fbpx

Drie jaar staatsgreep: “Vergeet Myanmar niet”

donderdag, 01 februari 2024
Nieuws
Op 1 februari 2021 maakte een militaire staatsgreep een einde aan het burgerbestuur in Myanmar, waarmee een tijdperk van conflict aanbrak dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Kerk in Nood (ACN) benadrukt de urgentie om te blijven bidden voor en te werken aan de vestiging van vrede en gerechtigheid in Myanmar.
20210301 Zuster Whawng Myanmar

Het conflict, waarbij regeringstroepen het opnemen tegen een aantal gewapende verzetsgroepen en etnische milities, is het afgelopen jaar aanzienlijk verergerd. Bijna het hele land is door gevechten getroffen wordt. Kerk in Nood (ACN) hoort uit lokale bronnen dat de situatie een bijzonder gevaar vormt voor kwetsbare minderheidsgemeenschappen, zoals christenen.

Tijdens zijn bezoek aan het Aziatische land in 2017 zei paus Franciscus in een toespraak dat “Myanmar gezegend is met grote natuurlijke schoonheid en rijkdommen, maar zijn grootste schat is zijn volk.” Hij zei toen al dat de Birmezen “zwaar hebben geleden en nog steeds lijden onder burgerconflicten en vijandelijkheden die al te lang hebben geduurd en diepe verdeeldheid hebben gezaaid.”  Sinds februari 2021, en vooral de laatste drie maanden, heeft dit lijden ongekende proporties aangenomen.

Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN) International: “Met zoveel spraakmakende conflicten in de wereld van vandaag, is het gemakkelijk voor Myanmar om het zoveelste vergeten conflict te worden. Het is cruciaal dat we dit niet laten gebeuren. We roepen de internationale gemeenschap op om zich meer in te spannen voor het herstel van vrede en gerechtigheid in het land. Alle actoren in het conflict moeten proberen om de liefde voor vrede en voor de naaste boven persoonlijke ambities en winsten te stellen.”

“In deze context is het inspirerend om te zien hoe kerkleiders, waaronder priesters, religieuzen en catechisten, hun volk blijven bijstaan en troost en Gods genade brengen in de meest afgelegen gebieden”, voegt ze eraan toe.

Getuigenissen die Kerk in Nood (ACN) bereiken, beschrijven hoe het land blijkbaar een mislukte staat aan het worden is. De oorlog treft de hele gemeenschap en laat in zijn kielzog verwoesting, doden en grote aantallen ontheemden achter. Onder hen veel ouderen, gehandicapten of moeders met kinderen.

Ontroerd door deze vreselijke realiteit blijft Kerk in Nood oproepen tot vrede en respect voor het leven, ongeacht religie: “Zij bewandelen een kruisweg, altijd hopend op de wederopstanding van Jezus Christus.

Lynch vertelt over een lied dat men kinderen hoorde zingen in een ontheemdenkamp: ‘Nergens om heen te gaan, geen land om te wonen, geen bed om te slapen, nergens om te vluchten, nergens om je te verstoppen! Er is geen toekomst, hoe te overleven! We hebben vrede nodig als een lied, we hebben gerechtigheid nodig als een rivier, we hebben vrijheid nodig als een wind en het verdriet van de oorlog moet ophouden!’”

“Hoe kunnen we onze stemmen niet verenigen om samen met deze kinderen te bidden?”, vraagt ze zich af. “We dringen er bij al onze weldoeners op aan om te blijven bidden voor Myanmar, haar Kerk en haar bevolking – met speciale intensiteit op 1 februari – omdat we er zeker van zijn dat ‘als de Heer het huis niet zegent, de timmerman tevergeefs zal zwoegen’ (Ps. 127).”

Foto: Twitter kardinaal Bo