio in Mindanao mogelijk maakt. "Als Katholieke leiders moeten we ons concentreren op het vredesproces ter plaatse," aldus de verklaring die werd ondertekend door 15 prelaten. "Het is meer in het bijzonder een vredesovereenkomst die betrekking heeft op de toekomstige ontwikkeling van Mindanao en de rest van het land. Na veel mislukte pogingen, is dit wellicht de laatste concrete kans op een rechtvaardige en duurzame vrede in Mindanao.

Uitdagingen
De kerkleiders zeiden dat ze zich bewust zijn van de "vele uitdagingen" bij de uitvoering van de wet, maar dat het aan de lokale bewoners is om ervoor te zorgen dat de nieuwe autonome regio functioneert. Eerder zei kardinaal Orlando Quevedo van Cotabato, een van de ondertekenaars van de verklaring, al dat de nieuwe wet lang bestaande onrechtvaardigheden tegen de moslimgemeenschap moet aanpakken.

Sharia
Opmerkelijk is dat een vorm van de sharia-wetgeving wordt geïmplementeerd die niet van toepassing is op niet-moslims, tenzij ze zich vrijwillig onderwerpen aan de jurisdictie van de sharia-rechtbank. Het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), dat in 2014 een vredesovereenkomst sloot met de Filippijnse regering, verwelkomt de steun van niet-moslims voor het opzetten van een nieuwe regio. Naar verwachting zullen vandaag ongeveer 2,8 miljoen mensen deelnemen aan de volksstemming.